250 yıllık su değirmeni, teknolojiye meydan okuyor

Sakarya\'nın Karasu ilçesine bağlı Karanlıkdere Köyü mezrasında bulunan, mısır,  buğday, çavdar, aşlık, bulgur ve hayvan yemi öğütülen 250 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor.

Kızılcık Deresi üzerine kurulan ve yıllardır hizmet veren 250 yıllık tarihi değirmen, çarkını döndürmeye devam ediyor. Köyde yaşayan Yusuf Deniz ve ailesi tarafından işletilen su değirmeni, tarihi yapısıyla ve doğal güzelliğiyle de ilgi çekiyor.

55 yaşındaki Yusuf Deniz yaptığı açıklamada, 47 yıldır değirmende çalıştığını, 20 yıldır değirmeni ailesinin işlettiğini söyledi. Deniz: “Ben yıllardır burada değirmencilik yapıyorum. 200- 250 yıllık olduğunu bildiğim değirmen dedemin babasından kalmadır. Bende bu değirmenciliği babamdan devraldım ve şimdi ben yapıyorum. Bizim bu civar köylerde başka da değirmen yok. Burası tarihi bir değirmen ve bu değirmenin koruma altına alınmasını istiyoruz. Bu değirmenlerin yaşatılmasını istiyoruz. Bu gibi değirmenler, teknolojiye de meydan okuyor. Değirmenimiz suyla çalışıyor ve öğütülen unlar diğer değirmenlere nazaran daha da kalitelidir ve lezzetli bir unu oluyor. Arpa, çavdar ve mısır öğütüyoruz. Değirmenimizde öğüttüğümüz un karşılığında kimileri para veriyor kimileri de yüzde on olarak un veriyorlar. O şekilde vatandaşın işlerini görüyoruz. Müşterilerin getirdikleri çuvallar karışmaması içinde üzerlerine isimlerini yazıyoruz. Kendilerine alacakları günü söylüyoruz. Onlar da o gün gelip unlarını alıyorlar” dedi.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ise: “İlçemizde üç tane su değirmeni var ve çalışan tek su değirmeni burada “Karanlıkdere Mahallesi\'nde bulunan değirmenimizdir. Yusuf Deniz isimli vatandaşımıza ait olan bu değirmen yaklaşık 200 – 250 yıl evvel faaliyetine başlamış ve değerinden bir şey kaybetmeden bugüne kadar gelmiş. Bir aile işletmesi olarak bugünümüze kadar faaliyetini sürdürmüş. Biz de Karasu Belediyesi olarak çevremizdeki tarihi eserleri gezip Karasu\'nun destinasyonuna katıp kazandırmaya çaba harcıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda çıkaracağımız bir kitapçıkla Karasu ilçesini tüm Türkiye’ye tanıtacağız” dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]