Akdardağan: "Torba yasanın fırsatlarından faydalanın"

Torba Yasası’nın oda aidatı, sosyal güvenlik ve vergi borçları için uygun yapılandırmalar içerdiğini belirten Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, esnaf sanatkarların bu fırsatlardan yararlanmalarını istedi.

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan yaptığı açıklamada, "Oda aidatı borcu bulunan üyelerin Kasım ayı sonuna kadar müracaat etmeleri halinde, 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş aidat borcu faizleri silinecek ve yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak borçlar yeniden yapılandırılacaktır. Bu şekilde hesaplanan faiz tutarı, daha önce hesaplanan ve silinen faizin tutarından daha düşük olacaktır. Yapılandırma sonrası ilk taksitin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Borcun geri kalan kısmı ise 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödenecektir. Ayrıca, ödemelerini peşin olarak yapmak isteyen üyelerimize yüzde 10 oranında indirim de sağlanacaktır. Bu durumda üyemizin 11 Eylül tarihine kadar ödemediği aidat borcunun mevcut faizi silinecek, yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak hesaplanan meblağ üzerinden yüzde 10 oranında indirim de yapılacaktır. Borcunu peşin olarak ödemek isteyen üyelerimizin, yıl sonuna kadar ödemelerini yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası ile ilgili başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacağını da söyleyen Başkan Akdardağan , "Bu iki kalemin de başvuruları 1 Ekim tarihinde başlayacak. Son başvuru tarihleri ise SGK borçları için 1 Ocak 2015, genel sağlık sigortası için de 1 Mayıs 2015’dir. Vergi borçlarının yapılandırılması için ise 1 Ekim tarihi itibariyle vergi dairelerine başvuru yapılmalıdır. Burada son başvuru süresi 1 Aralık 2014 olup, borçların ilk taksitlerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Vergi dairesi borç yapılandırmalarında ödemelerin tek seferde yapılması halinde yüzde 10 indirim yapılacaktır. İndirimin hesaplanması oda aidatlarındaki gibi olacaktır. Ödemeler banka veya vergi dairelerinde kredi kartı ile ödenebilecektir. Taksitlendirmeler 2’şer aylık ödeme takvimi ile hesaplanacak, ödenecek meblağ talep edilen taksit sayısına göre değişecektir. Buna göre 6 taksit için 1,05 katsayısı, 9 taksit için 1,07 katsayısı, 12 taksit için 1,10 katsayısı,18 taksit için 1,15 katsayısı esas alınacak, taksitlendirmeler 12 aydan 36 aya kadar gerçekleştirilebilecektir" ifadelerini kullandı.

Üyelerin yapılandırmalarda dikkat etmesi gereken konulara da değinen Başkan Akdardağan, "Yapılandırmaya tabi olan üyelerimizin, bir takvim yılı içerisinde 2 defadan fazla taksit ödememeleri durumunda yapılandırmaları iptal olacaktır. Ayrıca birden fazla yapılandırma için başvuracak üyelerimizin, aynı ayda çift ödeme yaparak sıkıntıya düşmemeleri açısından, başvurularını farklı aylarda yapmaları yararlarına olacaktır" dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]