Bağımlılıkların çoğu gençlik döneminde oluşuyor

Sakarya Üniversitesi Yeşilay Topluluğu tarafından “Madde Bağımlılığı - Apaçi Gençlik” konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Sakarya Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Akif Seyhan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman, Sakarya Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aydın Erdoğan ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Seylan, yaptığı açılış konuşmasında, Yeşilay’ın kurulduğu 1920 yılından bugüne kadar tütün, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere bütün bağımlılıklarla mücadelesini sürdürdüğünü belirtti.

Gençlik çalışmalarını üniversite kulüpleri aracılığıyla sürdürdüklerini belirten Seylan, “35 üniversitede aktif çalışan kulübümüz var. 15 üniversitede de kulüp kurma hazırlıklarımız devam ediyor. 2015 sonundaki hedefimiz 120 üniversitede kulüp kurulması" diye konuştu. Yapılan çalışmalarda bağımlılıkların çok büyük bölümünün gençlik yıllarında ortaya çıktığının görüldüğüne dikkat çeken Seylan, bağımlılıklar arası geçişlerin de söz konusu olabildiğini, bağımlılıkların henüz başlanmadan engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman, ‘apaçi’ olarak adlandırılan ve madde bağımlılığı olan gençler üzerinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon ‘apaçi’ ruh halini yaşayan gençlik potansiyeli olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yaman, “Apaçilik, biraz ten rengi esmer, Türkçesi kırık, eğitimde sıkıntı yaşayan, kıyafetleri ile bulunduğu ortamda farkındalık yaratan, farklı olan, kolu kesik, façalı gençlik kavramı haline dönüştü. Hikâyelerine bakarsak öyle bir genç olmadıklarını görüyoruz. Bu ruh halini yaşayan gençler ya torbacı, ya hırsız ya da suça karışmış kişilerden oluşur. Gençlerimiz aşkı, dertlerini veya her şeylerini paylaşıyorlar; ancak maddeyi paylaşmıyorlar. Madde zor bulunan bir şeydir diye.Çocuklar suça çok fazla bulaşıyorlar. Bu çocuklar madde kullanıyorsa, ya maddenin etkisiyle ya da o maddeye ulaşabilme telaşıyla suçla karşı karşıya geliyorlar”

Madde kullanan gençlerde kesici aletler dahil tüm suç aletlerinin bulunabileceğine dikkat çeken Yaman, madde kullanımında esrar ve hap kullanımın da çok yaygın olduğunu söyledi. Yaman, “6 - 6,5 TL’ye hapı temin edebiliyorlar. Bir hap alan kişiyi iki saat uçuruyor. Bir de son zamanların uyuşturucusu ‘bonzai’ var. Sentetik Kannabinoid sıvı bir madde olan bonzai, Çin laboratuvarlarında üretiliyor ve oradan da dünyaya dağılıyor. 500 gramlık bir şişe su Sakarya’nın bir aylık Bonzai ihtiyacını karşılayabilir. Bonzai piyasada 15-20 Liraya temin edilebiliyor. İlk seferinde kullanılmak üzere ucuza verildiği için herkes onu ucuz zannediyor. Çocuklarımıza ayıracak 15 - 20 dakika, yarım saat vaktimiz yoksa şeytan çok iyi vakit ayırıyor. Şeytanın ortakları olan satıcılar da çok iyi vakit ayırıyorlar” ifadelerini kullandı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]