Baraj mağdurları dertli: 'Devlet bize sahip çıkmadı'

İstanbul’un su ihtiyacı nedeniyle inşaatına başlanan Melen Barajı, Melen Nehri’nin kıyısında yaşayan binlerce kişiyi yerinden ediyor. Evlerini boşaltmaları için tebligat alan köylüler dertli: “Ayrılmak istemiyoruz, Devlet bize sahip çıkmadı”

Yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip İstanbul’un su ihtiyacı her geçen gün artarken, şehirdehi 10 baraj da yetersiz kalıyor. Düzce ve Sakarya illerini ayıran Melen Nehri\'nden boru hattıyla İstanbul\'a ulaştırılan suyun ardından, şimdi de Melen barajı inşaatına başlandı. Temelleri atılan baraj, yüz yıllardır nehir çevresinde yaşayanları başka yerlere taşınmak zorunda bıraktı. Barajın su toplama havzasının içinde yer aldığı için sular altında kalacak olan yerleşim yerlerinde yaşayanlara evlerini terk etmeleri için tebligatlar gönderildi. Vatandaşlar devlet bize sahip çıkmadı ve bizlere hala yer paralarımızı vermedi diye tepkilerini belirttiler.

Baraj için yaklaşık 7 bin kişinin Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy Beldesi ile Köyyeri, Karalar ve Beyler köylerinde taşınma telaşı var.  Çoğunluğu fındık bahçelerinden elde ettiği gelirle geçinen bölge halkı, yaşam tarzlarını da değiştirmek zorunda kalacak.  Şimdiye kadar tamamen toprağa bağımlı bir yaşam süren vatandaşlar, apartman dairelerinde ve şehirlerde yaşamaya alışacak. Ortaköy’deki Cuma Mahallesi ilk boşaltılması gereken yerleşim yeri, 50 hanenin bulunduğu Cuma Mahallesi tamamen boşaltılarak evler yıkıldı ve köyde sadece 1940 yılında yapılan cami kaldı.

Ortaköy’de ise vatandaşlar evlerinin boşaltıp kendi elleriyle evlerini yıkıyorlar. Harabe şehre dönmüş gibi bir görüntüye sahip. Vatandaşlar, bizler burada doğduk, babamız ve büyük babalarımızda burada doğdular. Buralar sular altında kalacak, buraları 500 yıllık bir geçmişe sahip bir yerdir. İnsanlar evlerini boşaltıp buraları terk ediyor tabiî ki, insanlar komşular çil yavrusu gibi her tarafa dağıldılar.

Ortaköy’de baraj mağduru olan, Fazlı Diş isimli vatandaş tepkilerini dile getirerek şunları söyledi; \'Burada benim evimin ve arsamın parasını ödediler ama fındık bahçelerimin parasını devlet ödemedi. Ben bir ev parası aldım ve bu ev parasıyla bizler nasıl geçineceğiz. Bizler buradan tabiî ki gideceğiz ama bizim başımızdakiler bizleri hor görüp elektriğimizi kesiyorlar, suyumuzu kesiyorlar. Bizlerin hiç sahibi yok, bizler sahipsiz bir vatandaşız\' diyerek tepkilerini dile getirdi.

Yakup Çetin isimle vatandaş ise şunları söyledi; \'Bizim burada DSİ elektriğimizi kesti ve hiçbir bakanımız buraya gelmedi, ben Sakarya Valisi\'ne buradan mesaj yolluyorum. Sakarya halkının valisine sesleniyorum. Acaba Kocaali’yi tanıyor mu? Buraları merak edip hiç gelmiş mi? Hiç buraları gezmişti? Oradan elektriğini kesin diyecekle bu olmaz\' dedi.

Karalar köyünden Şükrü Kulak isimli vatandaşta devlete seslenerek şunları söyledi; \'Buraları büyük melen barajı olacak. Buralarıda sular altında kalacak haliyle, şu anda buralarda ne elektrik var ne su var, karanlıkta oturmaktayız ve dünya ile ilişkimiz kesik durumda.

Karalar köyü Muhtarı Melüt Kaş ise şunları dile getirdi; \'Gelmişimiz ve geçmişimiz şu anda haritadan siliniyor. Devletin bize vermiş olduğu tahütler var ama maalesef vermiş olduğu sözü tutmadı. Yeni yerleşim alanı vermedi. Bizleri bir an evvel buradan çıksınlar diye sanki ceza verircesine elektriğimizi ve suyumuzu kestiler, bir aydır ne elektrik nede suyumuz var. Bizler akşamları kahvede karınlıkta oturuyoruz. Sakarya\'nın Bakanı var  ve 7 milletvekili var hiçbiri buralara uğramadı. Burada milletin sinirlere çok bozuk ve nereye gideceğine karar veremediler. Burada hala devletten parasını alamayan vatandaşlar var. Yazık bu insanlara daha cenazelerimiz var cenazelerimizi bile yerinden taşıyamadık. Büyükşehir Belediyesi bizlere bir yer bile göstermedi. Dirilerden vaz geçtik, ölülerimizi bile kurtaramıyoruz\' dedi.

İrfan Ceylan isimli vatandaşta şunları söyledi; \'Şu anda elektrik kesilmesinden dolayı marketim kapalı. Eşyalarımız içerde çürüdü, bizlerde devlete vergi ödeyen vatandaşlarız. Bizim sorunlarımız burada çok büyük, bazı komşularımız göç ettiler ve bizlerde son noktaya kadar buralarda kalacağız. Benim hala bahçemin parası ödenmedi, evimin ödenmedi, ne yapacağımızı şaşırdık. Biz burada esnaflık yapıyoruz, burada bakkalımız, kahvelerimiz hepsi telef oldular. Burada çok zor durumdayız.\'

Ortaköy’de Abdulkadir Abay isimli vatandaşta şunları söyledi; \'Öyle Ankara’dan oturmakla bu işler olmaz. Ben buradan Sakarya milletvekillerine sesleniyorum, hiçbir milletvekilimiz buralara gelip halka hiçbir şey sormadı, ne oluyor ne gidiyor neler yapıyorsun diyerek bizlerle hiçbir milletvekili ilgilenmedi. Tabi ki Ankara’da yolsuzluklarla uğraşmadan bizlere ayıracak vakit bulamadılar\' dedi.

Anahtar kelimeler: Melen barajı, baraj mağdurları

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]