Bonzai kullanan gençten şok itiraflar

Bonzainin ağına düşen gençlerin hikayeleri yürek burkuyor.

A.K. adlı genç, “5 liraya bile bonzai var. Arkadaş ortamında en çok konuşulan şey o. Sürekli reklamı yapılıyor ve merak uyandırılıyor” diyor. Alıştırmak için önce bedava verildiğini söyleyen A.K., "Galiba bağımlı oldum. Bir yerde sızıp ölmekten korkuyorum” diyor.

Son yıllarda gençlerin hayatını karartan sentetik uyuşturucu bonzai giderek yaygınlaşıyor. Bonzai kullanan; ancak isminin açık yazılmasını istemeyen 17 yaşındaki lise öğrencisi A.K’nın itirafları ise tehlikenin ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor. A.K bonzaiye ulaşmanın peynir ekmek gibi kolay olduğunu, genç grupların olduğu her yere bonzai satıcılarının dışa dönük gençleri kullanarak girdiğini ve satıcı bulabildiğini ifade ediyor. Kendisine ise ilk bonzaiyi verenin çok yakın arkadaşı olduğunu ve ailesinin bu illeti kullandığını henüz fark etmediğini belirten A.K, “Öyle özendirici anlatılıyor ki bir kere denemekten kendinizi alamıyorsunuz, daha sonra tabii sonu gelmiyor. Ben de bir yerde sızıp ölmekten korkuyorum.” diyor. Bonzainin bu kadar çok yaygınlaşmasının sebebinin ise çok ucuza satılması ve ulaşılmasının çok kolay olmasını gösteren A.K, gençler arasında da kullanılmasının sebebinin ise merak ve özenti olduğunu vurguluyor. A.K, “5 liraya bile bonzai var. Bu parayı bulmak çok zor değil. Ayrıca arkadaş ortamında çok konuşulan bir şey. Sürekli reklamı yapılıyor ve merak uyandırılıyor. ‘Şöyle kafa buluyorsun, böyle kafa buluyorsun, bulutların üzerinde geziyorsun, mutluluktan uçuyorsun’ gibi cümleler sık sık tekrarlanıyor. ‘Nasıl bir şeymiş diye’ çok merak ediyorsun. Açık söyleyeyim ben de çok merak ettim. En sonunda da bonzai teklifini biraz tereddüt ederek olsa geri çevirmedim. Aramızda ‘Hadi bonzai içelim demiyoruz, ‘Hadi kafa bulalım’ ifadesini kullanıyoruz.” diye konuşuyor.

Kurulan tezgahı anlattı

Bonzai satıcılarının genelde girişken, liderlik özelliği olan ve sözü dinlenen, diğer gençler tarafından örnek alınan gençleri para vererek ağına düşürdüğünü vurgulayan A.K, “Gençler arasında popüler birinin bunu kullanması çevresindeki diğer çocukları da özendiriyor. Bir grup oluşturuluyor. Bu gruba girmek içinde bonzai içmek zorundasın. Yoksu guruba giremiyorsun. Bu şekilde uyuşturucu ağı çok hızlı gelişiyor. Belli bir süre sonra ise bazı gençler satıcı oluyor.” diyor.

Bonzaiye alıştırmak için ilk birkaç kez bedava verildiğini, kendisinden ise ilk üç kez para alınmadığını anlatan A.K, buradaki kurulan tezgahı şöyle anlatıyor: “Ancak asıl temin edenleri göremiyorsun. Hep bir arkadaş sana bunu veriyor. Asıl temin edenler hayalet gibi. Bir arkadaşa soruyorsun ‘sana bunu kim verdi diye başka bir arkadaşını gösteriyor. Çok acayip bir satış tarzı var. Gençleri maşa olarak kullanıyorlar. Nerede genç gruplar varsa orada mutlaka bonzai satılıyor. Daha çok okulların arka sokakları ve metruk binalar tercih ediliyor. Peynir ekmek gibi satılıyor, ulaşmak çok kolay.”

"Zaman zaman intiharı düşünüyorum"

Ailesinin uyuşturucu kullandığını henüz fark etmediğini, ancak şüphelenmeye başladıklarını dile getiren A.K, bir yerde sızıp ölmekten çok korktuğunu vurguluyor. Zaman zaman intihar etmeyi düşündüğünü anlatan A.K, şöyle konuşuyor: “Artık bunu içmeyeceğim diyorum ama yapamıyorum. Galiba bağımlı oldum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Mümkün olduğu kadar az miktarda içmeye çalışıyorum. Bir yerde sızıp ölmekten çok korkuyorum. Bu sebeple zaman zaman intiharı düşünüyorum. Aileme söylesem mi diye bir türlü karar veremiyorum. Çünkü onları üzmek istemiyorum. Hal ve hareketlerimden şüphelenmiyorlar değil; ama hasta olduğumu söylüyorum. Aileler bu konuda davranış değişikliği gösteren ve sürekli uyuşuk halde dolaşan çocuklarına çok dikkat etsinler.”

Sakarya’da zaman zaman bonzai öfkesi sokağa taşıyor. Raporlara göre, Türkiye’de en çok sentetik uyuşturucu bonzai kullanan yerlerin başında gelen Sakarya’da bir grup genç eylem yaparak seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Bir grup genç önceki hafta ‘Analar ağlamasın, kardeşlerimiz ölmesin’ sloganıyla Şemsiyeli Park önünde bonzai protestosu yapmıştı. Gençler, “Biz bu semtte ağabeyler ve kardeşler olarak bonzai ve jamaika içmiyoruz, içirmiyoruz’, ‘Yüreği, evladı, kardeşi, vicdanı olanlara; sessiz kalma Sakarya uyuşturucuya hayır’, ‘Uyuşturucu gençliğin katilidir’, ‘Bir neslin yok olmasına hayır’ yazılı dövizler taşımıştı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]