Bu canlı Türkiye'de sadece Sakarya'da bulundu

Sakarya'da yapılan bir çalışmada eklem bacaklılardan olan yeni bir akar cinsi tespit edildi. Latince adı 'Lasiobelba kuehnelti' olan akar Türkiye'de ilk kez Sakarya'da görüldü.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü'nde Biyoloji Anabilim Dalı'nda öğrenim gören bir öğrenci tarafından yüksek liasns tezi çalışması kapsamında Sakarya'da akar türleri üzerine bir araştırma yapıldı. Çalışma kapsamında önceki yıl Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında Sakarya'da arazilerden toprak numuneleri alındı. Akarlar, topraklardan uygun yöntemlerle ayıklandı. 

Ayıklanan akarlar ışık ve elektron mikroskoplarında incelendi.

Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda 'Cymbaeremaeus cymba' ve 'Lasiobelba kuehnelti' türleri tespit edildi. 'Cymbaeremaeus cymba' Türkiye'de ikinci kez kaydedilirken 'Lasiobelba kuehnelti'
Türkiye için yeni kayıttır. Oribatid akarların bugüne kadar tanımlanmış yaklaşık 10 binin üzerinde türü bulunuyor. Akarların en zengin gruplarından birini oluşturan oribatid akarlar orman, çöl, tatlı, su deniz gibi habitatlarda yaşarlar. Bitki döküntüsünün ayrışmasında, besin döngüsünde, toprak oluşumunda ve mantar sporlarının dağılımında da önemli rol oynarlar. 

Araştırmada, toprak yapısı, bitki örtüsü ve iklimi ile kendine özgü çok çeşitli korunmuş yaşam ortamlarını içeren ve oribatid akarlar bakımından son zamanlarda çalışılmaya başlanan Sakarya'nın kültür çeşitliliği bakımından oldukça zengin olacağı ifade ediliyor.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]