Bulgaristan'da erken seçim için oy kullanacaklar

Türkiye\'de yaşayan yaklaşık 70 bin Bulgaristan vatandaşının, Bulgaristan\'da 5 Ekim Pazar günü yapılacak erken seçimde oy kullanması bekleniyor.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye\'de yaşayan 500 bin Bulgaristan vatandaşından yaklaşık 150 bininin Bulgaristan\'daki seçimde oy kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Yaklaşık 70 bin kişinin oy kullanmak için konsolosluklara başvurduğunu, Türkiye\'de 16 ilde açılacak 136 sandıkta çifte vatandaş statüsündeki seçmenlerin oy kullanacağını belirten Çolakoğlu, seçimin Kurban Bayramı\'na denk gelmesi dolayısıyla, Türkiye\'den bayram ziyaretine gidecek yaklaşık 20 bin kişinin de oy kullanacağını tahmin ettiklerini aktardı.

Çolakoğlu, seçim sandıklarının Ankara, Antalya, Balıkesir, Bilecik, Edirne, Kırklareli,Tekirdağ, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Manisa, Mersin, Sakarya ve Yalova\'da kurulacağını kaydederek, 18 yaşını doldurmuş çifte vatandaşların veya Türkiye’de oturum izniyle ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarının, en yakın sandıklarda oylarını kullanabileceklerini dile getirdi.

Oy verme işlemlerinin Bulgaristan\'la eş zamanlı yürütüleceğine dikkati çeken Çolakoğlu, 07.00′de başlayarak 19.00′a kadar devam edeceğini, kuyruktakilerin de en geç 20.00′ye oy kullanabilecekleri bilgisini paylaştı.

Oy kullanmak için gerekli belgeler

Türkiye\'deki çifte vatandaşların oy kullanabilmeleri için Bulgaristan kimlik kartı veya pasaportunu yanlarında bulundurmaları gerektiğini hatırlatan Çolakoğlu, "Ayrıca oy kullanacakların sandık kuruluna dilekçe vermeleri gerekiyor. Bu matbu dilekçeler sandık kurullarında hazır bulunmaktadır. Vatandaşlar, bunlara kimlik ve adres bilgilerini girdikten sonra imzalayarak, sandık kuruluna verecek ve oyunu kullanabilecektir" diye konuştu.

Seçimlerin Kurban Bayramı\'nın ikinci günü yapılacağını anımsatan Çokaloğlu, Türkiye\'den Bulgaristan\'a bayram ziyareti için giden seçmenlere oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Bulgaristan’ın demokratik ve siyasi hayatına katkı sağlama konusunda göçmenleri duyarlı olmaya davet eden Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulgaristan’daki demokratik sürece dahil olduğumuzu oyumuzu kullanarak gösterelim. Zira bizler, Türkiye’de yaşasak da Bulgaristan\'la bağlarımız var. Akrabalarımız, anne-babamız, kardeşlerimiz orada yaşıyor. Bizler de sık sık oralara gidiyoruz. Bulgaristan’ın sosyal, ekonomik hayatında yer almamız gerektiği gibi siyasi hayatında da yer almalıyız. Bunun için \'benim tek oyumdan ne olur\' demeyelim. Bulgaristan’da ve Türkiye\'de yaşayan Türkler olarak, eşit vatandaş olma mücadelemizin bir parçası olarak, seçimlerden uzak duramayız. Oyumuzu mutlaka kullanalım."

Bulgaristan\'da 1,5 milyon Türk yaşadığını, göçle Türkiye\'de de çifte vatandaş statüsünde 500 bin civarında Türk yaşadığını ifade eden Çolakoğlu, "Özellikle Bulgaristan ve Balkanlar\'da yaşayan Türklerin ve Müslüman toplumun sesini dünyaya duyurduğu için Anadolu Ajans\'na teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]