Büyük İslam felsefecisi Ibn Rüşd paneli düzenleniyor

Batı dünyasına Antik Yunan eserlerini tanıtan İslam felsefecisi Ibn Rüşd, yarın AKM\'de gerçekleştirilecek konferansla anılacak.

Ibn Rüşd Kimdir?

Özellikle Aristo\'nun mirasının yeniden keşfedilmesi, Ibn-i Rüşd\'ün eserlerinin 12. yüzyıl başlarında Latince\'ye tercümesiyle başlamıştır. Ibn Rüşd\'ün Aristo üzerine çalışmaları otuz yıllık bir dönemi kapsar ve bu dönem içinde, erişemediği "Politika" dışında bütün eserlerine şerhler yazmıştır. Eserlerinin İbranice tercümeleri de, İbrani Felsefesi üzerinde kalıcı bir etki bırakmıştır.

İbn Rüşd\'ün düşünceleri, Hıristiyan skolastik gelenekten, Aristo\'nun mantık çalışmalarına değer veren [Brabant\'lı Siger], Thomas Aquinas ve bilhassa Paris Üniversitesi\'ndeki diğerleri tarafından özümsenmiştir. Thomas Aquinas gibi meşhur skolastik filozoflar, ona ismi yerine "Şârih" (Yorumcu) ve Aristo\'ya da "Filozof" diyerek yüksek derecede önem veriyorlardı. İslam dünyasında bir okul bırakmamış ve ölümü Endülüs\'teki serbest düşünce hayatının sonunu işaret etmiştir.

“Kadim Geleneğin Yorumcu Müslüman Aklı: İbn Rüşd” adıyla yapılacak panelin katılımcıları ise;

Prof.Dr. Hüseyin Sarıoğlu (Trakya Üniversitesi), Prof.Dr. Muharrem Kılıç (Akdeniz Üniversitesi), Prof.Dr. Mesut Okumuş (Hitit Üniversitesi)
Moderatör: Prof.Dr. Fuat Aydın (Sakarya Üniversitesi)

 

Yer: AKM
 
Tarih: 25/04/2014
 
Saat: 20:00
  

 

 

 

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]