Çatısının çökmesiyle 150 yıllık tarihi yapılar ortaya çıktı

Sakarya’nın önemli tarihi çarşılarından olan Uzunçarşı’nın çatısının kar ağırlığını taşıyamayarak çökmesiyle 150 yıllık tarihi yapılar ortaya çıktı.

Ancak bazı tarihi yapılara sonradan ilave yapıldığı, bazı binanın camlarının tuğla ile kapatıldığı ve sonradan çatı ilave edildiği dikkat çekti. Ayrıca bazı binalara kaçak kat ilave yapıldığı görüldü.

Ortasında sokak bulunan ve karşılıklı binalardan oluşan Tarihi Uzan Çarşı’nun üzeri yaklaşık 20 yıl önce dükkan katından itibaren yolun üzeri kaplama malzemeleriyle örtülmüştü. Zemin katta bulunan dükkanların kapı ve camları zaman içerisinde tarihi görüntüsünden uzaklaşmış, modern cam vitrin ve kapılar yerini almıştı. Ancak çatı etkili olan son kar yağışının ağırlığını taşıyamayarak çökmüştü. Çarşının örtülen kısmının çökmesiyle genelde iki katlı olarak inşa edilen ve Ermeniler’den kalan tarihi binalar ortaya çıktı. Ermeni taş mimarisinin özelliklerini taşıyan ve çeşitli figürlerle süslü binalar görülür hale geldi. Ancak çatının çökmesiyle bazı binalara kat ilaveleri yapıldığı, bir tarihi binanın da camının içeriden tuğla ile örüldüğü belirlendi.

Edinilen bilgiye göre Müze Müdürlüğü’nün tarihi binalarda inceleme yapacağı belirtildi. Bu arada çarşının üzerine yeniden kapatılmayacak, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak tarihi binalar öne çıkacak şekilde yeniden düzenlenecek.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]