Çevre Mühendisliği Öğrencileri, Acarlar Longozu'nu inceledi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği öğrencileri, Acarlar Longozu’na (subasar orman) bilimsel amaçlı gezi düzenledi.

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir başkanlığında düzenlenen gezide öğrenciler, Türkiye’nin ikinci büyük su basar ormanı olan Acarlar Longozu’nun karşı karşıya olduğu çevre problemlerini yerinde görme imkânı elde etti.

Prof. Dr. Saim Özdemir, öğrencilerin longozu besleyen derelerde balık ölümleriyle gündeme gelen sulak alan ekosistemini görmek ve yerinde incelemek için ziyaret ettiklerini söyledi. Çok sayıda nesli tehlike altında bulunan kuş, balık ve endemik bitki türüne ev sahipliği yapan longozun mevsim itibarıyla göçmen kuşların ana yolu üzerinde bulunması dolayısıyla istirahat molası verdiği dinlenme tesisi görevini gördüğünü anlatan Özdemir, "Longoz sadece su ve ormandan ibaret değil, deniz, kumul, sulak alan ve orman ekosisteminin mükemmel bir bileşeni. Longoz denilen bu farklı ekosistemler bütünü 465\'in üzerinde bitki türü, 235’in üzerinde kuş türü, 61 tür böcek, bir o kadar balık amfibi, memeli ve sürüngen türü barındırıyor. Tür çeşitliliği ile ılıman bölgelerin tropikal yağmur ormanları rolünü oynuyor. Acarlar longozu bu sayede bölgemizin en önemli biyolojik zenginlik hazinesi ve doğal sit alanı." diye konuştu.

Longozun çevre mühendisliği öğrencileri için doğal bir laboratuvar olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti: "Biyolojik çeşitliliğin muhafazası, su varlığının işlevinin anlaşılması, sulak alanlarda suların doğal arıtımı, yer altı ve yüzeysel su kaynaklarının etkileşiminin anlaşılması ve en dramatiği 1 ay önce yaşandığı gibi kirlilik kaynaklarının ekosistemlere tahrip edici etkisi çarpıcı olarak görülebilir. Sakarya’nın üç temel doğal güzellik varlığından birisi olan Acarlar Longozu da baskı altında. Dereler longoza organik kirlilik getiriyor, bu suyun oksijenini tüketiyor ve ardından su içinde yaşayan canlıların ölümüne neden oluyor. Oysa hayat kalitemiz bu doğal kaynaklarımızın sağlığına bağlı. Bu gezilerle, genç çevre mühendislerimizin sağlıklı ekosistemleri rolünü anlayarak geniş kitleleri bilinçlendirmesini arzu ediyoruz."

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]