Darbe mağduru köye 4 yıldır isim bulunamıyor

Akyazı\'da 1960 ve 1880 darbe mağduru köye 4 yıldır yeni bir isim bulunamadı. 1960 darbesinde ismi değiştirilen, 1982 darbe anayasasına yüzde 80 \'hayır\' oyu veren Akyazı ilçesi Topağaç köyü, darbecilere yargılama yolunu açan 2010’daki referandumdan sonra ismini değiştirecekti. Ancak 4 yıla yakın bir süredir köye isim bulunamadı.

Topağaç köyü, 2010 tarihinde yapılan referandumdan sonra ismini değiştirmek istemesi sebebiyle basının ilgi odağı olmuştu. Bu vesile ile köy halkı sesini duyurmuş, 1980 darbesinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirme fırsatı bulmuştu. Ayrıca Topağaç köyü sakinleri, darbecilere yargı yolunu açan anayasa değişikliği referandumunda da yüzde 99 oranında \'evet\' oyu kullanmıştı. O dönem köy muhtarı olan Mustafa Başer, cuntacıların tüm izini silmek için köyün isminin değiştirilmesi kararını aldıklarını söylemişti.

Başer, aradan 4 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen köye uygun bir isim bulamadıklarını söyledi. 1960 darbesi öncesi köyün isminin Ramaslı olduğunu hatırlatan Başer, "Bu isim cuntacılar tarafından Topağaç köyü olarak değiştirilmişti. Bu ismi yeniden almak istemedik. Bu bölgede daha önce Rumlar yaşamışlar. Ramaslı köyü de ‘Rumdan gelen’ manasına geliyor. Bu sebeple yeniden bu ismi almak istemedik. Bir ara ‘Demokrasi Köyü’ olarak düşündük ama ‘Demokrasi’ kelimesi de yabancı olduğu için bunu da koymadık. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tarih bölümünden bu konuda yardım istedik ama güzel bir isim bulamadık. Ben muhtarlık görevini yaklaşık bir yıl önce bıraktım. Şimdilik isim değişikliği öylece kaldı." diye konuştu.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]