Dekan Albay, "Göl suyunun numuneleri temiz çıkıyor"

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Meriç Albay, Sapanca Gölü’nden sürekli numuneler aldıklarını ve an itibari ile herhangi bir tehlike olmadığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Meriç Albay, alınan numunelerde Sapanca Gölü’nün suyunun kalitesinin gayet güzel olduğunu ve hiçbir risk taşımadığını söyledi. Ancak kar suları gelmediği takdirde sıkıntı olabileceğini belirtti.

Göldeki canlılar

Göl’de yaşayan balık türleri hakkında da açıklamalar yapan Albay, aynı durumun canlılar içinde geçerli olduğunu henüz endişelenecek bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Göl’ü bekleyen en büyük problemin şişe suyu alan fabrikalar olduğunu söyleyen Dekan Albay yaptığı açıklamada, “ Gelecekte iklimsel nedenlerle kar suları gelmezse bu su böyle kalmayabilir. Ben ondan korkuyorum. Çekilme olasılığı iklimsel nedenlerle artabilir. İzmit Körfez’e doğru lokal bir sıkıntı yaşanabilir. Şişeleme yapan su fabrikaları gelecekte büyük sıkıntı çıkaracaklar. Fabrikaların, ne kadar su çektiği ile ilgili kesin tespit edilmesi lazım. Göl’ün taşıma kapasitesine bakarak izinlerin tekrar gözden geçirilmesi lazım” dedi.

Alg patlaması hakkındaki soruları da yanıtlayan Albay, Alg patlamalarının sonbahar’da yaşandığını şu anda öyle bir tehlike olmadığını beyan etti. Göl’den sürekli su alarak sürekli analiz yaptıklarını açıklayan Albay, mevsimsel kuraklığın yanı sıra, ticari ve sanayi kuruluşlarının çekiği suların, gün geldiğinde suyu tahrip edeceğini her fırsatta dile getirdiğinin özellikle altını çizdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]