Fındık rekolte tahminleri değerlendirildi

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete her kurum tarafından farklı açıklanan fındık rekolte tahminlerini değerlendirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete fındıkta yeni sezona yine rekolte tartışmaları ile girildiğini belirterek Ziraat Odaları, İhracatçı Birlikleri, Fiskobirlik ve bakanlık tarafından açıklanan rekolte verileri arasındaki % 30 ‘luk farkların üreticinin, tüccarın, ihracatçının kafasının karışmasına neden olduğunu belirtti. Cevdet Mete rekolte tahmin çalışmalarında bulunan ilgili kurumların bir araya gelerek ortak bilimsel metotlar kullanarak veriler üretmelerini bu bilgiler ışığında açıklamalarda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Cevdet Mete gerek rekolte tahmini gerekse fiyatlar hakkında yapılan açıklamalar her sene Türkiye’nin altın ürünü olan fındıkta spekülasyonların yaratılmasına zemin hazırlıyor. Bu kaos insanları beklenti içine sokmaktadır, sektördeki her kesime zarar vermektedir dedi.

Cevdet Mete Karadeniz’ de yaşanan don olayının etkisiyle altı lira olan fındık fiyatı yüzce 40-50 ’lik beklenmedik bir şekilde 8 liraya kadar yükseldiğini belirterek piyasada oluşabilecek tepki oluştu. Bu yılda sezonla birlikte bu fiyat bandının 9-10 TL ‘yi bulacağını belirtti.

Mete 9-10 TL ‘lik fiyat bandından üreticinin memnun olacağını belirterek, fındık fiyatının çok yüksek olması rakiplerimiz olan İtalya’nın ve Gürcistan’ın işine yarayacaktır. Tahmini rekoltenin 500 bin civarında beklenirken birde fiyatların yükselmesi dış ticareti olumsuz etkiler dedi.

Cevdet Mete Sakarya’da fındık hasadının yaklaşık 15 gün sonra başlayacağını zor bir sezon için kendimizi hazırlamalıyız dedi. Üreticimizden istikrarlı bir piyasanın sağlanması için isteğim mallarını ihtiyaçları kadar pazara indirirlerse 9-10 TL ‘lik fiyat bandını korumuş olurlar dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]