Kızılay doktoru Kalac: "Kızılay kişiye kan satmaz"

Kızılay Derneği Sakarya Şubesi Kan Merkezi Doktoru Mustafa Kalac, Kızılay’ın parayla kan sattığı iddialarının dedikodudan ibaret olduğunu ifade ederek, “Kızılay kişiye kan kesinlikle satmaz, hastane teklif ederse tedarik eder” dedi.

Kızılay Derneği Sakarya Şubesi Kan Merkezi Doktoru Mustafa Kalac, Sakarya’nın kan ihtiyacı, stoklardaki durum ve kan bağışı konularında açıklamalarda bulunurken, sosyal medyada yer alan ‘Kızılay’ın parayla kan sattığı, toplanan kanların IŞİD’e gittiği’ yönünde yazılanların halk arasında yayılan dedikodudan ibaret olduğunu söyledi.

“YAZ AYLARINDAKİ DÜŞÜŞ STOKLARIN ERİMESİNE SEBEP OLDU”
Sakarya’nın kan ihtiyacının toplananından fazla olduğunu ifade eden Dr. Kalac, kan bağışının Ramazan ayı öncesi ve sonrasında azaldığını belirterek, “Sakarya’nın kan ihtiyacının önemli bir kısmını Sakarya Üniversitesi’nden karşılıyoruz. Okulların kapanması, Ramazan ayı ile birlikte yaz aylarındaki düşüş stokların erimesine sebep oldu. Bu aydan itibaren bağış artmaya başlıyor. Bizim için bağışın sürekliliği önemli. Şu ayda şu kadar çok topladık gibi bir düşüncemiz yok. Kan her zaman lazım bir gün değil” dedi.

“BEN VERMEZSEM NE OLUR Kİ?”
Kan bağışı konusunda vatandaşımızda ‘ben vermezsem ne olur ki?’ düşüncesi olduğunu belirten Kalac, “Kan’a ihtiyaç her zaman vardır ancak insanımız başına gelmeden farkına varmıyor. Afişler, reklamlarla kan bağışı bilinci oluşturulmaya çalışılıyor. Eğer ki sürekli bağışçı olunsa bu reklamlara da ihtiyaç kalmaz. Bir erkek yılda 4 defa, bayan ise 3 defa kan verebilir” ifadelerini kullandı.

“KIZILAY KİŞİYE KAN SATMAZ”
Sosyal medyada yazılan ‘Kızılay’ın parayla kan sattığı, toplanan kanların IŞİD’e gönderildiği’ şeklinde yapılan paylaşımların halk arasında yayılan dedikodulardan ibaret olduğunun altını çizen Kalac, “Kızılay kesinlikle parayla kan satmaz. Kişiye de kan satılmaz, hastaneler teklif ederse tedarik eder” diye konuştu.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]