"Komşunun arıları da Türkiye'yi tercih ediyor"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, dünyada çam balının yüzde 90\'ını Türkiye, yüzde 10\'unu da Yunanistan\'ın ürettiğini belirterek, "Yunanistan bile arıları kendi adalarına koyuyor, arılar oradan Türkiye\'ye uçup bal üretiyor" dedi.

Kaba yaptığı açıklamada, çam balının daha çok Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale\'nin bir kısmında üretildiğini söyledi.

Çam balının Türkiye\'nin ihraç edilen tek balı olduğuna dikkati çeken Kaba, bunu dünyaya duyurmak için çeşitli uluslararası organizasyonlar düzenlediklerini anlattı.

Kaba, 5-9 Kasım\'da Muğla\'da gerçekleştirdikleri 4. Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi\'nin verimli geçtiğini dile getirerek, "Dünya, çam balını tanıyor" ifadesini kullandı.

"Çam balının yüzde 90\'ını biz, yüzde 10\'unu da Yunanistan temin ediyor" diyen Kaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunanistan bile arıları kendi adalarına koyuyor, arılar oradan Türkiye\'ye uçup oraya bal üretiyor. Onlar da çok fazla olmadığı için dünya da çam balını istiyor. Bunu yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Çam balının \'Marchalina Hellenica\' diye bir böceği var. Çam balının daha fazla üretilmesi için o böceği yaygınlaştırmak lazım. Bu böcek, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca faydalı böcek statüsüne getirildi. Bu çalışmaların dünyayla paylaşılması anlamında birtakım şeyler yürütülüyor."

Kaba, bu yıl 20 bin ton civarında çam balı üretilmesinin hedeflendiğine işaret ederek, hasadın marta kadar süreceğini, üretimin geçen sezondan biraz daha iyi olacağını vurguladı.

Bal üretiminin yöre yöre farklılık gösterdiğine dikkati çeken Kaba, "Yağmur bize kestane balında yaradı. Türkiye\'de tahminimize göre 70-80 bin ton üretildi ama kestane balında dörtte bir oranında düşüş yaşadık. Diğer ballarda pek azalış yok" şeklinde konuştu.

Kaba, arıların kışlık bakımının yapıldığını ifade ederek, üreticilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Bütün üreticilerin arıların kışlık besinlerini kovanda bırakarak parazitlerden arındırmaları lazım. Üreticilerimiz, bal ve diğer yiyeceklerini tedarik ederlerse sıkıntı olmaz. Arıcılarımız zaten çoğunlukla biliyor. Önemli olan varroadan (arı akarı) temizlenmesi. Yoksa arıcılarımız bizim bölgede bütün hazırlıklarını yaptı. Çam balı üretenler daha kışlık bakımlarını yapamadı çünkü hasat devam ediyor. Biz bakımlarımızı yaptık, arılarımızı kapattık. Arılarımız kışa hazır, önümüzdeki bahara hazırız."
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]