Mahkeme, 315 bin TL tazminat kararı aldı

Sakarya\'da 4 yıl önce çalıştığı köprü inşaatında kesilmiş beton boşluğundan, yaklaşık 7 metre yükseklikten aşağı düşerek ölen işçinin ailesinin açtığı tazminat davasında mahkeme, çalışma bölgelerinde gerekli önlemleri yeterince almayan taşeron firma ile denetim görevini yerine getirmeyen müteahhit firmayı ağır tazminata mahkum etti. Mahkeme, her iki firmanın ölen işçinin yakınlarına 315 bin lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.

İstanbul’da 10 işçinin ölümüne neden asansör kazasının ardından işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili tartışmalar sürerken Sakarya\'da bir işçinin öldüğü köprü inşaatında gerekli önlemleri almadıkları belirtilen taşeron firma ile denetim görevini yerine getirmeyen müteahhit firma, ağır tazminat ödemeye mahkum edildi. Dava konusu olay, 3 Aralık 2010 yılında Sakarya\'da meydana geldi. Bir köprü inşaatında çalışan Y.İ., kesilmiş beton boşluğundan yaklaşık 7 metre yükseklikten aşağı düşerek öldü. Ölen işçinin ailesi, avukatları Özgür Eray Taş aracılığıyla müteahhit firma ile müteahhitin işini yapan taşeron firma aleyhine gerekli iş güvenliği önlemlerini almadıkları iddiasıyla Sakarya İş Mahkemesi\'nde tazminat davası açtı.

Ölen işçinin çalıştığı firma, savunmasında ölen işçiyi suçladı.Y. İ\'nin iş güvenliği tedbirlerini uygulamadığını, iş yerinde emniyet kemeri, baret, çizme, koruyucu gözlük gibi malzemelerin bulunduğunu belirterek davanın reddini istedi. Müteahhit firma ise ölen işçinin yolun yapımını yapan firmada makine operatörü olarak çalıştığını, olay sırasında işin bittiğini ve paydos verildiğini, ailenin iddialarının doğru olmadığını savundu. İşçinin, iş alanında iş güvenliği önlemlerini çalıştığı firma adına uygulamakla görevli olduğunu belirten firma, koruyucu malzemelerin kullanılmamasından ölen işçinin kendisinin sorumlu olduğunu öne sürerek davanın reddini talep etti.

Bilirkişi de işçinin çalıştığı firmayı, çalışma bölgelerinde tehlikeli alanlarda tehlikenin azaltılması yönünde gerekli önlemleri yeterince almayıp, yapı işleriyle ilgili de güvenlik önlemlerini yerine getirmemesi nedeniyle yüzde 50 oranında kusurlu buldu. Kontrol görevini yerine getirmeyen ve iş yerinde yapılan çalışmaları yeterince kontrol etmeyen müteahhit firmaya ise yüzde 10 oranında kusur verdi. Bilirkişi raporu, mahkeme tarafından kabul edildi. Davayı karara bağlayan mahkeme, işçinin çalıştığı firma ile müteahhit firmanın, ölen işçinin eşine ve iki çocuğuna 145 bin lira maddi ve 170 bin lira manevi olmak üzere 315 bin lira tazminatı yasal faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Tazminata mahkum edilen iki firma, davayı Yargıtay\'a temyize götürdü. Karar onanırsa, firma sorumlulukları oranında ölen işçinin ailesine tazminat ödeyecek.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]