Mimarlık Bölümü eğitime başladı

Geçtiğimiz yıl Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kuruluş çalışmalarını tamamlayan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mimarlık Bölümü öğretime başladı.

Bu yıl ilk kez öğrenci alan bölüme 30’u merkezi sınavla, biri yatay geçişle olmak üzere toplam 31 öğrenci kayıt yaptırdı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu, ilk kez merkezi sınavla öğrenci aldıklarını söyledi. Bölümün yeni açılmasına karşın ilginin yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dellaloğlu, “Fakültemiz, hep özel yetenek sınavı ile öğrenci almaktaydı. İlk kez merkezi sınavla öğrenci geldi. Mimarlık, ilk yıl olmasına karşın Sakarya Üniversitesi’nin en çok tercih edilen bölümleri arasına girdi. Taban puanı, üniversitenin en yüksek puanları arasında yer aldı” şeklinde konuştu.

Mimarlık Bölümünün uygulama gerektiren, birebir öğrenmeye dayalı bir bölüm olduğunun altını çizen Dellaloğlu, bu nedenle kontenjanların yüksek tutulmadığını belirtti. Dellaloğlu şunları ifade etti:

“Fakültemizde kontenjanlar genellikle 25-30 civarında. Mimarlık Bölümü de uygulama gerektiren, derslerin büyük ölçüde atölyelerde gerçekleştirildiği bir bölüm. Bu nedenle sınıflar küçük olmak durumunda. Bu nedenle talep fazla olsa da kontenjanlar yüksek tutulmadı. Bu da özellikle öğrencilerin daha iyi eğitim görmesi açısından memnuniyet verici bir durum tabi.”

Türkiye’de birçok mimarlık bölümü olduğunu belirten Dellaloğlu, fark yaratacak bir bölüm kurmak istediklerini, bunun için çalıştıklarını ifade etti. Mimarlık bölümünün fakülteye ve üniversiteye olumlu anlamda katkı sağlayacağını ifade eden Dellaloğlu, “Güzel Sanatlar Fakültesini büyütmek, dönüştürmek ve açmak istiyoruz. Sanat, tasarım ve mimarlık şeklinde bir üçlü çerçeve oluşturmayı hedefliyoruz. Yüksek puanla gelen mimarlık öğrencisi fakültemizi olumlu anlamda değiştirecek ve dönüştürecektir” diye konuştu.

Çoğu üniversitede mimarlık bölümünün mühendislik fakültesi bünyesinde kurulduğuna değinen Dellaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mimarlıklar çoğu yerde mühendislik gibi algılanıyor. Biz biraz daha sanata, estetiğe, kültüre açık bir eğitim öngörüyoruz. Mimarlık öğrencilerinin resim, heykel, seramik eğitimi yapılan bir ortamda, o havayla birlikte eğitim alması, onlara bambaşka bir bakış açısı kazandıracaktır. Bir de çok katı kuralları olan bir eğitim yerine, daha geçişken, disiplinlerarası bir eğitim sistemi öngörüyoruz.  İlk iki yıl müfredatların ortak olduğu, ortak derslerin olduğu, daha sonra herkesin alanında uzmanlaştığı bir sistem düşüncemiz var. Gidişat bu yönde olacak. Ancak henüz işin başındayız. Çok şey hesap etmek durumundayız. Daha yapacak çok işimiz var. Ayaklarımızı yere sağlam basarak ilerleyeceğiz.”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Sakarya’da çok hızlı bir büyüme ve gelişme olduğunu ifade eden Dellaloğlu, “Bu anlamda mimarlık bölümünün şehre de çok önemli katkılar sunacaktır. Şehirde mimarlık fakültesine çok büyük bir ilgi var. İnsanlar bölüme katkı sunmak istiyorlar. Mimarlık Bölümü de gerek öğrenci yetiştirerek, gerek danışmanlık anlamında şehre çok büyük katkılar sunacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu, akademik kadronun daha da zenginleşmesiyle birlikte yüksek lisans ve doktora programları da açmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]