Otistik öğrencilere dayak skandalı!

İzmirli nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül\'ün, otistik olan biri 20, diğeri 18 yaşındaki oğullarına, Sapanca İlçesi\'ndeki bir özel eğitim merkezindeki öğretmenlerin dayak görüntüleri, öğretmenlerden birinin işten çıkartılmasının ardından, kurumdan intikam almak için kayıtları sosyal medyada paylaşmasıyla ortaya çıktı.

Dayak atıp hakaret etikleri otizmli öğrencilerin canını acıtan öğretmenlerin, görüntülerin ortaya çıkması üzerine böyle yaparak eğlendiklerini söyledikleri öğrenildi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Prof. Dr. Öğmegül, Bu nasıl öğretmenlik, nasıl vicdan ve insanlık Biz üzerlerine titreyelim, onların yaptığına bak. Cezalandırılmaları için peşlerini bırakmayacağım dedi.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, kendisi gibi doktor olan uzman cerrah Osman Koçbekerle hayatını birleştirip, Konya\'ya yerleşti. Bir yandan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi\'nde akademik kariyer yapan Ayşegül Öğmegül, iki yıl arayla iki çocuk dünyaya getirmesiyle de büyük mutluluk yaşadı. Ancak büyük oğlu Ata Sinan Koçbeker\'in, 5 yaşına geldiğinde yapılan tetkikler sonrasında otistik olduğu belirlendi. Bunun üzerine kardeşi Bumin Yılmaz Koçbeker\'e yapılan aynı tetkikler sonrasında onun da otistik olduğu ortaya çıktı.

Hayatını otistik olan çocuklarına adayan, onların eğitimi için canla başla çalışan Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, 2013 yılının Nisan ayına kadar çocuklarının eğitimini Konya\'da sürdürdü. Ancak bu sırada eşinden ayrılan ve tek başına mücadele etmek zorunda kalan Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, daha sonra otistik çocuklar için özel eğitim kurumlarının bulunduğu Sapanca\'ya yerleşti. YÖK\'ten alınan özel izinle Meram Tıp Fakültesi Hastanesi\'nden geçiş yaptığı Sapanca\'daki Devlet Hastanesi\'nde çalışmaya başladı.

Aylık 6 bin TL verdiği kurumda dayaklı eğitim

Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül\'ün aylık 6 bin TL vererek kurs aldırdığı, şu anda 20 yaşında olan Ata Sinan Koçbeker ile 18 yaşında olan Bumin Yılmaz Koçbeker\'in, davranışlarındaki ürkeklik, aşırı korkar durumları dikkatini çekti. Eğitim merkezinin yöneticilerinin ve öğretmenlerinin gayet iyi durumda olduğunu söyledikleri iki oğlunun eğitim almalarına rağmen sağlıklarının da olumsuz yönde etkilenmesi üzerine Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, geçen Nisan ayında bu kez ücretsiz izin alıp İzmir\'e taşındı. İzmir\'deki başka bir eğitim kurumunda çocukları eğitim almaya başladı.

Hakaretler yağdırıp dayak atıyorlar

Ancak geçen 24 Haziran\'da sosyal medyada Sapanca\'daki eğitim merkezi için \'Kodder\'de eğitim böyle oluyor\' başlığıyla yayınlanan görüntüler skandalı ortaya çıkardı. Bir arkadaşının uyarısı üzerine görüntüleri izleyen Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, büyük şok yaşadı. Görüntülerdeki kişilerin oğulları Ata Sinan Koçbeker ile Bumin Yılmaz Koçbeker olduğunu, onlara hakaret edip döven kişinin ise büyük oğlunun öğretmeni S.Ç. olduğunu fark etti. Görüntüleri çeken kişinin de küçük oğlunun öğretmeni C.U. olduğu ortaya çıktı.
Görüntülerde öğretmenlerden S.Ç., ilk olarak iki kardeşi merkezin giyinme kabinlerinin önünde yan yana getiriyor, ardından yanına yaklaştığı kendisinden daha uzun ve iri olan Bumin Yılmaz Koçbeker\'i, ağabeyi Ata Sinan Koçbeker\'in gözleri önünde dövüp, kameraya doğru dönüp sarılarak gülsüyor. Yine Annen gelip kurtarsın bakalım diye kızdığı Bumin Yılmaz Koçbeker\'i, bu kez önce bir kulağından, ardından iki kulağından tutup öğretmen arkadaşının tuttuğu kameraya doğru yaklaştırıyor ve burada da hem hareket ediyor hem de dövmeye devam ediyor. Görüntü kaydı, S.Ç.\'ın, iki kulağından tuttuğu acı içerisindeki Bumin Yılmaz Kozbeker\'i, yerine oturtup hakaret etmesiyle sona eriyor.

İntikam düşüncesi skandalı ortaya çıkarttı


Bu görüntülerin ortaya çıkmasına ise öğretmenlerden C.U.\'nın, eğitiminden sorumlu olduğu başka bir erkek öğrenciyi tıraş ettirdiği sırada, rahat durmaması üzerine yumruklaması, berberin de okul yönetimine şikayette bulunmasının ardından patlak verdiği öğrenildi. Berberin şikayeti üzerine C.U.\'nın işten çıkartıldığı, işyerinden intikam almak için de elindeki bu görüntüleri, sosyal medya üzerinden yayımladığı ortaya çıktı. Eğitim merkezinden, Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül\'e yaptıklarını yazılı açıklamada ise öğretmenlerin dayak atmayı ve bunları kayda almayı eğlenmek için yaptıklarını belirttikleri öğrenildi.

Anne suç duyurusunda bulundu

Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül, oğlu Bumin Yılmaz Koçbeker\'in, dayak görüntülerini izledikten sonra, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Her iki öğretmenin de cezalandırılmasını isteyen Prof. Dr. Öğmegül, Bu nasıl öğretmenlik, nasıl vicdan ve insanlık Biz çocuklarımızın üzerlerine titreyelim onların eğitimci olarak yaptıklarına bakın. Ben çocuklarımın hareketlerinden farkettim ama okul idaresi durumlarının iyi olduğunu söyledi. Hatta iyi olduklarına yönelik gelişim görüntüleri gönderdiler ama hepsi düzmeceymiş. Çocuklarımaz dayak atıp işkence yapmışlar. Sonra da \'Eğlendik\' demişler. Bu çocuklar özel insanlar, nasıl bunlara öyle davranırlar Ben psikologlarla görüştüm, görüntelerden çocukların dayak olayını artık kanıksamış göründüğünü, bunun sistemitik olarak yapılmış olduğunu bana söylediler. Onların cezalandırılmaları için peşlerini bırakmayacağım dedi.
Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği (KODDER) Başkanı Cem Kumuk, geçen gün ortaya çıkan görüntülerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Görüntülerin 2014’ün Ocak ayında dernek binasında kameranın olmadığı soyunma odası ve tuvalette çekildiği ortaya çıktı. Yaklaşık 20 otizmli çocuğun bulunduğu dernekte hizmet veren yaşam koçları ise ortaya çıkan görüntülerin kendilerini de çok etkilediğini belirterek, yanlış anlaşılmak istemediklerini anlattı.

Konuyla alakalı dernek binasında açıklama yapan Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği Başkanı Cem Kumuk, görüntülerin ortaya çıkmasıyla birlikte dernekte hizmet veren yaşam koçları S.Ç. ve C.U.‘nun dernekle ilişkileri kesilerek, haklarında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Medyada paylaşılan bilgilerin dernek olarak yapmaya çalıştıkları çalışmaları toplum önünde yanlış anlaşılmaya doğru sürüklediğini belirten Kumuk, şöyle konuştu:“Derneğimiz 2012 yılında otizmli bireylerin aileleri tarafından kurulmuş bir dayanışma derneğidir. Yani dernek herhangi bir şekilde ticari amaçla, kâr amacıyla kurulmuş bir dernek değildir. Dolayısıyla bende dahil olmak üzere ailelerin otizmli çocuklarını burada yaşam koçluğu sistemi altında bir destek aldığı organizasyondur burası. Dolayısıyla medyada yer aldığı gibi ‘şu kadar para verdik, bunlar bu kadar para kazanıyorlar’ gibi ifadeler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Tamamen kurum bu sistem altında otizmli çocuklara destek sağlayan, fayda sağlayan ailelerimizin bağışlarıyla ayakta durmaktadır.”

Güvenlik kamerasının olmadığı soyunma odasında eylemin gerçekleştirildiğini ifade eden Kumuk, şunları söyledi: “Dolayısıyla konunun şahsa ait olduğu ve art niyetli yapıldığı son derece aşikar. Kaldı ki biz zaten hukuki anlamda gerekli suç duyurusunda bulunduğumuz için hukuk bu konuda bu kişilere gerekli cezaları verecektir.”

Fiili işleyen yaşam koçlarının yaklaşık bir sene önceye kadar dernekte işe başladığını hatırlatan Kumuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bilgileri alır almaz derhal ailelerimizle birlikte toplantı yaptık. Konu hakkındaki en detaylı bilgileri ve görüntüleri paylaştık. İçimizden böyle bir çürük yumurta çıktığını, bu çürük yumurtayı hemen tasfiye ettiğimizi, hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu ailelerimizle paylaştık. Ailelerimizde son derece üzüldü. Sonuçta sadece benim çocuğum değil, benim çocuğum bütün arkadaşlarımın çocuğu, bütün arkadaşlarımızın çocukları da benim çocuklarım.”

Türkiye’nin dört bir yanından otizmli çocukların derneklerinde hizmet gördüğünü anlatan Cem Kumuk, şunları söyledi: “Biz otizme karşı çocuklarımızın yaşam kalitesini artırmak, onlara bir yaşam sevinci vermek adına burayı kurduk. Böyle bir kuruluş amacı ile kurulan bir derneğin kurumsal olarak amacı kötü bir şey olamaz. Dolayısıyla son derece münferit bir harekettir, münferit olduğu son derece net bir şekilde görülmektedir. Medyanın da bunu paylaşırken bu sorumluluk bilinci içinde bu sistemi tanımayan bilmeyen ama öğrendiği zaman bu sistemin faydalarından nimet sağlamak isteyecek otizmli bireylerin ailelerini yanlış yönlendirmeyecek şekilde bir tavır takınmalarını özellikle bekliyoruz.”

Dernekte eğitim alan otizmli çocukların ailelerinin de katıldığı toplantıda konuşan oğlu otizmli olan baba Ejder Ayanoğlu da derneğin faaliyetlerini çok yakından takip eden biri olarak, gerçekten topluma faydalı işler yapan bir dernek olduğunu söyledi. Münferit bir olaydan dolayı derneğin lekelenmesini, buradaki ailelerin zarar görmesini istemediklerini anlatan Ayanoğlu, "Zaten olay adliyeye intikal etmiş durumda. Yetkililer, sorumlular bu işin takipçisi durumundalar” dedi.
Sapanca ilçesinde bir derneğe ait merkezde otistik öğrencilerin darbedildiği iddialarına ilişkin gözaltına alınan 2 eğitmenden biri tutuklandı.

Sapanca'da Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneğince kullanılan bir mekanda kalan otistik öğrencilerin darbedilmesine yönelik görüntülerinin internette yayınlanmasının ardından Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Söz konusu soruşturma kapsamında görüntülerde otistik öğrencileri dövdükleri belirlenen eğitmenlerden Sedat Ç. ile Cihan U. gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Sedat Ç, tutuklanırken, diğer zanlı Cihan U, adli kontrol tedbirleri uygulanmak üzere serbest bırakıldı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]