Özel bir bankaya usulsüz kredi operasyonu

Adapazarı\'nda aralarında özel bir bankanın eski şube müdürü, eski şube müdür yardımcısı ve 3 banka çalışanının bulunduğu 9 kişi, banka adına usulsüz ve komisyon karşılığında kredi kullandırdıkları iddiasıyla gözaltına alındı. 

Sakarya Cumhuriyet Savcılığı\'nda yürütülen soruşturma kapsamında banka görevlilerinin çok sayıda kişiye çıkar karşılığı kredi sağladıkları öne sürülürken, olaydaki rakam ise tespit edilemedi.

Adapazarı\'nda çeşitli yerlere \'Kredi mi lazım, kara listede olanlara kredi kullandırılır\' yazılı afişler asılınca Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şube ekipleri teknik ve mali takip başlattı. Takip ardından özel bankanın müdürlüğünü yaparken 1 ay önce görevinden ayrılarak müdür yardımcısı ile birlikte başka bir bankaya geçen eski banka müdürü ve ve müdür yardımcısı ile 3 eski banka çalışanının  kredi almaya hakkı bulunmayan ve kredi notları düşük kişilere komisyon karşılığında aracılar vasıtasıyla üçüncü kişilerinde de adları kullanılarak kredi kullandırıldığı belirlendi.

Yaklaşık 6 ay süren teknik ve mali takip ardından önceki gün banka şubesine operasyon yapan polis aralarında 5 bankacının da bulunduğu 12 şüpheliyi gözaltına aldı.
Bu şüphelilerden 3\'ü polisteki sorgusu ardından serbest bırakılırken 9 kişi bu sabah adliyeye sevk edildi.
 
Bankacıların karıştığı kredi vurgundaki mali boyutla ilgili olarak bir açıklama yapılmazken, çok sayıda kişiye kredi kullandırıldığı belirlendi.
Sakarya’da özel bir bankaya düzenlenen usulsüz kredi operasyonunda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 7 kişiden 3’ü tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Adapazarı ilçesinde faaliyet gösteren özel bir bankanın müdür, müdür yardımcısı, operasyon şefi ve çalışanlarını da kapsayan operasyon yaptı. 2 yıldır yapılan teknik takip sonucu “Bankacılık Kanununa muhalefet, nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, yağma, tefecilik, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, kasten yangın çıkarma” suçlarından D.B. (50), E.A.(42), M.D.(42), H.E.(35), H.Ö.(38), S.G.(31), M.K.(33), M.T.(34), Y. A.(37), H.A.(31) ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından 4 kişi serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 7 kişiden D.B., E.A. ve Y.A. tutuklanırken, M.D., H.E., H.Ö., M.K. adli kontrol cezası ile serbest bırakıldı.

Kredi isteyenleri tefecilere yönlendirdiler
Özel bankanın müdür, müdür yardımcısı, operasyon şefi ve çalışanlarını da kapsayan soruşturmada banka müşterilerinin haberi ve izni olmadan hesaplarındaki paranın tefe ve komisyon karşılığı kredi kullanması uygun olmayan şahıslara verildiği ortaya çıktı. Kredi kullanması uygun olmayan birçok kişiye sahte belgelerle kredi kullandıran şüpheliler, kurdukları ‘Finans Danışmanlığı’ şirketi üzerinden para karşılığı sahte evrak, maaş bordroları ve belgeler hazırlatılarak usulsüz kredi kullandırdı. Kredi isteyen şahısları tefecilere yönlendiren şüpheliler, bu yolla hem komisyon aldıkları hem de şahısları yüklü miktarlarda borçlandırdıkları anlaşıldı. Borcunu ödemeyen müşteki şahısları silah ve tehdit yoluyla korkutan şüpheliler, banka üzerinden sahte belgelerle çekilen araç kredisi ile alınan bir aracı kredi ödemesindeki zorluklar nedeniyle çektirildiği bir otoparkta kundaklayarak banka borcunun kasko şirketine ödettirdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]