Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde neler oluyor?

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, bugünlerde üzücü olaylara sahne oluyor. Bu olaylardan duydukları üzüntüyü dile getirmek isteyen okul aile birliği ve veliler, bugün bir basın açıklaması yapmak üzere toplandılar.
 
Okul aile birliği ve veliler, duydukları derin endişeyi kamuoyu ile şu şekilde paylaşıyor:
 
Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi üzerine oynanan oyunlara dair...
Zevk ve fikir hezimeti olarak tarif edebileceğimiz günleri yaşıyoruz. Artık kararlı, vakur ve bize özgü bir duruş sergilemek zorundayız. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, kurulduğu 2007 yılından itibaren, adını taşıdığı Türkiye’nin en önemli münevverlerinden Cemil Meriç’in ‘Lisem üniversitemdir’ düsturunu şiar edinmiş bir okuldur.
 
Batı’da ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim sürecinde, temelkoyucu birim ne ilkokuldur, ne ortaokul, ne de üniversite! Temelkoyucu birim, ‘lise’dir! Çünkü öğrencinin entelektüel birikiminin önşartları liselerde hazırlanır. Birey kendini, büyük ölçüde lise yıllarında inşa eder, keşf eder, fark eder…‘Talim’ ve ‘terbiye’, lise döneminde öğrencinin özerk, özgün ve nitelikli bir kimlik inşası için birer enstrümandır. Batı’da zihinsel dönüşümleri sağlayan aydınların birçoğunun ‘lise öğretmenleri’ olduğunu söylemeye bile gerek yok.
 
Çocuklarımız, entelektüel birikimlerinin oluşma sürecinde, kendi kelimelerinin, kendi kavramlarının, kendi dillerinin ve vicdanlarının çağrısına kulak vermek için bu okuldalar. Biz veliler, onları, birer ‘insan kaynağı’, ‘teknolojik ve rasyonalist model’ ya da ‘kolay kontrol edilebilen verimli makineler’ olarak değil, hayattan zevk alan, yaratıcı, kendini ifade edebilen, üretken, sorun çözebilen, sorgulayan ‘kökü mazide olan âtî’ bireyler olarak yetişsinler diye Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’ni tercih. Nitekim Bakanlığımız da Sosyal Bilimler Liseleri’nin temel amacını ‘edebiyat ve sosyal bilimler alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek’ olarak ifade diyor.
 
Bir ‘medeniyet projesi’ motivasyonuyla hayata geçirilen Sosyal Bilimler Liseleri’nin nicelik olarak artmasının yanında nitelik olarak değer kaybetmesine üzülerek şahit oluyoruz. Daha kurulduğu ilk günden itibaren diğer Sosyal Bilimler Liseleri arasında bile kendine has bir yer edinmiş olan Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi üzerinden bir süredir gerçekleşmekte olan hesapların, menfaat kavgalarının, karaçalma kampanyalarının, pazarlıkların, eğitim dışı unsurlarla etik olmayan bir şekilde bir sendikanın içindeki birtakım odaklarca planlı ve sistemli bir şekilde yürütüldüğünü bütün kamuoyu gibi bizler de görmekteyiz. Acı olan, bu usulsüzlüklere, ihtiraslara, iftiralara, tehditlere kimsenin sesini çıkarmaması, başta vekillerimiz olmak üzere neredeyse tüm ilin sessiz kalmasıdır. Sadece Sakarya’nın değil tüm Türkiye’nin iftihar kaynaklarından biri olan okulumuz maalesef gündelik ve basit kavgalara kurban edilmekte, itibarsızlaştırılmakta, bir kaos ortamı oluşturulmak suretiyle, devlet hassasiyetinin üst düzeyde olduğu hususlar üzerinden iftiralarla öğrencilere ve öğretmenlerin bir kısmına baskı uygulanmakta, deyiş yerindeyse tasfiye çalışmaları yapılmaktadır. Üzülerek söylemek zorundayız ki öğrenciler, öğretmenler ve bizler için okul bugünlerde arzulanan bir yer olmaktan çıkmıştır. Okuldaki belirsizlik ortamında bazı öğretmenlerin arkalarına aldıkları rüzgârla okul üzerindeki mühendislik çalışmalarının, öğrenciler üzerindeki baskılarının, motivasyon bozma girişimlerinin ve psikolojik sindirme çabalarının eğitim-öğretimi getirmiş olduğu noktayı tahmin etmek güç değildir. Zaten şahit de olmaktayız. Bizleri derinden üzense bütün yaşananların kamuoyunu önünde cereyan etmesidir.
 
Veliler olarak kaygılı ve umutsuz olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Adeta birkaç kişinin oyuncağı, ego tatmin yeri haline getirilen okulumuzdan malûmumuz olan isimlerin ellerini çekme zamanı gelmiştir. Akılalmaz ‘tezgâhlar’, sindirme ve yıldırma politikaları, psikolojik baskılar, tehditler… Bizler, bu okulun geçek sahipleri olarak bu kirli oyuna artık dur deme vaktinin geldiğini söylemek için buradayız. ‘Bir tel kopar ahenk ebediyen kesilir’ diyor şair. Biz o telin kopmasına izin vermeyeceğiz. Geçirdiğimiz bu fetret dönemini atlatacağımıza, güzel, başarılı ve aydınlık günlerimize döneceğimize dair inancımız tamdır ve mücadelemiz her platformda kararlılıkla sürecektir.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’ne vekaleten müdürlük yapan Paşa Odabaş’ın görevine son veren yeni müdür ile öğrenci velileri arasındaki tartışma karakolda bitti.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılı başlarında Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü olan ve Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesine atanan Mehmet Çalık’ın belirlediği yeni yönetim sonrasında, Müdür vekilliğini yapan Paşa Odabaş’ın görevine son verilmesi gündeme geldi. Odabaş’ın okuldan ayrılmamasını isteyen ve Odabaş'a destek için okul önünde basın açıklaması düzenleyen veliler ile okuldaki bir spor öğretmeni arasında çıkan tartışma karakolda bitti.

Basın açıklamasında konuşan Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Birsel Eryılmaz, “Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi üzerinden bir süredir gerçekleşmekte olan hesapların, menfaat kavgalarının, karaçalma kampanyalarının, pazarlıkların, eğitim dışı unsurlarla etik olmayan bir şekilde bir sendikanın içindeki bir takım odaklarca planlı ve sistemli bir şekilde yürütüldüğü bütün kamuoyu gibi bizlerde görmekteyiz. Veliler olarak kaygılı ve umutsuz olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Adeta birkaç kişinin oyuncağı, ego tatmin yeri haline getirilen okulumuzdan malumumuz olan isimleri ellerini çekme zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Öğrenci velisi olan Murat Kaplan ise, okul müdür yardımcısı Paşa Odabaş’ın gönderilecek olmasından kaygı duyduğunu ifade ederek, “Okulumuzda 25 kadro var. Okulumuza Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalık atandı. Mehmet beyin kendi yönetim kadrosunu kendi belirlemesi Paşa Odabaş’ın görevine son verilmesine neden olacaktır. Bizler durumu Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Cevherli’ye bildirdik. Bir şey yapamayacağını söyledi. Bizlerde ya İl Milli Eğitim Müdürüne yada Sakarya Valisine çıkacağız. Bizler müdürümüzün gitmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Basın açıklaması sonrası veli Murat Kaplan ve okulun beden öğretmeni olduğu öğrenilen Özer Orhan arasında henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı kısa süreli arbede yaşandı. Beden Öğretmeni Özer Orhan’ın davacı ve şikayetçi olması sonrası olay yerine polis ekibi çağrıldı. Birbirinden şikayetçi olan kişiler ifadeleri alınmak üzere Yenikent Polis Karakoluna götürüldü.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]