Sakarya'da üretilen "Fırtına" obüsleri göz dolduruyor

1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında yerli imkanlarla üretilen Fırtına obüsleri, manevra kabiliyetleri ve yüksek teknolojik özellikleriyle göz dolduruyor.

Arifiye ilçesindeki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında seri üretim çalışmalarına 2001'de başlanan ve 2004-2014 yıllarında üretilen T-155 kundağı motorlu Fırtına obüslerinin sürüş ve manevra kabiliyetleri görüntülendi.

Bin beygir gücündeki motorları sayesinde zorlu arazi şartlarında da hareket kabiliyetine sahip Fırtına obüsleri, 155 mm'lik NATO mühimmatıyla uyumlu tasarımı sayesinde müttefik güçlerle de ortak kullanım imkanı sağlıyor.

Tamamen yerli imkanlarla, Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanan Fırtına obüsleri, 20 ton zırh çeliği, 47 ton muharebe ağırlığı, 400 kilometre hareket sığasına sahip olması ve süratle mevzi değiştirebilme özellikleriyle düşmanlara korku salıyor.

40 kilometrelik menzil

Dünya orduları arasında aynı sınıfta çok az sayıdaki silah sisteminde bulunan özelliklere sahip, 8 metrelik namlusuyla 40 kilometre uzaklıktaki hedeflere nokta atışı yapabilen TSK'nın vurucu gücü Fırtına obüsleri, küresel konumlandırma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri sayesinde yüksek ateş kabiliyeti sunuyor.

Küresel konumlandırma sistemiyle koordinatlarını sürekli güncelleyebilen, elektronik kontrol edilen obüslerin, atış komutlarını otomatik yönlendirme sayesinde namluya çok kısa sürede uygulama özelliğiyle hızlı ve kısa sürede birden fazla hedefi vurabilme özelliği bulunuyor.

Test pistlerinde deneme sürüşleri tamamlandıktan sonra birliklerine gönderilen Fırtına obüsleri, özellikle sınır bölgelerinde ülke topraklarının korunmasında önemli görevler üstleniyor.

Fırtına obüsleri birliklerinde göreve hazır

1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanı Kıdemli Bakım Albay Sinan Eren yaptığı açıklamada, komutanlığın sahip olduğu son teknoloji, donanımı ve bilgi birikimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan merkez haline geldiğini söyledi.

Kurulduğu günden itibaren tırtıllı araçların tasarım, imalat ve entegrasyonunun yapıldığı komutanlıkta, motor ve düzen yenileştirmesi, yürüyüş takımları, klasik optik sistemlerin tasarım ve imalat yenileştirmesi görevlerinin başarıyla yerine getirildiğine dikkati çeken Eren, şunları dile getirdi:

"Desteklediği birliklere Ordu Yağ Analiz Programı kapsamında yağ analizi, mekanik, elektronik kalibrasyon hizmeti, personel eğitimi, teknik destek ve müşavirlik hizmetleri görevlerini yerine getiren 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, tasarım, üretim, kalite güvence faaliyetlerini içine alan AQAP 2110 kalite belgesine sahiptir.

Türk mühendis ve işçilerin emekleriyle 2004-2014 yıllarında üretilen Fırtına obüsleri, birliklerine teslim edildi."

Dakikada 8 atış

Proje Subayı Mühendis Üsteğmen Tuncay Topçu da Fırtına obüslerinin bilgisayar destekli tasarım, analiz ve simülasyon programları kullanılarak tasarlandığını anlattı.

Obüslerin dakikada 6 ila 8 atış yapabildiğini belirten Topçu, şu bilgileri paylaştı:

"47 ton muharebe ağırlığındaki obüs, bin beygir gücündeki motoruyla her türlü arazi şartlarında süratle hareket edebilmektedir. Hareket halindeyken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alarak, 15 saniyede 3 ani atım yapıp tekrar 30 saniyede mevziyi terk ederek, süratle görevini tamamlamaktadır.

Üzerindeki atış kontrol sistemiyle görev girilen koordinatlara anında atış yapabilme kabiliyetine sahiptir."
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]