Sakarya'daki iki dernekten 'Savaşa hayır' çağrısı

İHD (İnsan Hakları Derneği) ve MAZLUMDER (İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği) Sakarya Şubeleri tarafından ortak yayınlanan deklarasyonda çatışmasızlık ortamı sağlanarak barış sürecinin geliştirilmesi çağrısı yapıldı.

İHD Sakarya Şubesi Başkanı Muhammet Işık’ın okuduğu açıklamada “Son haftalarda Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmeler hepimizi derin kaygılara sevk etmektedir. Ortadoğu halklarının mevcut çatışmalar ve savaşlar yüzünden yıllardır çektikleri acılar hâlâ tazeyken, onların çektikleri zulümler gözümüzün önündeyken, şimdi biz de, hem geçmişteki gibi bir iç çatışmanın, hem de bölgesel sonuçlar doğurabilecek bir savaşın eşiğinde duruyor olabiliriz. Gerek Suriye politikasının sarsıcı etkileri sebebiyle, gerekse 2013 yılından beri devam eden Çözüm Süreci’nin fiilen bitirilmesiyle, tüm ülke hızlı bir şekilde savaş alanına dönüşmeye başladı. Bu çerçevede, son günlerde gerçekleşen tüm ölümlerden, çatışmalardan ve her türlü şiddet eyleminden derin bir üzüntü ve kaygı duyuyoruz. Yaşanan acıları paylaştığımızı, doğrudan doğruya yaşam hakkına yönelik saldırıları kimden gelirse gelsin kınadığımızı belirtmek istiyoruz.” denildi.

İHD ve MAZLUMDER’in barış deklarasyonuna, KESK, Eğitim-Sen, Emekli-Sen, Moira Sakarya Kadın Dayanışma Derneği, Sakarya Dayanışma Platformu ve Hayvan Hakları Aktivistleri gibi sivil toplum kuruluşları ve sendikalar ile Halkların Demokratik Partisi, Emek Partisi, Yeşiller ve Sol Partisi de imza attı. Açıklamada “Kürt sorununun çözümünde bir diyalog ve müzakere süreci başlamışken; yeniden geçmiş hataları tekrarlamak kesinlikle kabul edilemez. Bu sebeple barış sürecinin, bir müzakere biçiminde yeniden yürütülmesini sağlayacak mekanizmaların acilen ve kalıcılığı sağlanarak hayata geçirilmesi gerekmektedir. Şiddet sarmalına daha fazla girmeden, Devlet, askeri ve siyasi operasyonlarını derhal durdurmalıdır; uyguladığı şiddeti sona erdirmeli, temel insan haklarını ihlal eden kamu görevlilerine yönelik sürdürülen cezasızlık politikasına son vermelidir. Kalıcı bir barışın önündeki engelleri kaldırmak üzere PKK ateşkesi mutlak surette muhafaza etmeli, kim olursa olsun yaşam hakkını ve can güvenliğini ihlal eden her türlü fiiline ve silahlı eylemine ivedilikle son vermelidir. Tüm halklar olarak, barıştan yana tavrımızı sürdürmek zorundayız. Hiçbir can savaşa kurban verilemez. Barış yaşamsal bir haktır, vazgeçilemez!” denildi.


8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]