Sapanca Gölü'ndeki çekilme hızla devam ediyor

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, kışın kar yağışının az olması, sanayi amaçlı su tüketimi, su firmalarının kaynakları kullanması ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle tarihindeki en kurak dönemi geçiriyor. İlkbaharda uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşen yağışların ardından yaz yağmurları da geçen seneye oranla artış gösterdi. Yaz mevsiminde metrekareye 257.2 kilogram yağış düştü. Ancak ilkbahar ve yaz yağmurları da Sapanca Gölü\'ne derman olmadı. Gölün su seviyesi 29.45 koduna kadar geriledi.

Etkili olan son yağışlar yüzleri güldürse de suyu azalan Sapanca Gölü\'ne çare olmadı. Meteoroloji verilerine göre, kış mevsimi olan Aralık, Ocak ve Şubat döneminde şehre toplam 118 kilogram yağış düşmüştü. Arak ayı uzun yıllar yağış ortalaması 102 kilogram olan şehir, söz konusu ayda 62.3 kilogram, uzun yıllar ortalaması 93 kilogram olan Ocak\'ta 22 kilogram ve uzun yıllar ortalaması 74 kilogram olan Şubat ayında ise 33.8 kilogram yağış almıştı. Kuraklık endişesiyle girilen ilkbaharda şehir, uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı.

Uzun yıllar ortalamasının 72 kilogram olduğu mart ayında 93.4 kilogram yağış düştü. Nisan ayının uzun yıllar ortalaması 60 kilogram iken söz konusu ayda şehir 25 kilogram yağış aldı. İlkbaharda en fazla yağış mayıs ayında düştü. Uzun yıllar yağış ortalaması 49 kilogram olan şehirde söz konusu ayda metrekareye 111 kilogram yağış düştü. Yaz mevsimini de yağışla karşılayan kent, Haziran ayında 120.5, Temmuz\'da 66 ve Ağustos\'ta 70.7 kilogram yağış aldı. Geçen sene Haziran ayında 58.7, Temmuz\'da 13.8 ve Ağustos\'ta 29.4 kilogram yağış gerçekleşmişti. Kurak geçen kışın ardından ilkbahar ve yaz döneminde ki yağışlar, Sapanca Gölü\'ne fayda sağlamadı. Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan göldeki su seviyesi Haziran başında 29.98 kodundaydı. Kritik eşiği 29.90 olan gölün su seviyesi itibariyle 29.45 koduna kadar düştü.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]