Sapanca'da "Kocaeli'ne bağlanmak istiyoruz" eylemi

İstanbul'dan bir çok kişinin hafta sonunu geçirmek için akın ettiği, son dönemde Arap yatırımcıların da keşfettiği Sapanca İlçesi'nde esnaf, "Kocaeli'ne bağlanmak istiyoruz" diye kampanya başlattı.

Sapanca Gölü kenarında bulunan ve adını da gölden alan 50 bin nüfuslu Sapanca İlçesi'nde nüfus yazın günü birlik gelenler ve yazlıkçılarla 100 bine yaklaşıyor. Artan bu nüfus karşısında da belediye hizmetlerini yetersiz kaldığından yakınan esnaf, bazı siyasi partilerin de desteğiyle, Sapanca İlçesi'nin Sakarya'dan ayrılıp Kocaeli'ne bağlanması için kampanya başlattı. İlçede bir çok işyerinin camına, "Daha iyi hizmet almak için Kocaeli'ye bağlanmak istiyoruz" afişleri asıldı. İlçenin ana girişlerine de büyük boy bez afişler asıldı. Bu arada sosyal medyada da bu taleple ilgili yoğun bir kampanya başlatıldı.

Siyasilerden destek

Sapanca'nın 1954 yılından öncesinde olduğu gibi Kocaeli'ye bağlanmasını destekleyenlerden CHP ilçe Başkanı Selim Topçu, ilçeye yıllardır yatırım yapılmadığını ileri sürdü. Şu anki hem Sapanca Belediyesi'nin hem de Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Ak Partili olan başkanlarının vizyon sahibi olmadıklarını ileri süren Selim Topçu, şunları söyledi:

"Bir siyasi partide hasbelkader görev almış kişiler, vizyon ve deneyim sahibi olmadan belediyelerde etkili görevlere getiriliyor. Bu nedenle de burası köy gibi yönetiliyor. Sapanca, İstanbulluların da akın ettiği turizm ilçesi. Ama turizm bölgesi ilan edilmemiş. Derecelendirilmemiş. Daha kıyı kenar çizgisi yeni tasdik edildi. Burada 13 yıldır aynı zihniyet bu işi yapıyor. Otoban, hızlı tren, şehri ortadan bölüyor. Şehrin içinde rastgele inşaatlar yapılıyor. Halk bezdi. Yıllardır hiçbir hizmet yok."

MHP İlçe Başkanı Berat Taner ise, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinin Sapanca'da çok kısıtlı olduğunu, bunun herkes tarafından sıklıkla dile getirildiğini söyledi. Sapanca'nın yıllardır Sakarya'dan üvey evlat muamelesi gördüğünü anlatan Taner, şöyle dedi:

"Biz de bunun arkasındayız. Kocaeli'ne bağlansak ne faydası olur? Biz Sakarya ile Kocaeli arasında sıkışmış bir ilçeyiz. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanını, Sapanca'da gördüğümüz bile yok. Burası Türkiye'nin adeta dört yolu vazifesi görüyor. Tüm yollar, demiryolu, hızlı tren buradan geçiyor. Böyle bir yer. 'Türkiye'nin Davos'u yapacağız' dedikleri yer. Ama bunu yapabilecek kadroların olmadığını görüyoruz. Sapanca'nın mevcut konumuyla daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Burası turizm bölgesi ama ne turizm bölgesi, bir adını dahi koyamamışız. İlçede birçok yerler, değerler satılıyor. Niye muhafaza edemiyoruz? Senelerdir Sapanca Sakarya'da üvey evlat muamelesi görüyor. İstanbul'un da arka bahçesi ama Sapanca'ya hiç bir yatırım yapılmıyor."

SP İlçe Başkanı Süleyman Pulat ise, Kocaeli'ne bağlanma isteğinin halkın tepkisinin sonucu doğduğunu belirtirken, "Sapanca'dan 15 yıl önce giden bir insan geri döndüğünde aynı şeyi görüyor. Hiç bir yeni hizmet yok. Büyükşehir'den hiç bir yatırım gelmiyor. Kocaeli ile karşılaştırdığımız zaman büyük fark var. Orada yapılanlara bakıp buradakileri görünce farkı anlarsınız" diye konuştu.

Sapanca'nın, en büyük mahallesi olan 10 bin nüfuslu Rüstemler Mahallesi Muhtarı Nazım Özkılıç da Sapanca nahiye iken Kocaeli'ne bağlı olduğunda çok iyi hizmet aldığını, ancak Sakarya Büyükşehir'in hiç bir hizmette bulunmadığını söyledi. Özkılıç, "Üvey evlat muamelesi görüyoruz. Diğer ilçelere belediye her hizmeti veriyor buraya vermiyor" dedi.

Esnaf ne diyor?


Sapanca'da bir çok esnaf da Sakarya yerine Kocaeli'ne bağlanması görüşüne destek veriyor. İşte bazı esnafın görüşü:

* Levent Erdoğan: Sapanca zaten 1954'e kadar Kocaeli'ne bağlıydı. Sapanca'nın Kocaeli ile zaten bir bağı vardı. Ancak Sapanca Belediyesi'nin elinden büyükşehir yasası ile yetkiler alındı. Fakat Sakarya Büyükşehir hiç bir destek vermiyor. Mesela turizm merkezi. Türkiye'nin en önemli süs bitkileri üretim merkezi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi buradaki üreticiden süs bitkileri alırken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi gidip başka illerden alıyor. Yatırım yok. Burası ayrıca Arapların da gözdesi hale geldi. Burada planlama eksik. Sakarya Belediyesi 15-20 kilometre uzaktaki Adapazarı'ndan buraya otobüs bile kaldırmıyor. Kocaeli ile 60-70 kilometre ilerdeki yerlere, Kandıra'ya Karadeniz'deki plaj bölgelerine bile otobüs koyuyor. Burada refahı yükseltecek hiç bir şey yok.

* Yunus Erdoğan: Çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Sakarya Sapanca'ya yardım etmiyor ve sevmiyor. Ben gönülden Sapanca'nın Kocaeli'ne bağlanması istiyorum. Çıksın herkes, içinden geçeni söylesin. Ben söylüyorum. Adapazarı'nın en güzel ilçesi böyle olmamalı."

Büyükşehir Belediyesi ne diyor?

Sakarya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise sınırları içindeki 16 ilçeye hizmet götürdüklerini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Basın Müşavirliği kanalıyla yapılan açıklamada, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak sınırlarımız içerisindeki 16 ilçemize hizmet götürmekteyiz. Sapanca İlçemiz de bu 16 ilçe arasında özel yeri bulunan ilçelerimiz arasında yer almaktadır. Basına yansıyan şekliyle bu haberleri bizler de takip etmekle birlikte bu haberlerin nereden kaynaklandığını anlamaya çalışmaktayız" denildi.
Sapanca Belediye Başkanı Doç Dr Aydın Yılmazer, son günlerde Sapanca ilçesinin gündeminde olan “Sapanca’nın Kocaeli’ye bağlanması” tepkilerine karşı basın açıklaması yaparak Büyükşehir’e sahip çıktı.

Başkan Yılmazer, Sapanca’nın Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden hak ettiği hizmeti alamadığı düşüncesi ile çığ gibi büyüyen tepkiler için”Bağlanamaz” diyerek yorumladı. Başkan Yılmazer, yaptığı basın açıklamasında Sapanca’nın gerek sosyal, gerek kültürel gerekse de politik nedenlerden dolayı Sakarya ile geçmişten gelen sıkı bağları olduğunu belirterek, “Sapanca, Sakarya ile bütünleşmiş bir ilçedir. Hem halkın bütünselliği, Büyükşehir ile birlikte yürüttüğümüz proje ve yatırımlar ile bölgenin toprak bütünlüğü göz önüne alındığında Sakarya’nın Kocaeli’ne bağlanması söz konusu değildir” diye konuştu.

Başkan Yılmazer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin Sakarya’nın bütçesinden neredeyse beş katı fazla olduğuna dikkat çekti ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Sapanca için hayata geçirdiği ve yapacağı projelerden bahsetti. Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlar noktasında kendini fazla gösterememiş olabileceğini ancak Başkan Toçoğlu ile yaptığı görüşmede, Büyükşehir’in bundan sonraki süreçte kendisini göstereceğini belirtti.

"Tepkilere, fikir özgürlüğü kapsamında saygılıyız"

Sapanca’da gelişen tepkilere fikir özgürlüğü kapsamında saygı ile baktıklarını söyleyen Başkan Yılmazer, karşılıklı istişare ile her türlü sıkıntının giderileceğini ifade etti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile göreve geldiği 15 ay içerisinde hiçbir sıkıntı yaşamadığının altını çizen Başkan Yılmazer, “Her türlü fikire saygılıyız. Koceli’ne bağlansak ne olur? Her iki belediye’de AK Parti’li. Başkanlar değiştiğinde ne olacak? Önemli olan toprak bütünselliğidir. Devlet yatırımlarına baktığımızda Sakarya veya Kocaeli ayırımı yapılmadığını görüyoruz. Kocaeli’de, Sakarya’da bizim şehirlerimiz. Sapanca bizim ilçemiz. Türkiye bizim Ülkemiz. Tek Vatan, tek Bayrak altında yaşıyoruz. Üstelik Kocaeli’nin de böyle bir talebi bulunmamaktadır” diye konuştu. Sapanca’nın Kocaeli’ne bağlanması ile ilgili düşüncelerini açıklayan Başkan Yılmazer, basın toplantısının sonunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Sapanca için hizmete soktuğu ve gerçekleştirmeyi düşündüğü projeleri anlattı.

Sentetik halı saha

Büyükşehir Belediyesinin Sapanca’ya sentetik saha yapacağından da bahseden Yılmazer, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca’ya tam 5 milyon TL’ye mal olacak bir sentetik halı saha yapacak. Profesyonel bir futbol takımının rahatlıkla futbol oynayacağı, ışıklandırmalı bir sentetik halı saha projesi mevcut. Burada sıkıntı bizden kaynaklanıyor. Atatürk Stadyumu’nu düşündüler ancak o alanı oradan kaldıracağımız için olmazdedik. Kurtköy’de mera alanları var, onlara bakıyoruz. Kırkpınar’a doğa ve yeşillik hakim ve kendi sahası var. Hacımercan’da Orman’dan tahsis aldık ancak profesyonel ligin oynayacağı düz alan yok. Büyükşehir’in projesi hazır. Sadece bizden yeri teslim etmemizi bekliyor. Proje en kısa sürede hayata geçecek” ifadelerini kullandı.

Kültür merkezi

Sapanca’ya yeni bir kültür merkezi kurulacağını da müjdeleyen Başkan Aydın Yılmazer, “Köprübaşı mevkiinde, Saat Kulesi’nin karşısında 2 katlı, 200 kişilik konferans salonlu, 8 derslikli, cafe ve çay alanlarının olduğu bir Kültür Merkezi yapılacak. Uygulama projesi önümde. En yakın zamanda hayata geçecek. Sapanca’da hem bize hem de Büyükşehir’e asfalt tepkisi var. Tüm görüşlere saygılıyız. Sapanca çok hızlı gelişip ve büyüyor. Bu seneki asfalt programına baktığımız da Grup yolu ile İpekyolu (Segman altı) asfaltlanacak. 2016'da İller Bankası’na borçlanarak büyük bir asfaltlama yapılacak. Bir yandan da imar sıkıntısı var. Halk imarlar açılsın diye beklenti içinde ama imar geçen bölgede yapılacak olan alanda alt yapı ve üst yapı çalışmalarının eşdeğer gitmesi lazım. Bunların hepsi başlı başına büyük yatırım isteyen faaliyetlerdir. Sapanca ve Maşukiye arasında 5,5 Km’lik Duble yol projesi onaylandı. Bu güzergah üzerinde kamulaştırılacak alanlar var. Karayolları’nın o alanları kamulaştırması bekleniyor. Büyükşehir asfaltı atacak ve proje hayata geçecek. Tek sorun şu an kamulaştırma proplemi. Şimdilik otoban çıkışından önce Kırkpınar daha sonra Kurtköy güzergahında yol genişletme ve asfaltlama çalışmaları yapılacak” dedi.

Sapanca'dan bitki alımı

Sapanca’ya bitki alımından da söz eden Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi, peyzajlama çalışmalarında değişik ilçelerden bitki alımı yaptığını ancak Sapanca’dan özellikle bitki almamak gibi bilinçli bir düşünce içindeyiz. Yapacakları değerlendirmelerde Sapanca’dan da gerektiğinde bitki alabileceklerini belirttiler. Sapancalı'nın kullandığı ulaşım araçlarından biri olan ADARAY talebi için yetkinin DDY olduğunu söylemeliyim. DDY yetkilileri Arifiye’den sonra ışıklandırma ve sinyalizasyon yeterli düzeyde olmadığını belirtti. Ben DDY’i aradım. Çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, risk almak istemediklerini ifade ettiler. Ulaşım noktasında vatandaşların talebi oldu. Bizimde isteğimiz ve Büyükşehirin talimatı ile engellilerin de kullanacağı 50 tane otobüs yenilenmiş durumda. Kocaeli’nin Yanık’tan Kartepe’ye otobüs koyduğu söyleniyor. Büyükşehir, Sapanca’da bize aidat ödeyen, para ödeyen bir kooperatif var. Kooperatif hat koysun biz engel olmayalım dedi. Sapanca’dan Umuttepe, Korucuk veya Karaman’a otobüs talebini Kooperatif Başkanı Yusuf Bey’e ilettim. Başkan bize yeterli düzeyde müşteri olmadığı yönünde bir ifade kullandı. Belediyeler kar amaçlı hareket etmez ama 2 yada 3 kişi için hat verilmesi milli servettir. Halkta talep olacak ki hizmetin amacı yerine gelsin. Bu talep tekrar değerlendirilecek. Uzunkum, Ünlüce, Kuruçeşme, Nailiye, Hacımercan, Şükriye, Balkaya, Memnuniye, İlmiye ve Fevziye Mahallelerinin faydalanacağı proje kapsamında 63 kilometre içme suyu hattı ve bin metreküplük içmesuyu deposu inşa edilecek. Bu mahallelere Akçay Barajı’nda su isalesi sağlanacak. Dibektaşın üst mahallerine bol su verilecek. 2015-2016 yılı içinde Yanık Mahallesi’ne kanalizasyon çalışması yapılacak. Toplamda 5-6 milyonluk yatırımlar hayata geçiyor. Hayata geçirdiğimiz Uzunkumpark projesinin başında bir şikayetten dolayı sıkıntı yaşadık. Şikayetin BİMER’e yapılması sonucu, Çevre Koruma, SASKİ ve Valilik şikayetçi olmak zorunda kaldı. Vatandaşın hizmet önceliği karşısında devam ettiğimiz projede, karşılıklı istişare ile Büyükşehirimiz yanımızda durdu. Turizm Fakültesi'nin Sapanca’ya kazandırılmasında katkıları oldu. Sahil bandı genişletme çalışmalarında bize destek verdi. Ramazan ayı, sosyal işler, hasta ve yaşlı bakımlarında hep işbirliği içinde oldu. Büyükşehir Belediyesi ile şahsım ve belediyemin hiçbir sıkıntısı olmamıştır. Bazı proplemler ise karşılıklı istişare ile her zaman çözüme kavuşmuştur. Tüm bu nedenlerden dolayı Sapanca’nın Kocaeli’ne bağlanması mümkün değildir” diye konuştu.

Sapanca'da 'Daha iyi hizmet almak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmak istiyoruz' pankartı asan esnafın, bazı siyasi parti yöneticilerinin de desteğiyle başlattığı kampanya, Ak Partili yöneticileri harekete geçirdi. Ak Parti milletvekili ve yöneticileri, Sapanca'ya gelerek esnaf ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantı yaptı.

Sapanca'da evi de bulunan Ak Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ile Ak Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, İl Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Çetin ile Ak Parti Sapanca İlçe Başkanı Nazmi Bostancı, bugün esnaf ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile bir araya geldi. Özkum Restoran’da gerçekleşen toplantıda, esnaf ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Sapanca'nın Sakarya'dan ayrılıp Kocaeli'ne bağlanması kampanyasına neden destek verdiklerini anlattı. Konuşmacılar, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile eski İmar Daire Başkanı Zafer Poyraz eleştirildi. Milletvekili Mustafa İsen ve İl Başkanı Kılıç dinledikleri sorunları not alarak çözüm bulacaklarını söylediler.

Belediye Başkanı basın toplantısı yaptı

Sapanca Belediye Başkanı Ak Partili Aydın Yılmazer de düzenlediği basın toplantısında, Sapanca'nın gerek sosyal, gerek kültürel gerekse de politik nedenlerden dolayı Sakarya ile geçmişten gelen sıkı bağları olduğunu belirtti.

Yılmazer, "Sapanca, Sakarya ile bütünleşmiş bir ilçedir" dedi. Yılmazer, "Karşılıklı istişare ile her türlü sıkıntı giderilir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile göreve geldiğim 15 ay içerisinde hiçbir sıkıntı yaşamadım. Her türlü fikre saygılıyız. Kocaeli’ne bağlansak ne olur? Her iki belediye de Ak Partili. Başkanlar değiştiğinde ne olacak?" dedi.

Yılmazer daha sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin, Sapanca’ya yapacağı yatırımları da anlattı.

Bu arada Sapancalıların, dün ilçe girişine astıkları "Daha iyi hizmet almak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmak istiyoruz" şeklindeki büyük pankart da belediye zabıtası görevlileri tarafından kaldırıldı.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]