Süpürgeciler, çırak bulamıyor

Aile büyüklerinden öğrendikleri zanaati yaşatan süpürgeciler, gelişen teknolojinin el yapımı ürünlere talebi azaltması nedeniyle tecrübelerini aktaracak çırak bulamıyor.

Adapazarı ilçesindeki Süpürgeciler Sanayi Sitesi\'nde eskiden kalma klasik yöntemlerle süpürge üretimini sürdüren zanaatkarlar, ham madde fiyatlarının artması ve çırak bulamadıkları için zor günler geçiriyor.

Süpürge imalatçısı Tayfun Toz yaptığı açıklamada, tek geçim kaynağının süpürge olduğunu, 34 yıldır üretim yaptığını söyledi.

Yanındaki 5 elemanla haftada 800\'e yakın süpürge üreterek, Anadolu\'nun çeşitli bölgelerine gönderdiklerini anlatan Toz,  Bu mesleğin en büyük sıkıntısı, yeni neslin ilgisizliğidir. Maalesef yetiştirecek, mesleğimizi aktaracak çırak bulamıyoruz. Ham maddeye bağlı üretim yaptığımızdan düzenli çalışma prensibimiz yok. Bundan dolayı çırak yetiştirmek de mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Ham maddenin de pahalı olduğuna dikkati çeken Toz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süpürge otlarını Trakya\'dan getiriyoruz. İlimizde kısmen Kaynarca taraflarında üretiliyor fakat yeterli değil. Balkan ülkelerinden de ithalat yapıyoruz. Sonuçta ham maddeyi döviz olarak temin ettiğimiz için maliyetlerimiz yükseliyor. Bu vesileyle kazancımız da düşük oluyor fakat ne olursa olsun, yine de çalışmak zorundayız. Bu yaştan sonra başka meslekte yapamayacağımız için üretime devam ediyoruz."

Ali Galip Çelikaslan da süpürge imalatının zor bir süreç olduğunu belirterek, bir süpürgeyi tamamlamanın 10 dakika sürdüğünü dile getirdi.

Çelikaslan, kentte daha önceki süpürge imalatçılarının 800\'e yakın olduğunu, şimdi ise birkaç dükkan kaldığını sözlerine ekledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]