Suriyeliler çalışınca Sakaryalıların yevmiyeleri düştü

Sakarya’da 6 bine yakın Iraklı sığınmacı ile bine yakın Suriyeli bulunuyor. Özellikle Suriyeliler bazı işyerlerinde ve günlük işlerde düşük ücretle kaçak olarak çalıştırılıyor. Yevmiye ile günlük işlerde çalışan Sakaryalılar da Suriyeli ve Iraklı sığınmacıları işlerini elinden almakla suçluyor. Eskisi kadar iş bulamamalarından ve yevmiyelerin düşmesinden şikayetçi olan yerli işçiler, böyle giderse toplumsal huzurun bozulacağını vurguluyor. Sakarya’da da Gaziantep gibi olayların çıkmasından endişe ediliyor.

7 çocuğu olan ve bir yıl önce Sakarya’ya gelen Suriyeli H.M., bir inşaat firmasında 6 ay boyunca çalıştığını, ancak parasının ödenmediğini belirtiyor. Şimdi günlük işlere 50-60 lira yevmiye ile gittiğini belirten H.M., "Benim gibi bir çok Suriyeli ve Iraklı çalışıyor. Mağdur oluyor." diye konuşuyor. Tepkiler sebebiyle isminin açık yazılmasını istemeyen H.M., 400 lira kira parası verdiğini, çocuklarına bazen ekmek götüremediğini dile getiriyor. Komşuların yardımıyla geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan H.M., "İş buldukça günlük işlere gidiyorum. Tarla, çevre temizliği ve inşaat işlerinde çalışıyorum. 3 ay önce 6 ay çalıştığım bir inşaat şirketi paramı vermedi. Korktuğum içinde hiçbir yere başvuramıyorum. Sınır dışı edilmekten çekiniyorum." diye konuştu.

Artık bakışlar değişti, eskisi gibi merhametle bakılmıyor

H.M., son günlerde toplumun büyük bir kesiminin kendilerine bakış açılarının değiştiğini, önceden merhamet ve acımayla bakışların yerini şimdi kızgınlığın aldığını vurguladı. Türk işçilerden çalışmaları sebebiyle tepki aldıklarını, \'Siz geldiniz hem işimizi aldınız, hem fiyatları düşürdünüz\' suçlamasına maruz kaldıklarını anlatan H.M., "Bizde karnımızı doyurmak için çalışmak zorundayız. Yardımlar yetmiyor. Kirayı ödeyemeyiz. Buradaki insanlara da hak vermiyor değiliz; ama biz de insanız ve yaşamamız gerekir. İlk geldiğimiz günlerdeki gibi bize merhamet ve acımayla bakılmıyor. Özellikle bazı bölgelerde Suriyeliler ile yaşanan gerginlikten biz de nasibimizi alıyoruz." şeklinde konuştu.

İş bulamıyoruz, yevmiyeler "120 lira"dan "50 lira"ya düştü

Sakarya’da günlük işlerde çalışan işçiler Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara tepkili. Günlük işlerde çalışan Ahmet Tekin, eskisi kadar iş bulamadıklarını ve günlük yevmiyelerin 120 liradan 50 liraya kadar düştüğünü belirtti. Böyle devam ettiği taktirde bunun sonunun iyi olmayacağını ifade eden Tekin, "Sığınmacılardan önce ayda 20-25 gün günlük işlere giderken, şimdi 10-15 gün zor iş buluyoruz. Ucuz çalışıyor diye sığınmacılar tercih ediliyor. Yaptığımız işler genelde inşaat ve diğer ağır işler. 50 liraya çalışılmaz. Huzurumuz kalmadı. Çoluk çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldik.Bu gidişin sonu iyi değil. Kötü şeyler yaşanmadan tedbir alınmalı." dedi.

691 sığınmacı ABD\'ye gönderildi

Bu arada iç çatışmalardan kaçan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Türkiye’ye gönderilen ve pilot il seçilen Sakarya’da serbest ikamete tabi tutulan 6 bin Iraklı sığınmacılardan 691’i ABD’ye gönderildi. Kalan sığınmacılar kendilerini kabul edecek ülke bekliyor.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]