Toyota Türkiye, yeni model için bin 500 işçi alacak

11. nesil Corolla ile üretim ve ihracatta gaza basan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT), yeni model için kolları sıvadı.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve CEO\'su Orhan Özer, yeni modelin üretimine gelecek yılın ikinci yarısında başlanacağını söyledi. Corolla ile yüzde 85\'e çıkan ihracat oranının yeni modelle daha da artacağını kaydeden Özer, yeni modelin üretimi için bin 500 işçi daha alacaklarını açıkladı.

Sıfır hatayla üretim yapması nedeniyle usta fabrika unvanını alan Toyota Türkiye, üretim ve ihracatını 2016 yılı için hazırlıklarını yaptığı yeni modelle ikiye katlayacak. Sakarya\'daki fabrikada basın mensuplarıyla bir araya gelen Orhan Özer, merakla beklenen yeni model hakkında açıklamalarda bulundu. 2016 yılının ikinci yarısında yeni projeye başlamayı hedeflediklerini ifade eden Özer, şunları söyledi: "Çok iddialı, güzel ve bütün dünyaya ihraç edilecek bir model olacak. İhracat oranımız yüzde 85,86. O modelde daha fazla olacak ihracat olanı. Hibrit konusu da planın içinde var. Fakat nihai karar verilmedi. Onun üzerinde daha konuşmalar, çalışmalar sonuçlanmadı. Getirmek için gayret gösteriyoruz. C sınıfı bir araç olacak. Global olarak burada üretilecek. Küçük çapta Japonya\'da da üretilecek. Sadece Japon pazarı için. Ama bütün dünyaya merkezi üretim buradan olacak. Yeni model geldiğinde şu an iki vardiyayız. Üç vardiyaya çıkacağız. Üretim hızı artacak. 1400, 1500 kişi daha işe almayı hedefliyoruz. İşe alımlara da bir yıl sonra başlayacağız. Üretim hatlarını biraz daha modernleştireceğiz. Yeni yatırımlar yapılacak. Modernizasyonu ve yerleşimi yeniden düzenleme gibi yatırımlar olacak."

"Rusya\'daki devalüasyon bizi etkiledi"

Rusya\'da yaşanan devalüasyonun kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Özer, "Corolla\'nın bir numaralı pazarı Rusya\'ydı. Açıkçası şu an üç numaralı pazar haline dönüştü. Rusya, Türkiye, İsrail üç pazardı. Rusya üçüncü sıraya düştü. Tabiki bizi etkiledi. Hacmimiz düştü. 2015 yılında (ihracat) her ne kadar 2014 yılı gibi olacak dediysek de biraz daha düşük olacağını tahmin ediyoruz. Temeli Rusya\'dan kaynaklanıyor. Ama buna karşılık Kuzey Afrika\'ya satışlarımız gayet iyi. Beklenenin üzerinde gidiyor. Irak\'a, Orta Doğu\'ya ihracatımız pek yoktu. Irak\'a ihracat yapmaya başladık. Yeni yerlerle bunu kapatmaya uğraşıyoruz. Kapatabildiğimiz kadar. Irak Toyota için değil bizim araçlarımız için yeni girdiğimiz bir pazar." dedi.

"Doların artışı"


Dolardaki yükselişi de değerlendiren Orhan Özer, dolar kurunun artmasının ihracatçıyı mutlu edeceğini ancak dövizin kontrolsüz bir şekilde artmasının enflasyon olarak hissedileceğini dile getirdi. Ekonomi açısından dengelerin gözü kara bir şekilde değişmesinin hoş bir şey olmadığını belirten Özer, "Çünkü kontrolsüz bir şekilde döviz artarsa bunu gelen aylarda, dönemlerde enflasyon olarak hissederiz. Son 10 senedir dolar kuru ya da döviz kurları biraz gerideydi. Şu an dengeleme dönemi yaşanıyor. Dolar istisnai olarak fazla arttı. Euro\'ya karşı da çok değer kazandı. Biz şu anki ekonomik durumda ve döviz kurlarında ihracatçı lehine bir durum olduğunu düşünüyoruz. Ülke gözüyle baktığımızda da dış ticaret açığı diye bakıyoruz. Dış ticaret açığını dengeleme adına bence yine olumlu. Ama hepsinin kontrollü, makul seviyelerde dalgalanması ve istikrarlı bir şekilde dalgalanması birinci öncelik." diye konuştu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]