Türkiye'nin Ortadoğu uzmanları Sakarya'da yetişecek

- Ortadoğu\'daki gelişmelerin doğru analiz edilebilmesi amacıyla SAÜ bünyesinde kurulan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi, Türkiye\'nin Irak, Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan konularında uzman ihtiyacını karşılayacak
- Merkezin müdürü Prof. Dr. İnat:"Temel amacımız, bu konuda ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzmanların yetiştirilmesi. Bu alandaki uzman ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başladık"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde kurulan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi, Türkiye\'nin Irak, Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan konularında uzman ihtiyacını giderecek.

SAÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, yaklaşık 10 ay önce kurulan merkezden önce Ortadoğu\'yla alakalı birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Merkez kurulduğunda 12 kişilik ekip oluşturulduğuna işaret eden İnat, bünyelerinde çeşitli birimlerde görevli 10 öğretim üyesi ve 14 asistan bulunduğunu aktardı. 

İnat, asistanların Ortadoğu\'nun değişik alanlarıyla ilgili uzmanlaşma çabasında olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: 

"Mesela şu anda İran üzerine çalışan 3 asistanımız bulunuyor. Sadece Irak\'la ilgili çalışan 2 asistanımız söz konusu. Bu asistanlarımızdan biri sadece Kuzey Irak, diğeri ise Irak\'ın geri kalan bölgesi üzerinde çalışıyor. Mısır, Suriye, Körfez, Suudi Arabistan, Kuzey Afrika üzerine çalışan çok sayıda asistanımız var. Bunların sayısını artırmaya çalışıyoruz.

Bu merkezi, Türkiye\'de çok ciddi ihtiyaç olduğu için kurduk, buna benzer merkezlerin Balkanlar, Afrika, Latin Amerika, Avrupa Birliği (AB), Orta Asya ve Uzakdoğu konusunda da kurulması gerekiyor." 

- "Ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzmanları yetiştireceğiz"

İnat, üniversitelerin dış politikanın gerisinde kaldığına dikkati çekerek, "Afrika Yılı" ilan edildiğini ancak bunun altını dolduracak akademik personel bulunmadığını, o yüzden asistanların çalıştıkları alanların dilini öğrenmek zorunda olduklarını kaydetti. 

"Temel amacımız, bu konuda ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzmanların yetiştirilmesi" diyen İnat, "Uzman ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başladık. Kadromuz yeni ama birkaç sene içinde gerçekten bunun farkının hissedileceğini ve başka üniversitelerin de örnek alacağını tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) geçen hafta merkezin enstitüye dönüştürülmesi konusunda karar alındığını aktaran İnat, Bakanlar Kurulu kararıyla enstitüye dönüşeceklerini, o zaman imkanların artacağını belirtti. 

İnat, merkezde 22 ofis, 5 sınıf ve bir kütüphane bulunduğunu ifade ederek, "Orada kitap sayısını hızla artırıyoruz. Sadece Ortadoğu konusunda 10 bin kitabı ilk etapta hedefliyoruz. Açık ofis ve konferans salonumuz var. Bu şekilde fiziksel imkanlara sahip başka merkez, doğrusu bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye\'de yeni artmaya başlayan düşünce kuruluşlarını kısmen örnek aldıklarını kaydeden İnat, hem akademik hem de düşünce kuruluşlarının ürettiklerine benzer eserler üretmeye çalıştıklarını dile getirdi. 

Elde ettikleri verileri Türkiye Ortadoğu Çalışmaları dergisi aracılığıyla kamuoyuna aktardıklarını anlatan İnat, kongre, sempozyum ve konferans gibi etkinlikler yaptıklarını kaydetti. 

İnat, "Birinci amacımız, buradaki asistanlarımızın gerçekten Ortadoğu\'yu bilen kimseler olarak yetiştirilmesi, ikincisi de Ortadoğu konusundaki literatür ihtiyacının giderilmesi yani insanların doğru bilgilendirilmesini amaçlayan şeylerin yapılması ki o da dergi, kongre ve Ortadoğu yıllığı gibi yayınlarımızla olacak bir şey" ifadesini kullandı. 

- "Anadolu Ajansı, Ortadoğu konusunda ciddi kaynak oldu"

SAÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdür Yardımcısı ve Mısır Uzmanı İsmail Numan Telci de Mısır\'da 2011\'de başlayan devrim süreciyle ilgili doktora yaptığını, iç ve dış faktörlerin süreçte nasıl etkin olduklarına dair çalışma yürüttüğü bilgisini verdi. 

Kamuoyundaki eksikliği gidermek amacıyla "misirbulteni.com" web sitesini kurduğuna dikkati çeken Telci, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Mısır\'la ilgili haberleri Arapça ve İngilizce kaynaklardan sitede yayımlamak üzere paylaşıyoruz. Tabii burada Anadolu Ajansı\'nın Kahire\'deki ofisi var, bu ofisten çok sayıda haber geçiliyor. Tahminim, Arap dünyasındaki en büyük ofis Kahire\'de. Anadolu Ajansı, bu anlamda benim için çok ciddi kaynak oluyor. Bu haber sitesinde temel amacım, Türkiye kamuoyunu Mısır\'daki gelişmelerle ilgili doğru şekilde aydınlatabilmek."

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]