Unutulan bir kültürü yaşatıyor

Adapazarı ilçesi Çark Caddesi Şerefiye Cami altında bulunan çay evi çok eski bir kültürü yaşatmaya devam ediyor.

Şerefiye Cami altında bulunan ve işletmeciliğini Mehmet-Mesut Ediz kardeşlerin yaptığı ‘Pita’ Sakarya’da artık unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü yaşatıyor. Boşnakça börek anlamına gelen Pita ismini işletmelerine veren kardeşler, Şerefiye Caminin müştemilatında hem cemaate hem de Sakaryalılara hizmet ediyor. Ramazan ayı dışında ev yapımı özel börekleri ile kendi müdavim grubunu oluşturan Pita, Ramazan Ayı boyunca da iftardan sonra çay tiryakilerinin uğrak yerlerinden biri oluyor.

Sakarya’da gittikçe unutulmaya başlayan ve çağın şartlarına direnmekte zorlanan ‘Çay Ocağı’ kültürünü, Çark Caddesinin göbeğinde yaşatmaya devam eden Pita bu açıdan önemli bir işlev görüyor. Marka değeri gittikçe yükselen ve büyük firmaların modern kafeteryalarla hizmet vermeye başladığı Çark Caddesinin göbeğinde yaşattığı çay ocağı kültürü ile önemli bir boşluğu dolduran Pita, müdavimlerinin vazgeçilmezi olarak varlığını sürdürüyor.

Herhangi bir masa ve eğlence oyununun bulunmadığı Pita, Şerefiye Cami’nin ıhlamur kokan sokağında çay ocağı kültürünü halen yaşamak isteyen misafirlerini tahta tabure ve sandalyeler üzerinde demli bir çay keyfi yapmak için bekliyor.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]