Vatandaştan "parkomat" tepkisi

Erenler ilçesinde ikamet eden Erdoğan Erdoğan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin, merkezdeki cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasına tepki gösterdi.

Uygulamanın iptal etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, kendisinin şimdiye kadar ödediği 93 TL’yi geri almak için Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu açıkladı.

Aynı zamanda, www.tuketicisoruyor.com internet sitesinin sahibi olan Erdoğan Erdoğan, yaptığı açıklamada, Burdur’da bir tüketici derneğinin 2010 yılında Burdur Belediyesi’nin merkezindeki cadde ve sokaklarının ücretli otopark olarak kullanılması konusunda encümen kararının iptaline yönelik açtığı dava sonucunda Danıştay’ın kararı iptal ettiğini hatırlattı. Bu kararın tüm Türkiye’de bu uygulamayı yapanların iptal etmesi için örnek bir karar olduğunu ifade eden Erdoğan, "Sakarya merkezde otopark uygulaması yapılan yerlerde yaptığım araştırmaya göre 1.558 araçlık otopark yeri 113 parkomat bulunmakta ve bu otopark yerlerinde görevli bir personelden edindiğim bilgiye göre toplam 30 personel askeri ücretle çalışmakta. Otopark saatleri 08.00 – 20.00 arası gözükmekte, ancak personel 09.00 başlayıp 19.00 da bırakmakta bazı yerlerde 20.00’ye kadar devam etmekte, bu durumda günlük olarak 10 saat ücretli otopark uygulaması devam etmektedir." dedi.

Otoparkın saatlik ücretinin 2.50 lira olduğunu dile getiren Erdoğan, sokak ve caddelerden Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık geliri yaklaşık eski parayla 10 milyon lira olduğunu vurguladı. Erdoğan şu bilgileri verdi: "Yaptığım araştırmada otoparkların bulunduğu yerlerdeki esnaflar ve ev sahipleri bu konudan çok mağdur olduklarını, imarda kendi yerleri olan ve parasını vermelerine rağmen iş yerlerinin ve evlerinin önlerine parayla park ettiklerini ifade etmektedirler. Hatta bazı kafeterya sahipleri iş yerlerinin önündeki yerleri belediyeden yıllık olarak ücret karşılığı kiraladıklarını söylüyorlar. Yine yaptığım araştırmada bazı ev ve iş yeri sahipleri de bu uygulamaya karşı gelerek iş yerlerinin ve evlerinin önündeki cadde, sokak park yerlerine ücretli park için izin vermeyerek tedbir aldıklarını gördüm. Ayrıca otopark için aylık, yıllık abonman uygulaması ve basın kartı uygulaması yapılmakta."

Parasını almak için dava açtı

Kendisinin de bireysel olarak 1,5 senedir bu otoparklara ücret ödediğini, şimdiye kadar haksız yere alınan 93.60 lirasını geri almak için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: "Bu uygulama Tüketici Kanunu’nda haksız şart, sebepsiz zenginleşmeye girer. Sakarya’daki ve diğer illerde belediyelerin cadde, otoparkları ücretli işlemesinden dolayı mağdur olan iş yerleri sahipleri, konut sahipleri www.tuketicisoruyor.com internet sitemizdeki bu kararı örnek göstererek kendi evlerinin, iş yerlerinin bulunduğu cadde ve sokak’ta bu uygulamanın iptal edilmesini için belediye’lere dilekçe ile başvurabilirler. Ayrıca şimdiye kadar cadde, sokaklarda ücretli otopark için ücret ödeyenler ellerinde ödedikleri parkomat fişleri gibi fişler varsa bunun geri iadesi için bulundukları adreslerdeki ilçe hakem heyetlerine başvurabilirler, yine bu sebepten dolayı ceza yiyip ödeme yapanlar, yada kendi iş yerlerinin önünü para ile satın alıp peşin para ödeyenler ödedikleri miktarları geri alabilirler."

"Trafik Kanunu\'na da uygun değil"

Ayrıca otopark yerlerinde yaptığı araştırmada bu uygulamanın Trafik Kanunu’na da uygun olmadığını, kararın gözden geçirilmesi için Sakarya Emniyet Müdürlüğü, İl Trafik Komisyonu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve siyasi partilerin il temsilcikleri ile Sakarya Barosu’na Burdur’daki uygulamaya son veren örnek kararı ilettiğini dile getiren Erdoğan, "Temennimiz belediyelerin, Danıştay kararını yerine getirerek bu uygulamanın kaldırılması yönünde. 2.50 lira çok yüksek, kabul edilemez bir fiyattır, iptal edilmesi gerekir." dedi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]