Yasağa rağmen o cins köpekleri besliyorlar

Saldırganlıkları nedeniyle satışı ve beslenmesi yasak olan pitbull gibi tehlikeli köpekler, el konulduktan sonra ömür boyu barınakta kontrol altında tutuluyor. Adapazarı Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Hayvan Barınağı'nda kontrol altında iki pitbull bulunuyor. 1500 civarında köpeğin bulunduğu barınakta hayvanlara terapi amaçlı klasik müzik dinletiliyor.

2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre pitbull terrier, japanese tosa cinsi gibi köpekler toplumda tehdit unsuru oluşturması nedeniyle bakımı, beslenmesi yasaklandı. Bu yasak kapsamında tehlikeli sınıfa giren köpeklere bakanlar ve satışını yapanlara idari para cezası kesiliyor.

El konan köpekler ise barınaklarda ömür boyu kontrol altında tutuluyor. Sakarya'da da yasağa rağmen bazı kişiler, tehlikeli köpekleri beslemeye ve satışını yapmaya devam ediyor. Kontroller sırasında yakalanan iki pitbull cinsi köpek Adapazarı Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Hayvan Barınağı'nda kontrol altına alındı. Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer, pitbull cinsi köpeklerin yasak kısmına girdiğinden dolayı hayatlarının kalan bölümünü barınakta geçireceklerini söyledi. Hayvanların bakımının günlük olarak yapıldığını anlatan Sezer, " Toplumda tehdit unsuru oluşturan bu tür köpeklerin barınağımızda her gün yemeği veriliyor günlük bakımları yapılıyor. Barınaktaki karantina bölgesinde hayatlarını devam ettiriyorlar. Bu hayvanların dışarıda kesinlikle beslenmesi yasak bakanlara ve satanlara idari işlem yapılıyor" dedi. Barınağa getirilen sokak hayvanlarının kısırlaştırıldığını anlatan Sezer, Kısırlaştırılan hayvanların sahiplenilebildiğini ifade etti. Yavru köpeklere talebin oldukça fazla olduğunu kaydeden Sezer şunları söyledi; " Yavru köpeklerin günlük bakımları ve aşıları düzenli yapılıyor. Yavru köpeklere talep çok fazla oluyor. 18 yaş üstü gelen her vatandaşa köpek sahiplendiriyoruz. Büyüklerde kısırlaştırılmış hayvanları veriyoruz. Kısırlaştırılan köpek alınan yere iade ediliyor. Hayvanların yemek ihtiyaçları için askeriye, bazı kamu kurumları ve sanayi tesisleri atık yemeklerini veriyor. Bu yemekler burada hayvanlara veriliyor. Bu sayede yemeklerde israf olmuyor." Öte yandan barınaktaki köpekler için belli saatlerde klasik müzik dinletilerek daha sakin tavırlar sergilemeleri sağlanıyor.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]