Yüksek tansiyona çikolata iyi geliyor

Beyin, kalp, böbrek gibi hayati organlar için tehdit oluşturan hipertansiyonun düşürülmesine, tuzdan fakir beslenme, kilo kontrolü gibi hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra bitter çikolata tüketiminin de katkı sağlayabileceği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayriye Sayarlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertansiyon görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyledi.

Yüksek tansiyonun, kan basıncının olması gereken düzeyin üzerinde seyretmesi anlamına geldiğini belirten Sayarlıoğlu, "Özellikle son yıllarda yeme alışkanlıklarının değişmesi, daha hareketsiz bir yaşam tarzı beraberinde birtakım sorunları da getirmiştir. Hipertansiyon ciddi toplumsal bir sorundur" dedi.

 "yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi de etkili"

Bu konuda yeterince bilinçli davranan hastaların yüksek tansiyon tedavileri daha kolay sağlandığını ifade eden Sayarlıoğlu, "yüksek tansiyon tedavisinde ilaçtan önce uygulanması gereken bir diğer yöntem de yaşam tarzı değişiklikleridir. Yaşam tarzı değişiklikleri, haftada en az üç gün, en az 20 dakika tempolu yürüyüş, tuzdan fakir ama sebze ve süt ürünlerinden zengin beslenme, kilo verme, sigarayı bırakma ve alkolü azaltmayla sağlanabilir" dedi.

Sayarlıoğlu, "zihin ve beden egzersizleri, konuşma terapileri, stres yönetimi, günde 10 ile 30 gram bitter çikolata tüketilmesi tansiyon düşüklüğüne katkı sağlar." "Her şeyden önce tansiyon hastası, hastalığının farkında olmalı, tedavisiz kalırsa başına gelecekleri bilmelidir. Kontrolsüz tansiyon yüksekliği özellikle beyin, göz, kalp ve böbrek üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor." dedi.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]