'Yüzde 95 engellisin' diyen hastane karar değiştirdi

Sakarya\'da iş kazası sonucu omurilik felci olan ve evde bakım ücreti almak amacıyla rapor başvurusunda bulunan 29 yaşındaki Cengiz Polat\'a iki farklı hastanenin sağlık kurulu yüzde 95 ve yüzde 92 \'engellidir\' diye rapor vermesine rağmen hastanın \'ağır özürlü\' olmadığına karar verdi.

Pamukova ilçesinde yaşayan bir çocuk babası Polat, 2013 Kasım ayında İstanbul\'da bir inşaatta çalışırken asansör boşluğuna düşerek yaralandı. Belden aşağısı felç olan Polat, evde bakım ücreti almak için Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'ne rapor başvurusunda bulundu. Sağlık kurulu, kontrollerin ardından Polat\'ın vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde 95 olduğu görüşüne vardı. Buna rağmen, "Ağır özürlü değildir" şeklinde rapor verdi. Şaşkınlık yaşayan Polat, bu kez de Yenikent Devlet Hastanesi\'ne başvurdu. İkinci hastane Polat\'ın vücut fonksiyon kaybı oranını yüzde 92\'ye düşürüp ağır özürlü olmadığı yönünde rapor verdi. Hastanelerin ağır özürlü olmadığına dair raporlar vermesi nedeniyle Polat, evde bakım ücreti almak için başvuruda bulunamadı.

"Evde bakım parası alamıyoruz"

Söz konusu raporları değerlendiren Polat, yüzde 95 oranında rapor verilip ağır özürlü sayılmamasına bir anlam veremediğini söyledi. Polat; "İstanbul\'da bir inşaatta kalıp ustası olarak çalışıyordum. Asansör boşluğunda çalışırken 11 metre yüksekten aşağı düştüm. Omurilik kırıldı. Sonrasını hatırlamıyorum. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Belden aşağısı felç. Hareket ve his yok. İhtiyaçlarımı eşim gideriyor. Gelirim yok. Mağdurum. 6-7 aydır maaşa bağlanamıyoruz. Bakım parası alamıyoruz. Hastaneler yüzde 95 rapor verip ağır engelli yerine \'hayır\' yazıyorlar. Sakarya\'da iki hastaneye gittim. İlkinde yüzde 95 verdiler. İkincisinde yüzde 92, verdiler. İkisinde de \'ağır özürlü değil\' dediler. Artık ölmemiz mi gerekiyor. Yüzde 95 rapor verip hayır nasıl yazıyorlar onu bilmiyorum." dedi.

"Sorunumuz çözülsün istiyoruz"

Eşi Sevim Polat ise eşi engelli olduğundan beri sorunlar yaşadıklarını kaydederek; "Bir de rapor sorunu çıktı başımıza. Eşimin ağır engelli durumuna \'evet\' yazması gerekirken \'hayır\' yazıyorlar. Sorunlarımız oluyor, maddi manevi. Sürekli hastanelere gidip geliyoruz. Bir çocuk sahibiyiz. Çok sorunlar yaşıyoruz. Eşimin bakımı hepsi benim üzerimde. Devletimizden bir yardım istiyoruz. Neden oluyor biz anlamıyoruz. Yüzde 95 verip hayır yazması saçma bir şey. Çözülmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Yüzde 95 engelli hangi işte çalışabilir"

Ağabeyi Halil İbrahim Polat da, ilk raporu veren hastanenin yetkilisiyle raporlardaki çelişkiyi görüştüğünü belirterek, "Yüzde 95 engelli diye rapor verdiniz, ama \'ağır özürlü değil\' yazılmış \'bu ne anlama geliyor\' diye sordum. \'Ağır özürlü değil ama hangi işte çalışabilir, bu nasıl oluyor\' diye sordum. Rapor yönetmeliğe uygun denildi, itiraz edebileceğimiz söylendi. Bizde şaşkınız, anlam veremiyoruz." şeklinde konuştu.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]