Zihinsel Engelliler için Mobil Yazılım Geliştirildi!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü bünyesinde yürütülen "Engelsiz Kavram Projesi" kapsamında, öğrenme güçlüğü çeken zihinsel engelli bireylerin, mobil cihazlar için geliştirilen yazılımla eğitilmesi hedefleniyor.

Fakültenin öğretim görevlilerinden Dr. Metin Çengel yaptığı açıklamada, projeye 4 yıl önce başladıklarını belirterek, geliştirdikleri materyallerle hafif zihinsel engelli öğrencilerin motivasyonunun artacağını, dikkat eksikliklerinin ortadan kaldırılacağını söyledi.

Çalışma grubunda 20 öğrenci bulunduğunu belirten Çengel, bir kısmının yazılımı geliştirdiğini, bazılarının da okullardaki uygulamalarla geri bildirim aldığını kaydetti.

Test aşamasının ardından yazılımın mobil cihazlara aktarılması için "Google Play" ve "Apple Shop"a ücretsiz yükleyeceklerini vurgulayan Çengel, zihinsel engelli öğrenciler yazılımdaki ikonlara tıkladıklarında sesli uyarı alacaklarını anlattı.

Yazılımda eşleştirme testleri ve doğru-yanlış uygulamaları bulunduğunu dile getiren Çengel, görsel, işitsel ve motivasyonu artırıcı materyaller kullanılarak öğrenmenin kolaylaştırıldığını bildirdi.

"Sahadaki öğretmen arkadaşlarımızdan aldığımız dönüşlerle uygulamayı daha da geliştirerek öğrenme güçlüğü çeken bireylerin engellerini azaltmalarına katkı yapmayı hedefliyoruz" diyen Çengel, kavram öğretimiyle başladıkları çalışmaya okuma-yazma ve oyun öğretimi gibi bölümleri katarak devam etmek istediklerini belirtti.

Projeye Samsung Türkiye\'nin de tablet desteği verdiğini söyleyen Çengel, "Uygulamayı Sakarya\'daki kamu ve özel eğitim kurumlarında denemeye devam ediyoruz. Bu çalışmaların yaygınlaştırılması gerekiyor. İnşallah bu çalışma ülkemize rol model olacak. Bu projenin geliştirebilmesinde iş birlikçi öğrenme metoduyla çalışan tüm öğrencilerime verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Engelli oğluyla özel program aracılığıyla anlaşıyor

Oğlu spastik engelli olan Mustafa Ali Kılıç da projenin çok önemli bir atılım olduğunu anlattı.

Kılıç, oğlu Ömer\'in konuşamadığını, özel aparat aracıyla 29 harfi tek tek göstererek kendileriyle iletişim kurduğunu aktardı.

Oğlunun, özel bilgisayar programı bulunduğu ve bununla yazabildiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu proje, yaşamımızı kolaylaştıracak. Öncelikle bu program Ömer\'in dili olacak ve onun ihtiyaçlarını daha çabuk karşılamak adına bize kolaylık sağlayacak. Üstümüzdeki yük hafifleyecek ve Ömer, arkadaşlarıyla daha kolay iletişime geçebilecek. Ömer\'in bu projeyle sosyal alanı genişleyecek. Ömer\'i okul çağında okula gönderemediğimiz için eğitimsiz bir çocuk. Biz ve yakınlarımız yardımıyla evde eğitimini tamamlayabildi. Ömer, şu anda yerel gazetede köşe yazarlığı yapıyor. Böyle bir proje onu daha ileriye götürecek. Oğlumun kafasında çok proje var ama her yerde kendini çok çabuk anlatamadığı için sıkılıyor. Bu proje onu konuşturacak ve sosyal hayatı için de faydalı olacak. Bu projelerin desteklenmesini istiyorum çünkü bizim gibi engelli çocukları olan aileler için de çok faydalı olacaktır."
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]