TÜMSİAD Sakarya Şubesi tarafından gerçekleştirilen “Engelli Duygu Haritalarının Çıkartılması” Projesinin Kapanış Toplantısı SAÜ de yapıldı.
TÜMSİAD Sakarya Şubesi tarafından gerçekleştirilen "Sakarya ilinde yaşayan engellilerin duygu yükleri belirlenerek engelli duygu haritalarının çıkartılması” projesinin kapanış ve sonuç raporu tanıtım toplantısı SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Toplantıya, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Prof Dr Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof Dr Atilla Arkan, SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof Dr Ahmet Vecdi Can, SAÜ Öğretim Üyesi Prof Dr Haluk Selvi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, TÜMSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Ahmet Ölmez, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, Erenler Belediye Başkan Yardımcısı Ali Akdeniz, SGK İL Müdürü Erhan Çavuş, İşkur İl Müdürü Tekin Kaya, SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu, Engelliler Birlik Federasyonu Başkanı Nadide Dülger, Sakarya Engelliler Derneği Başkanı Bülent Dik, üniversite ve kamu kurum uzmanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve engelliler katıldı.
Proje ile igili açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi Hüseyin Avnı Coş, bu projenin engelli vatandaşlarımızı daha yakından tanımamıza imkân sağlayacağını belirterek şöyle devam etti; “Üniversitelerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın engellilerimizin maddi ve manevi her sorunuyla ilgilenmeleri, bu projede de gördüğümüz gibi duygusal yükleri konusunda bile böylesine detaylı ve hakikaten yararlı çalışmalar yapmaları takdire şayandır. Ben bu çalışmayı başlatan ve sonuçlandıran arkadaşlarımıza, böyle bir projeye destek ve katkı sağlayan SAÜ, TÜMSİAD ve MARKA’ya çok teşekkür ediyorum.
Ayrıca El Bab’da devam eden, Devletimizin ve Milletimizin güvenliği için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte DAEŞ terör örgütüne karşı gerçekleştirdiği operasyonda 14 evladımız şehit oldu. Onlar El Bab’ı almak, fethetmek için değil, Türkiye’nin güvenliği ve o topraklara ait insanların güvenli bir şekilde insanca yaşayabilmesi için şehit oldular. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Şehitlerimizin fedakârlığı ve kahramanlığı, her zaman bizler için ve özellikle siz gençler için örnek olmalıdır.” dedi.
MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ise konuşmasında, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren sosyal projelere de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak destek veren bir kurum olduklarını belirterek, bu anlamlı projeden dolayı TÜMSİAD yönetimine teşekkürlerine iletti.
Engelliler adına konuşan İbrahim Bingöl ise bu projeden çıkan sonuçları engellilerin sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklara bir yol haritası olması bakımından önemsediklerini belirterek bu projede emeği geçenlere teşekkür etti.
140 Engelliyle Bire Bir Mülakat
Üç aylık periyotta tamamlanan ve TÜMSİAD Sakarya Şubesi tarafından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) destekli “Sakarya İlinde Yaşayan Engellilerin Duygu Yükleri Belirlenerek Duygu Haritalarının Çıkartılması” projesinin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yağmur Ersoy toplantıda yaptığı açıklamada, proje ve sonuçlarının engellilere yönelik yapılacak çalışmalara için yeni bir vizyon oluşturacağını vurgulayarak şöyle devam etti; "Proje kapsamında Sakarya da yaşayan 140 engelli ile bire bir mülakat yapılarak elde edilen sonuçlar doğrultusunda engellilerin duygu yükleri belirlenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar, projenin şekillenmesinde temel tez olan “engellilerin duygusal yüklerini taşımakta ve yönetmekte zorlandıkları ve engellilerin duygusal yüklerini azaltma ve yönetmeye ilişkin çalışmalar olgunlaşmadan engellilerle ilgili proje, plan ve programların kendilerinden beklenen sonuçları yaratmalarını pek mümkün olmayacağı” yönündeki tezi haklı çıkarmaktadır." dedi.
''Amaç, Engellilerin Duygusal Yüklerini Azaltmak ve Yönlerdirmelerini Sağlamak''
Proje sonuçlarına göre odaklanılması gereken iki temel nokta olduğuna dikkat çeken Ersoy, "Bu noktalarda ilki, engellilerin duygusal yüklerinin nasıl azaltılabileceğidir. İkincisi ise, bu yüklerin taşıyıcısı olan engellilerin bu yükleri nasıl yönetebilecekleri ve böylece duygusal yük yoğunluğunun ortaya çıkardığı negatif etkileri nasıl minimize edebilecekleridir.İfade edilen birinci husus, engellilere nasıl davranılması ve onlara karşı nasıl bir tutum takınılması gerektiğinden başlayarak onlara ilişkin sosyal-fiziksel yaşam ortamının oluşturulması ile ilgili olup tamamen kamusal bir alan faaliyeti olarak kabul edilmektedir. Bu durumda görev alanları içerisinde engellilere yönelik faaliyet tanımları bulunan kurumlar, engellilerin taşımış oldukları duygusal yük yoğunluğu ve tiplerine göre politikalar geliştirerek bir yandan toplumsal bilinç düzeyini arttırırken, diğer yandan da engelliler için uygun sosyal-fiziksel yaşam ortamlarını oluşturulmasına yönelik etkin uygulamalar geliştirilmelidir. İkinci husus olan engellilerin taşıdıkları duygusal yükleri yönetmeleri ve bu duygusal yüklerin yaşamları üzerindeki negatif etkilerini minimize edebilmeleri için ise uygulanabilecek en etkin çözümün profesyonel “engelli koçluğu” uygulaması olduğu görülmektedir. Yetirilecek engelli koçları, engellilerin taşımış oldukları duygusal yükler konusunda önemli bir birikime sahip olacaklar ve koçluk birikimlerinin bir uzantısı olarak engellilere taşıdıkları duygusal yükleri nasıl yönetebileceklerini, duygusal yük yüklenmesinin önüne nasıl geçebileceklerini ve duygusal yüklerinin üzerlerinde yaratmış olduğu negatif etkiyi nasıl minimize edeceklerini bir düşünce geleneğine dönüştürecek şekilde öğretebileceklerdir." dedi.