Sakarya Üniversitesi GSF Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı kapsamında düzenlenen “Tanpınar Okumaları” etkinliklerinin bu haftaki konuğu “Haz ve Günah” kitabının yazarı Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin oldu.
Bir edebiyat eserinde neyin anlatıldığı değil, nasıl anlatıldığının önemli olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. İbrahim Şahin, Türkiye’de edebiyat eleştirmenliğinin, gazete köşe yazısı seviyesinden kurtulamadığı için eleştirilerin edebi değil, siyasi olduğunu söyledi.
Tanpınar’ın hiç kimsenin değil, Türkçe’nin yazarı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, yazarın eserlerindeki dilde, kendi hikayesini bulmanın mümkün olduğunu belirtti. Kitabında, Tanpınar’ın dilinin verdiği hazza vurgu yaptığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Tanpınar, nesneleri uzun uzun şiirsel biçimde anlatır. Bu da kendisine bir haz verir. Dilden bir ütopya inşa eder. Bunun temelinde siyasi ideoloji vardır. Bütün bunların ortasında bir insan, bir eser ortaya koymak istiyorsa ister istemez gerçekliği imgesel olarak değiştirmelidir” diye konuştu.
Tanpınar’ın algıyı taze tutmak için yüceltmeler yaptığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Tanpınar bu yüceltmeleri, algıyı taze tutmak için kullanmıştır. Dil resmin kendisi değildir. Nesnelerin adı kural olarak yoktur, belirlenememiştir. Biz nesneleri adlandırdığımız için nesneler o adları almıştır.” dedi.