103 yarışmacı, 200 olta, 1 kalkan balığı

Kocaali ilçesinde ‘Kalkan Balığı Şenliği’ kapsamında düzenlenen ve 103 kişinin katıldığı balık tutma yarışmasında 16 saat boyunca sadece 1 kalkan balığı tutulabildi. Amacın balık tutmaktan çok insanların birlikteliği olduğunu belirten katılımcılar, denizdeki yosunun balıkçıların işini zorlaştırdığını belirtti.

Kocaali Belediyesi ve Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği\'nce düzenlenen \'Kalkan Balığı Şenliği\'nin ikincisi Kocaali sahilinde gerçekleştirildi. Konser, halk oyunları ve havai fişek gösterilerinin yapıldığı şenlik kapsamında Kalkan balığı tutma yarışması da düzenlendi. 103 yarışmacı, kurayla belirlenen sahildeki alanlarında 16 boyunca en büyük ve en çok kalkan balığını yakalamak için oltalarını denizle buluşturdu. Dün akşam başlayan ve bu sabah sonuçlanan yarışma boyunca sadece 33 santimetre boyunda 1 kalkan balığı tutulabildi. Yarışmayı tek balığı yakalayan Zafer Sarıkaya isimli balıkçı kazandı. Tutulan balık yeniden denize salındı. Birinciye ödül olarak bir olta takımı verilirken kazanan olmadığı için diğer ödüller kura çekilerek dağıtıldı. Ödüller protokol tarafından törenle sahiplerine verildi.

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, Kalkan balığının hem ticari tüketim açısından hem de olta balıkçılığı açısından en üst seviyedeki balıklardan bir tanesi olduğunu söyledi. Kalkan balığının özellikle Karadeniz sahil bölgesinde bulunan bir balık türü olduğunu kaydeden Atalay, "Kalkan balığıyla ilgili hassasiyeti arttırmak için 2 yıldır festival düzenleniyor. Özellikle Kalkan balığı gibi üst düzey balıklar ne yazık ki av hedefi en yoğun olan balık türlerinden biri. Kalkan balığı da denizlerimizde artık çok az görülen bir balık türü. Balık tutkunları derneğimizde bu konuda hassasiyeti arttırmak için böyle bir etkinlik düzenliyorlar. Özellikle Kalkan balığı türleri ticari balıkçılık açısından son derece önemli olduğu için hızla avlanıyor. Çevresel etkiler de bu konuda çok önemli. Her geçen gün denizlerimizin kirlenmesi ne yazık ki bu balık türlerinin giderek yok olmasına neden oluyor." diye konuştu.

"Yosun oltacıların belası oldu"

Festivalde insanların aileleriyle birlikte avlandığını dile getiren Atalay, şunları söyledi; "Olta balıkçılığı çocukla, ailelerle, dostlarla birlikte yapıldığı zaman güzel oluyor. Çok güzel bir sahilde yapılıyor. Olta balıkçılığı turizmi dünyada çok büyük bir sektör. Sadece ABD’de 140 milyar dolardan fazla getirisi olan bir sektör. Bizlerde Türkiye’de özellikle ekonomisini oluşturarak balıklarımızı ve denizlerimizi korumaya çalışıyoruz. Yaklaşık 16 saatlik parkurdu bu. Deniz çok git gel oldu. Geçen sene olmayan otlanma ve yosun bu sene oltacıların belası oldu. Balıkta ot ve yosundan dolayı yemi görmediği için yakalanamadı. Önemli olan burada balığın yakalanması değil, önemli olan burada insanların birlikteliği."

Anadolu\'nun her tarafından misafir

Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği Başkanı Şenol Beriş ise festivale katılımın geçen seneden fazla olduğunu dile getirdi. Anadolu’nun her tarafından misafirleri burada kaynaştırdıklarını anlatan Beriş, "Şenlik haline getirdik. Festival havasında ikincisini düzenliyoruz. Geçen seneyle kıyasladığımızda bu sene daha büyüyerek arttığını gördük. Çok güzel bir havada geçti. İstanbul, Gaziantep, Adana, Uşak, İzmir, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak’ın da aralarında bulunduğu çok fazla ilden katılımcılarımız oldu." dedi.

Festivaldeki tek balığı tutan Sakaryalı balıkçı Zafer Sarıkaya da yarışmaya ilk defa katıldığını ifade ederek, şunları belirtti: "Kısmet. Bu sene çok bir şey yok. Mayıs ayı bu balığın ne yapacağı belli olmaz. İlk defa katılıyorum. Şansımıza bir sürü arkadaşımız var. Kısmet bana denk geldi."
103 yarışmacı, 200 olta, 1 kalkan balığı
103 yarışmacı, 200 olta, 1 kalkan balığı
103 yarışmacı, 200 olta, 1 kalkan balığı
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d0f8550d98d62fab1e29b23dc20f88be@