12 Eylül, Hayvancılığa da Büyük Darbe Vurdu

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, 12 Eylül darbesinin hayvancılığa büyük darbe vurduğunu, hala bunun etkisinin sürdüğünü söyledi. Yıldız, "Hayvancılığın yıllar içerisinde gerilemesi ve süt fiyatlarının bu kadar artmasının sebeplerinden birisi de 12 Eylül darbesidir." dedi.

Yıldız, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1980 darbesiyle hayvancılıkla ilgili teşkilatlanma çalışmalarının durdurulduğunu, veteriner teşkilatlarının da etkisizleştirilerek hayvancılığın sürekli güç kaybettiğini belirtti.

Darbenin hala hayvancılığı olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini ifade eden Yıldız, "Darbenin tarım ve hayvancılığı ne kadar geriye götürdüğü hemen ortaya çıkmadı. Yavaş yavaş çıkıyor. İşte 30 yıl sonra etkisi derinden hissedilmeye başlandı. Hayvan sayısı giderek azaldı. Süt üretimi düştü ve bu gün bir yıl içinde süt fiyatları yüzde 100'ün ezerinde artış gösterdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve hayvancılık konusu 12 Eylül darbesinin etkilerinden kurtarılmalıdır." diye konuştu.

Türkiye'de özellikle hayvancılıkla ilgili sürdürülebilir bir politika olmadığını, yap-boz şeklindeki uygulamalarla sürdüğünü dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Hayvancılıkta hala darbe döneminden kalma uygulamalar var. Bu uygulamalar kaldırılmalıdır. Veteriner ve taşra teşkilatları yeniden etkin hale getirilmelidir. Ülkemizin hayvancılığı geliştirmek için kurulmuş olan laboratuarlar tekrar aktif hale getirilmelidir. Yetişmiş olan uzman personelin önü açılmalı, projeler desteklenmelidir. Tohumlamada ana faktör olan uygulayıcı veteriner hekime teşvik verilmeli, ıslah programında veteriner hekimler her aşamasında görev almaları sağlanmalıdır."

Süt Nasıl Ucuzlar?

Sütte fiyatı ucuzlatmanın bol üretimden geçtiğinin altını çizen Yıldız, bunun yolunun da mevcut ırkın ıslahından geçtiğini vurguladı. Yıldız, "Hala hazırda bir ıslah programı mevcut. Programın eksik tarafı tohumun büyük kısmı yurt dışından getiriliyor. Dolayısıyla devlet süt miktarı düşük olan tohumları ülkeye sokmamalı. Yerli tohumlama desteklenmeli. Yoksa taşıma suyla değirmen dönmez. Ülkemizin hayvancılık ıslah programını yeni her gelen hükümet değişmemeli. Güçlendirilmiş ve etkinleştirilmiş veteriner hekimler teşkilatı, stratejik planlar yapmalı, bu planlar ülke, bölge, il, ilçe köy bazında uygulanmalıdır." şeklinde konuştu.

Organize hayvancılık sahaları kesinlikle yanlış politika olduğunu savunan Yıldız şu önerilerde bulundu: "Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulama artık gözde değil. Hayvancılıkta ileri giden iller var, bu iller desteklenmeli. Örneğin Sakarya hayvancılığın ilerlemesi için mükemmel bir ildir. İklim ve coğrafi buna çok müsaittir. Ayrıca besi, et ve süt ürünlerinde fiyatların ani çıkışı sağlıklı değildir. Bunun için fiyat kontrol mekanizması oluşturulmalıdır. Üretici üzülmemeli mutlaka kar etmeli, tüketici de ucuza alabilmelidir."

14 yıl önce
Büyük Alışveriş Mağazaları Büyük Alışveriş Mağazaları
Fabrika ve Büyük Tesisler Fabrika ve Büyük Tesisler
büyük firma
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1e656ee4c24e61f8638fed936cdc49c8@