14 yıl geçti ama deprem davaları hâla sonuçlanmadı

Resmî rakamlara göre 20 bine yakın insanın hayatını kaybettiği ‘17 Ağustos Marmara Depremi’nin mağdurları, felaketten sonra başta müteahhitler olmak üzere sorumlulardan davacı oldu.

Davaların çoğunda sorumlular hukukî boşluklardan dolayı cezasız kaldı. Sakarya’da açılan 695 davadan sadece 5 kişiye ceza çıktı. Birçok dava 7,5 yıllık zamanaşımının dolması yüzünden düştü. Tazminat davalarında belediyelerin büyük çoğunluğu kusurlu bulundu. Karara bağlanan bazı davalar ise temyize götürüldüğü için Danıştay’ın cevabı bekleniyor. Mağdurlar Avrupa İnsan Hakları Mahkeme-si’ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.

Danıştay\'ın kararı bekleniyor

Tazminat davalarının birçoğu sonuçlandı. Ancak temyizdeki bazı davalar yüksek yargıdaki iş yükü nedeniyle tamamlanamadı. Sakarya’da depremde yaşadıkları apartmanın yıkılması sonucu eşini kaybeden Ayşe Hale Demir, çocukları Kaan ve Ebru Demir için 2000 yılında Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nde Adapazarı Belediyesi aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. İdare mahkemesi, depremden sonra 60 günlük süre içinde başvuru yapılmadığı için davayı reddetti. Yapılan itiraz üzerine 2005 yılında Danıştay, idare mahkemesinin zamanaşımı kararını bozdu. 2007 yılında yeniden görülmeye başlanan davada, belediyenin görev ve yetkileri yeni kurulan Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Bu nedenle tazminat davasının büyükşehir belediyesinin husumetiyle görülmeye devam edilmesi kararlaştırıldı. 2009 yılında mahkeme, davalı belediyeyi depremden önce afete uğrayabilecek bölgeleri tespit etmediği ve kat adetlerindeki kısıtlamaları belirlemediği için kusurlu bularak davacıya 36 bin 908 lira maddi, 6 bin lira manevi olmak üzere toplam 42 bin 908 lira tazminat ödemesine karar verdi. Demir ile davalı belediye mahkemenin kararını Danıştay’a temyize götürdü. Bu süreçte belediye mahkemenin belirlediği tazminatı yasal faiziyle birlikte davacıya ödedi. Dava halen Danıştay’ın kararını bekliyor.

14 yıl geçti

Ayşe Hale Demir’in avukatı Bedri Erkul, 14 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen davada bir sonuç alamadıklarını söylüyor. Adaletin sağlanamamasının insanların acısını daha da artırdığını kaydeden Erkul, “Geç verilen karar adaleti sağlayamaz. İdare mahkemesinin kararı sonrasında belediye tazminatları ödedi. Eğer karar bozulursa para faiziyle geri verilecek. Biz davayı uzun sürmesi nedeniyle AİHM’ye götürmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu. Birçok deprem mağdurunun avukatlığını yapan Sebahattin Yılmaz ise dosyalarıyla ilgili sürecin ancak 14 yılda tamamlanabildiğini vurguluyor. Dosyaların Danıştay’dan kısmi onama ve bozmayla sonuçlandığını anlatan Yılmaz, “Davalar tazminat yönünden onandı. Vekalet ücreti yönünden bozuldu. Belediyeler yeniden temyiz etmedi. Kararlar onandı.” dedi.

Kaynak: Zaman
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
5e5f3fca9877ae43aa9dea816c2cc469@