Sakarya'da 12 yıl önce sigarayı bırakan Tamer Selçuk, tasarruf ettiği parayla içerisinde 134 yıllık fotoğraf makinelerinin de yer aldığı 2 bin parçalık koleksiyon oluşturdu. Büyük alışveriş merkezleri, koleksiyonu sergilemek için sıraya girdi.
Metalurji ve malzeme mühendisi olan ancak fotoğraf makinesi tamirciliğini mühendisliğe tercih eden Tamer Selçuk (44) bir yandan da fotoğraf makinesi koleksiyonu oluşturmaya başladı. Koleksiyonunun yüzde 70'ini sigaradan yaptığı tasarrufla gerçekleştiren Tamer Selçuk, 137 yıllık ahşap makine ve soğuk savaş döneminde ilk kez casusluk için de kullanılan makinelerin yer aldığı 2 bin parçalık paha biçilmez bir koleksiyonun sahibi oldu. Koleksiyonundan 300 parçanın bir ay boyunca ilk kez Sakarya Ada Alışveriş Merkezi'nde (AVM) sergilenmesi ve büyük ilgi görmesi diğer AVM'lerin dikkatini çekti. Selçuk'a koleksiyonunun diğer illerdeki AVM'lerde sergilenmesi için teklif yağmaya başladı.
Selçuk, 15 yaşından itibaren bu günün parasıyla 12-15 TL'yi her gün sigara ayırdı. Bir tanıdığının akciğer kanseri olup büyük acı çektiğini görmesiyle sigarayı bırakma kararı aldı.
Selçuk'un Kararını, Farkında Olmadan Yaptığı Bir Davranışı İyice Pekiştirdi
Selçuk, sigarayı birden bıraktığı anı şöyle anlattı: "Bir müşterime sinirlenmiştim. Önceki yaktığım sigarayı unutup bir sigara daha yakmışım. Bunu görünce daha çok moralim bozuldu ve sigara paketini kıvırıp çöpe attım. Bir süre sonra yeniden sigara içmek istedim ve çöpteki paketi aldım. Paketi kıvırdığım için içerisinde bir adet sağlam sigara kalmıştı. Bu sigarayı yakarken 'Bu ne biçim bir illet, çöpten bile kendisini aldırıyor' dedim ve o andan itibaren sigarayı bıraktım. Bir daha ağzıma koymadım. İlk 40 gün çok zor geçti. Çok saldırgan birisi oldum. Ancak daha sonra sakinleşmeye başladım. 12 yıldır bir tek sigara bile ağzıma koymadım. Üstelik artık sigara kokusu ve dumanından nefret eder hale geldim."
Metalurji mühendisi olmasına rağmen hiç mühendislik yapmadığını belirten Selçuk, fotoğraf makinesi tamirciliğini çok sevdiğini ve bu işi yapmaya karar verdiğini ifade etti.
Tamircilik yaparken bir fotoğraf makinesi koleksiyonu yapmaya başladığını dile getiren Selçuk, "Önceleri çok az sayıda makine satın alabiliyordum. Sigarayı bıraktıktan sonra buraya harcadığım parayla daha çok makine almaya başladım. Koleksiyonun büyük çoğunluğunu sigarayı bıraktıktan sonra yaptım. Hem sağlığıma kavuştum hem de böyle bir koleksiyona sahip oldum. Şimdi sigarayı 'iyi ki bırakmışım' diyorum. Bit pazarı, müzayedeler, çarşı pazar, antikacıları gezerek ve dükkana tamir için gelen makineleri satın alarak bu koleksiyonu oluşturdum. Böylece Türkiye'nin en büyük koleksiyonuna sahip oldum. Ancak koleksiyona devam ediyorum." diye konuştu.
Koleksiyonun Aralık 2009'da Ada AVM'de sergilenmesiyle büyük ilgi gördüğünü aktaran Selçuk, AVM'lere hizmet veren şirketlerin koleksiyonun diğer illerdeki AVM'ler de sergilenmesi için yoğun bir talepte bulunduklarını kaydetti.
Bu ilginin kendisini mutlu ettiğini belirten Selçuk, kendisini asıl arzusunun ise Sakarya'da bir fotoğraf makinesi müzesi açmak olduğunu sözlerine ekledi.
Ajanların Casusluk için Kullandığı Modeller de Var
Tamer Selçuk'un koleksiyonu arasında sanayide üretilmiş 61 yıllık Türk yapımı 'Cevizli' marka fotoğraf makinesi de yar alıyor. Koleksiyonun en çok ilgi gören parçaları arasında soğuk savaş döneminde ajanların kullandığı Minox, Kiev, Zenith, Foto Siniper modelleri bulunuyor. En eski parçayı ise 1876 yılında Fransız yapımı ve dünyada tek olan 134 yıllık ahşap bir makine oluşturuyor. Ayrıca 1900 yıllarda sınırlı sayıda üretilmiş ve o dönem gazetecilerin kullandığı markalar da bulunuyor.