2 Milyar Dolarlık İhracat Tehlikede!

Fındık üretiminde 'fındık kokarcası' böceğinin verdiği zararın yüzde 1'den yüzde 7'ye çıkması ihracatı tehlikeye soktu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, fındığa pis bir koku veren, tadını, şeklini ve rengini bozan fındık kokarcasının mahsüle verdiği zararın yüzde 1'e düşürülmemesi durumunda ihracatın tehlikeye gireceğini söyledi.

2 Milyar Dolar Gelir Elde Ediliyor

Sakarya Tarım İl Müdürlüğü'nde fındık kokarcasına karşı mücadele için başlatılan projeyi tanıtan Şahin, bu güne kadar fındığın zirai mücadele yönüyle ihmal edildiğini kaydetti. Bugüne kadar fındık iç kurdu dışındaki haşerelerin görmezden gelindiğini aktaran Şahin, "Bunlar içinde fındık kokarcası denilen zararlı öne çıkıyor. Böceğin emgi yaptığı fındıkları ayırma imkanı olmuyor. Bu zararlı yüzde 1'den yüzde 7'ye çıktı. Bunu yüzde 1'e düşüremezsek gelecek yıl ve sonraki yıllarda ihracat tehlikeye girecek. Ülkemiz ürettiği fındığın yüzde 70'ini ihraç ediyor ve 2 milyar dolar gelir elde ediyor." dedi. 

Kalite Düştü

İç kurdu ve diğer zararlılar fındıkta verimi etkilediğini ancak kaliteye çok fazla tesiri olmadığını dile getiren Şahin, fındık kokarcasının ise en önemli zararının fındığın kalitesini kötü yönde etkilediği bilgisini verdi.

Sıkıntılara Maruz Kalacağız

Şahin şöyle konuştu: "Fındık üzerinde emgi yaptığı yerde renk açılması ve bir süre sonra acılaşmaya neden oluyor. Fındık ihraç ettiğimiz ülkelerde çerez olarak tüketilmiyor. Fındık yabancı ülkelerde çikolata, kek ve pasta sanayinde ham madde olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kalitede bozulma olduğunda üretilen ürünün kalitesini de kötü etkileniyor. İhracat yaptığımız ülkeler haklı olarak ham maddenin kaliteli olmasını istiyor. Konuya sınır getirdiklerini açıklıyorlar. Limit şu anda yüzde 2 gözüküyor ama 2010 yılından itibaren yüzde 1'e düşüreceklerinin sinyalini veriyorlar. Limitin yüzde 1'e düşürülmesi demek şuanki fındık ihracatımızın önümüzdeki yıllarda çok büyük sıkıntılara maruz kalacağı anlamına geliyor. Ülkemizin bu tür sıkıntılara maruz kalmaması için böyle bir çalışma içine girdik." 

200 Bin Tona Yakın Fındık Var

Fındık kokarcası yüzünden ürün kalitesinin düştüğünü aktaran Şahin, "Bu durum rakiplerimize yarıyor." dedi. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan'da çok geniş fındık sahaları kurulduğunu, birkaç yıl sonra bu ülkelerdeki bahçelerden ürün alınmaya başlandığında Türkiye açısından sorunların başlayacağını ifade eden Şahin, "Avantajımızı üretimimizdeki kalitemizi koruyarak sürdüreceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Şahin, şu anda devletin elinde 200 bin tona yakın fındık stoku olduğunu da sözlerine ekledi.

<p><font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>Sıkıntılara Maruz Kalacağız</strong><font face="Verdana" size="1"> </font><br /><br />Şahin ş&ouml;yle konuştu:<font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399"> &quot;Fındık &uuml;zerinde emgi yaptığı yerde renk a&ccedil;ılması ve bir s&uuml;re sonra acılaşmaya neden oluyor. Fındık ihra&ccedil; ettiğimiz &uuml;lkelerde &ccedil;erez olarak t&uuml;ketilmiyor. Fındık yabancı &uuml;lkelerde &ccedil;ikolata, kek ve pasta sanayinde ham madde olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kalitede bozulma olduğunda &uuml;retilen &uuml;r&uuml;n&uuml;n kalitesini de k&ouml;t&uuml; etkileniyor. İhracat yaptığımız &uuml;lkeler haklı olarak ham maddenin kaliteli olmasını istiyor. Konuya sınır getirdiklerini a&ccedil;ıklıyorlar. Limit şu anda y&uuml;zde 2 g&ouml;z&uuml;k&uuml;yor ama 2010 yılından itibaren y&uuml;zde 1'e d&uuml;ş&uuml;receklerinin sinyalini veriyorlar. Limitin y&uuml;zde 1'e d&uuml;ş&uuml;r&uuml;lmesi demek şuanki fındık ihracatımızın &ouml;n&uuml;m&uuml;zdeki yıllarda &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k sıkıntılara maruz kalacağı anlamına geliyor. &Uuml;lkemizin bu t&uuml;r sıkıntılara maruz kalmaması i&ccedil;in b&ouml;yle bir &ccedil;alışma i&ccedil;ine girdik.&quot;</font></font></font><strong>&nbsp;</strong></font></p><p><font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>200 Bin Tona Yakın Fındık Var</strong></font> </p><p><font face="Arial" size="2">Fındık kokarcası y&uuml;z&uuml;nden &uuml;r&uuml;n kalitesinin d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml;n&uuml; aktaran Şahin, &quot;<font color="#333399">Bu durum rakiplerimize yarıyor.&quot;</font> dedi. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, G&uuml;rcistan ve Azerbaycan'da &ccedil;ok geniş fındık sahaları kurulduğunu, birka&ccedil; yıl sonra bu &uuml;lkelerdeki bah&ccedil;elerden &uuml;r&uuml;n alınmaya başlandığında T&uuml;rkiye a&ccedil;ısından sorunların başlayacağını ifade eden Şahin, <font color="#333399">&quot;Avantajımızı &uuml;retimimizdeki kalitemizi koruyarak s&uuml;rd&uuml;receğimizi d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yorum.&quot;</font> diye konuştu. <br /><br />Şahin, şu anda devletin elinde 200 bin tona yakın fındık stoku olduğunu da s&ouml;zlerine ekledi. </font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
982e2b0388507eea4af11fe2b0a28e19@