Sakarya'da, ADASU'ya borçlarını ödemeyen bazı okulların suları kesildi.
Sakarya'nın Akyazı ilçesi başta olmak üzere Sapanca, Hendek ve Adapazarı ilçelerinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (ADASU) borçlarını ödemeyen 20 okulun suları ekipler tarafından kesildi. Suları kesilen okulların saatleri ekipler tarafından götürülürken, okul yöneticileri ise birikmiş borçlarını ödemek yerine bir boru bağlayarak okullarına kaçak su vermeyi tercih ettiler. Öğrenciler suların kesilmesinden habersiz çeşme başına koşarken, veliler yaşanan duruma tepki gösterdi.
Veliler suların kesilmesinde okul müdürlerini sorumlu tutarken, neden bugüne kadar su paralarının ödenmemesinin sorgulanmasını istedi.
ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya genelinde borçlarını ödemeyen 20 okulun sularının kesildiğini ve suları kesilen okulların borçlarını ödemek yerine kaçak kullanımı seçtiklerini söyledi. Keleş, "Genel olarak su ve kanalizasyon idareleri kanunla muaf tutulan kurumların dışında bütün kurumlardan resmi, gayriresmi ve özel olarak para almak durumundadırlar" dedi.
Mayıs ayından itibaren ADASU'ya borcu olan resmi kurumları uyardıklarını anlatan Keleş, şöyle konuştu: "Bunların içinde okullar da var, başka kurumlar da var. İlimizde bazı okullar Akyazı'da, Sapanca'da Hendek ve Merkezde su paralarını ödemediler. Biz bundan dolayı sularını kesmiştik. Bunların içinde ödeyenler oldu. Ödemeyenler oldu. Bu ödemeyenlerden bazıları sularını kendileri bağlamışlar ve kullanıyorlar. Bunlara bir şey yapmamız söz konusu değil. Bunların suları akıyor ve kullanıyorlar. Sakarya'da 300 kadar okul var. Bunlardan aşağı yukarı 150'si problemli. Bunlardan 20 okul uzun süredir borcunu ödemiyor."
Keleş, okulların bütçeleri olmasına rağmen borçlarını ödemediklerini, ödemeyenlerin ADASU olarak kendilerini Sayıştay denetçileri ile karşı karşıya getirdiğini belirterek şunları söyledi: "Bunların ödenekleri olmasına rağmen biliyorsunuz ilköğretim okullarının bütçelerini özel idare yapıyor. Bütçeleri kendilerine ödenmesine rağmen AGDAŞ, Telekom, SEDAŞ, ADASU gibi kurumlara borçlar ödenmiyor. Ödenmeyince biz mecburen kanun ile kanunun emrettiği nedenlerle Sayıştay denetçileri ile bizi karşı karşıya getiriyorlar. Kesinlikle belediyeler dahil hiçbir şekilde su tarifesinden, tarife dışında kalmamalarını istiyorlar. Su parası alınmayacak ve bu paradan muaf tutulan kurumlar, Bakanlar Kurulu kararı ile bunun dışında bütün resmi kurumlar hastaneler devletin diğer kurumları okullar, üniversiteler belirtilen tarife üzerinden ödemek zorundalar. Biz de işlem yapmak zorunda kaldık."
Okul idarecilerine çağrıda bulunan Keleş, "Bunlardan alacağımız para 1,5 milyon TL'nin üzerinde. Bu arada Sayıştay denetçileri bizim bu alacakların peşine neden düşmediğimizi, neden işlem yapmadığımızı, neden sularını kesmediğimiz konusunda bizi uyarıyor. Onun için mecburen işlem yapıyoruz" ifadelerini kullandı.