ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, yaptığı açıklamalarla, bu yıl üniversite sınavına girecek adayların yüreklerine su serpti.
Liselerin öğretim süresinin dört yıla çıkarılmasıyla beraber, 2008 ÖSS’ye girecek aday sayısında 400-500 bin civarında bir düşüş beklendiğini ifade eden Yarımağan, geçmiş yıllardaki katılım sayılarına işaret ederek, bu yılki adayların %25 oranında daha şanslı olduğunu söyledi.
Üniversite adayları arasında adeta bir şehir efsanesine dönüşen ‘2008 ÖSS’de, katılımcı sayısının düşmesiyle beraber, adayların üniversite kazanma şansı ne kadar arttı, şimdi tüm adaylar konuyla ilgili kendilerine özgü hesaplar yapıyorlar. Geçen yıl ÖSS’ye 1.615.534 aday katılırken, ÖSYM Başkanı 2008 ÖSS’de 1 milyon 200 bin adayın sınava girmesini beklediklerini söyledi. Tabii bu yıl sınava girecek gençler, ne kadar şanslı olduklarını birinci ağızdan yani ÖSYM Başkanı’ndan duymanın mutluluğunu yaşadılar. Arkasından hemen beklenen soru geldi; taban puanlar düşecek miydi?
ÖSYM Başkanı, taban puanlarda da ‘bir miktar’ düşüş olabileceğini söyledi söylemesine ama gençlerin duymayı hayal ettiği cevap hiç kuşkusuz bu değildi. Zira %25 daha şanslı olmanın matematiksel oranı ‘bir miktar’ olmamalıydı. Açıkçası taban puanlarda ciddi bir düşüş beklenmemesi konuya yabancı pek çok öğrenciyi hayal kırıklığına uğrattı. Kontenjanları göz önüne alındığında en çok tercih edilen bölümlere talebin hiçbir zaman azalmaması; bu bölümlerin taban puanlarının düşmemesine ve başarı sıralarının gerilememesine neden olur. Örneğin tıp, hukuk, önde gelen mühendislikler v.b. gibi bölümlerin taban puanlarında şu ana kadar hiçbir değişkene bağımlı olarak ciddi bir düşüş gözlemlenmemiştir.
Tabii, umudunu 2008 ÖSS’ye bağlayanlar sadece bu yıl mezun olacak adaylar değil. Hali hazırda üniversitede okuyup bölümünden memnun olmayan hatırı sayılır bir kitle de 2008 ÖSS’de şansını deneyecektir. Dolayısıyla 2008 ÖSS’nin ardından karşımıza çıkacak olan sayısal veriler tercih aşamasındaki adaylar için büyük önem taşıyacak. Tercihlerinde hedeflerini yüksek tutacak olan adaylar için 2008 ÖSS’de de değişen pek bir şey olmayacak. Zira her zaman olduğu gibi yine başarı sıralamasında adını ilk satırlara yazdıran adaylar, ipi göğüsleyecek. Şayet barajı geçen aday sayısında bir düşüş yaşanırsa, o zaman orta sıralarda yer alan adaylar daha rahat tercih yapma şansı bulacak.
2008 ÖSS’ye ilişkin bir güzel haber de; 'Sınav Merkezi Otomasyonu Projesi'. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavın yapılacağı 200 bin salonla ilgili tüm bilgilerin bilgisayar ortamına aktarıldığını, bu bilgilerden hareketle adayların sınav salonlarının seçileceğini söyledi. Buna göre; gürültülü salonlarda sınav yapılmayacak, pek çok adayın şikayetçi olduğu güneş alan salonlar, dar sıralar, havasız ve küçük ortamlar sınav salonu olarak kullanılmayacak.
ÖSYM Başkanı geliştirdikleri merkezi sistemi şöyle anlattı: “Salondaki sıranın türünden, yüksekliğine, birbirlerine mesafelerine, salonun boyutuna kadar tüm bilgilere sahibiz. Örneğin, sınıfın sınav saatinde çok güneş aldığını biliyorsak onu kullanmayacağız. Kolçaklı sandalyeleri, çok alçak sıra olduğu için ilköğretim 1. sınıf sıralarını mecbur kalmadıkça veya çok gürültülü yerdeki sınıfı kullanmayacağız. Örneğin, 20 kişilik sınıfta 7 numaralı adayın nereye oturacağını, hangi kitapçık türünün dağıtılacağını biz belirleyeceğiz. Kopya açısından daha güvenli bir sistem. Kopya tamamen önlenecek.”
Hürriyet