2013 ile 2025 Arası Türkiye'yi 6 Yıkıcı Deprem Bekliyor

Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerden korkmak yerine, şehirlerin sağlam yeni yerleşim alanlarına doğru kaydırılması gerektiğini söyledi. 

Sakarya Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü (TOG) tarafından Adapazarı Belediyesi Düğün Salonunda gerçekleştirilen "Deprem Konferansı"na Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan konuşmacı olarak katıldı. 

Öğrencilerin çalışmalarını anlatan slayt gösterisinin ardından kürsüye gelen Ahmet Ercan, öğrencilere değişik bir üslupla seslenerek, konuşmasında öztürkçe kelimeler kullandı. Kullandığı kelimeleri günümüzde kullanılan Arapça kelimelerle özdeşleştiren Ercan hem düşündürdü, hem güldürdü. Türkiye'deki deprem gerçeğine değinen, Ercan Türkiye'nin Dünyada ikinci deprem bölgesi olduğunu söyledi

Deprem Ölümlerinin Nedeni Deprem Değildir

Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesinde yer almadığını ifade eden Ercan ''Birinci derece deprem bölgesi Pasifik kuşağıdır. Yani Japonya, Yeni Zelanda ve Amerika'nın batısının bulunduğu kesim birinci derece deprem bölgesidir. Çünkü o bölgede 8'den daha büyük depremler olur. Türkiye'de bugüne kadar olan en büyük deprem ise 7,9 büyüklüğündeki Erzincan depremidir. Türkiye'de 8'den daha fazla deprem olmayacağı için Türkiye ikinci derece deprem kuşağına girer. Ancak ülkemiz deprem ölümleri açısından en önde gelen ülkelerden birisidir. Deprem ölümlerinin nedeni ise deprem değildir. Deprem ölümlerinin nedeni yerleşim alanı tasarımı, yer seçimi ve yapı niteliğidir. Yerin davranış özelliklerine göre yapı dengesini oluşturursanız deprem ölümleri en aza iner'' dedi. 

'Deprem Olmasın' Demek, 'Güneş Doğmasın' Demektir

Depremin değişmeyen yasasına göre bir yerde daha önce belirli bir büyüklükte deprem olmuşsa gelecekte de en az o büyüklükte deprem olma ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Ercan, ''Depremlerin olması gerekir. Çünkü depremler olmazsa verimli Sakarya Ovası, sulak araziler ve dağlar oluşmuyor. 'Deprem olmasın' demek, 'güneş doğmasın' demektir. Depremin geldiği yerde sıcak su, jeotermal enerji, altın, gümüş, krom, petrol yatakları oluşur. Deprem olmazsa bunların hiçbiri olmaz'' diye konuştu.  

<font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>Deprem &Ouml;l&uuml;mlerinin Nedeni Deprem Değildir</strong></font> <p><font face="Arial" size="2">T&uuml;rkiye'nin birinci derece deprem b&ouml;lgesinde yer almadığını ifade eden Ercan <font color="#333399">''Birinci derece deprem b&ouml;lgesi Pasifik kuşağıdır. Yani Japonya, Yeni Zelanda ve Amerika'nın batısının bulunduğu kesim birinci derece deprem b&ouml;lgesidir. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; o b&ouml;lgede 8'den daha b&uuml;y&uuml;k depremler olur. T&uuml;rkiye'de bug&uuml;ne kadar olan en b&uuml;y&uuml;k deprem ise 7,9 b&uuml;y&uuml;kl&uuml;ğ&uuml;ndeki Erzincan depremidir. T&uuml;rkiye'de 8'den daha fazla deprem olmayacağı i&ccedil;in T&uuml;rkiye ikinci derece deprem kuşağına girer. Ancak &uuml;lkemiz deprem &ouml;l&uuml;mleri a&ccedil;ısından en &ouml;nde gelen &uuml;lkelerden birisidir. Deprem &ouml;l&uuml;mlerinin nedeni ise deprem değildir. Deprem &ouml;l&uuml;mlerinin nedeni yerleşim alanı tasarımı, yer se&ccedil;imi ve yapı niteliğidir. Yerin davranış &ouml;zelliklerine g&ouml;re yapı dengesini oluşturursanız deprem &ouml;l&uuml;mleri en aza iner''</font> dedi.&nbsp; <br /><br /><font color="#000000"><strong>'Deprem Olmasın' Demek, 'G&uuml;neş Doğmasın' Demektir</strong></font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Depremin değişmeyen yasasına g&ouml;re bir yerde daha &ouml;nce belirli bir b&uuml;y&uuml;kl&uuml;kte deprem olmuşsa gelecekte de en az o b&uuml;y&uuml;kl&uuml;kte deprem olma ihtimali bulunduğuna dikkat &ccedil;eken Ercan, <font color="#333399">''Depremlerin olması gerekir. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; depremler olmazsa verimli Sakarya Ovası, sulak araziler ve dağlar oluşmuyor. <strong>'Deprem olmasın' demek, 'g&uuml;neş doğmasın' demektir.</strong> Depremin geldiği yerde sıcak su, jeotermal enerji, altın, g&uuml;m&uuml;ş, krom, petrol yatakları oluşur. Deprem olmazsa bunların hi&ccedil;biri olmaz''</font> diye konuştu.&nbsp;&nbsp;</font></p>
Fay Hatlarından Enerji Elde Edebiliriz

Depremle birlikte büyük bir enerjinin ortaya çıktığını belirten Ercan ''Bizim gözle gördüğümüz yer yüzünden başlayan, yerin 22 km kadar altına magmaya kadar ulaşan fay hatlarından enerji elde edebiliriz. Buradan ister doğalgaz, ister petrol, ister sıcak su çıkartabiliriz. Bu konuyu Enerji Bakanımızla görüştük. Bir türlü çalışma yapamadık. Tekrar hatırlatmakta fayda var'' dedi. 

1999 yılında yaşanan depremin odak merkezinin Gölcük olduğunu ifade eden Ercan, Sakarya'nın yapısal özellikleri nedeniyle depremden büyük yara aldığını kaydetti. 

2013 ile 2025 Arası 6 Yıkıcı Deprem

1988 yıllarında yaptığı sismik ve elektromanyetik çalışmaya göre Sakarya'nın bulunduğu bölgede 750 ile bin kilometre kalınlığındaki kesitin jöle kıvamında olduğunu belirten Ercan, sözlerine şöyle devam etti: ''Hesaplarım doğruysa Sakarya çukuru 2025 yılına dek iki tane 6'nın üzerinde yıkıcı deprem görecektir. Yerin altındaki güç birikmesi doğrusal değildir, ama bu birikimin doğrusal olduğunu varsayarsak 2025 yılına kadar iki deprem görecektir. O nedenle bazı yapıların onarılıp güçlendirilmesi yerine, yıkılıp yeniden yapılmasını daha doğru buluyorum. 2013 yılından sonra Sakarya çukurunda her an deprem olabilir. 4 yıl sonra deprem olacak demiyorum, deprem için eşit yıla giriyoruz diyorum. 2013 ile 2025 yılları arasında olabilir.'' 

İstanbul'da en az 2015 yılına kadar deprem beklemediğini ifade eden Ercan, İstanbul'da bir an önce kentsel dönüşümün uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirtti.

<font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>Fay Hatlarından Enerji Elde Edebiliriz</strong></font> <p><font face="Arial" size="2">Depremle birlikte b&uuml;y&uuml;k bir enerjinin ortaya &ccedil;ıktığını belirten Ercan<font color="#333399"> ''Bizim g&ouml;zle g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml;m&uuml;z yer y&uuml;z&uuml;nden başlayan, yerin 22 km kadar altına magmaya kadar ulaşan fay hatlarından enerji elde edebiliriz. Buradan ister doğalgaz, ister petrol, ister sıcak su &ccedil;ıkartabiliriz. Bu konuyu Enerji Bakanımızla g&ouml;r&uuml;şt&uuml;k. Bir t&uuml;rl&uuml; &ccedil;alışma yapamadık. Tekrar hatırlatmakta fayda var''</font> dedi.&nbsp; <br /></font><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">1999 yılında yaşanan depremin odak merkezinin G&ouml;lc&uuml;k olduğunu ifade eden Ercan, Sakarya'nın yapısal &ouml;zellikleri nedeniyle depremden b&uuml;y&uuml;k yara aldığını kaydetti.&nbsp; <br /><br /><strong><font color="#000000">2013 ile 2025 Arası 6 Yıkıcı Deprem</font></strong><br /><br />1988 yıllarında yaptığı sismik ve elektromanyetik &ccedil;alışmaya g&ouml;re Sakarya'nın bulunduğu b&ouml;lgede 750 ile bin kilometre kalınlığındaki kesitin j&ouml;le kıvamında olduğunu belirten Ercan, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: <font color="#333399"><strong>''Hesaplarım doğruysa Sakarya &ccedil;ukuru 2025 yılına dek iki tane 6'nın &uuml;zerinde yıkıcı deprem g&ouml;recektir. </strong>Yerin altındaki g&uuml;&ccedil; birikmesi doğrusal değildir, ama bu birikimin doğrusal olduğunu varsayarsak 2025 yılına kadar iki deprem g&ouml;recektir. O nedenle bazı yapıların onarılıp g&uuml;&ccedil;lendirilmesi yerine, yıkılıp yeniden yapılmasını daha doğru buluyorum. <strong>2013 yılından sonra Sakarya &ccedil;ukurunda her an deprem olabilir</strong>. 4 yıl sonra deprem olacak demiyorum, deprem i&ccedil;in eşit yıla giriyoruz diyorum. 2013 ile 2025 yılları arasında olabilir.''&nbsp; </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İstanbul'da en az 2015 yılına kadar deprem beklemediğini ifade eden Ercan, İstanbul'da bir an &ouml;nce kentsel d&ouml;n&uuml;ş&uuml;m&uuml;n uygulamaya ge&ccedil;irilmesi gerektiğini belirtti.</font></p>
İstanbul'da 2015'e Kadar Deprem Olmayacak
 
Kuzey Marmara'da (İstanbul önünde) depremlerin 100 ile 250 yılda bir olduğunu kaydeden Ercan, ''İstanbul'un kuzeyini iki deprem bekliyor. Bir tanesi Sivriada önünde 6,3 ve en çok 6,7, diğeri de Marmara Ereğlisi önünde 6,3 olabilir ama 2015 yılına kadar olmaz. Bu depremler Sakarya'yı da etkiler mi? Niye etkilemesin ki? İstanbul'un önünde olacak deprem Sakarya'yı da etkileyecektir. Sakarya kolu İzmit'ten Kaynaşlı'ya kadar gidiyor. Beklenen deprem 6,5 ile 7,3 büyüklüğündedir. Bu bölgede her 7 yıl ile 16 yıl arasında deprem olur. Bu işin gerçeğidir. 'Artık bizim depremimiz oldu' diye bir şey söz konusu değil. Sakarya yerinde durdukça hep deprem görecektir. Depremlerden korkmak yerine, şehirlerimizi yeni yapılaşmalar ve yeni yerleşim alanlarına doğru kaydırmamız gerekiyor. Çınarcık, Yalova ve Gölcük arasında 6,3 ile 7,5 arasında, Orta Marmara, İznik ve Gemlik kolunda 6 ile 7 arasında, Güney Marmara, Bursa kolunda 5,7 ile 6,9 arasında, Yenice, Gönen, Manyas'ta 6 ile 7,5 arasında deprem bekliyorum'' dedi.
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">İstanbul'da 2015'e Kadar Deprem Olmayacak</font></strong><br />&nbsp;<br />Kuzey Marmara'da (İstanbul &ouml;n&uuml;nde) depremlerin 100 ile 250 yılda bir olduğunu kaydeden Ercan, <font color="#333399"><strong>''İstanbul'un kuzeyini iki deprem bekliyor. Bir tanesi Sivriada &ouml;n&uuml;nde 6,3 ve en &ccedil;ok 6,7, diğeri de Marmara Ereğlisi &ouml;n&uuml;nde 6,3 olabilir ama 2015 yılına kadar olmaz.</strong> Bu depremler Sakarya'yı da etkiler mi? Niye etkilemesin ki? İstanbul'un &ouml;n&uuml;nde olacak deprem Sakarya'yı da etkileyecektir. Sakarya kolu İzmit'ten Kaynaşlı'ya kadar gidiyor. <strong>Beklenen deprem 6,5 ile 7,3 b&uuml;y&uuml;kl&uuml;ğ&uuml;ndedir</strong>. Bu b&ouml;lgede her 7 yıl ile 16 yıl arasında deprem olur. Bu işin ger&ccedil;eğidir.<strong> 'Artık bizim depremimiz oldu'</strong> diye bir şey s&ouml;z konusu değil. Sakarya yerinde durduk&ccedil;a hep deprem g&ouml;recektir. Depremlerden korkmak yerine, şehirlerimizi yeni yapılaşmalar ve yeni yerleşim alanlarına doğru kaydırmamız gerekiyor. <strong>&Ccedil;ınarcık, Yalova ve G&ouml;lc&uuml;k arasında 6,3 ile 7,5 arasında, Orta Marmara, İznik ve Gemlik kolunda 6 ile 7 arasında, G&uuml;ney Marmara, Bursa kolunda 5,7 ile 6,9 arasında, Yenice, G&ouml;nen, Manyas'ta 6 ile 7,5 arasında deprem bekliyorum''</strong></font> dedi.</font></font>
15 yıl önce
Deprem sigortası
şehirler arası taşımacılık
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1adcd5e2df1aaa9131218c602192f7e4@