2014 yılında 6562 adet denetim gerçekleştirildi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen gıda denetim ve kontrol hizmetlerinin amacı; tüketici sağlığının korunması ve tüketiciye güvenli gıda arzının sağlanmasıdır. Bu kapsamda 2013 yılında 3659 olan denetim sayısı yaklaşık iki katına çıkarılarak, 2014 yılında 6562 adet denetim gerçekleştirildi.

2014 yılında gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde 5070 adet, gıda üretim yerlerinde 1492 adet olmak üzere, toplam 6562 denetim yapıldı. Bu denetimler sonucunda 386 işyerine toplam 1.365.391 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca 8 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, 28 firmanın da üretim faaliyeti eksikliklerini giderinceye kadar durduruldu. Bu dönem içerisinde 1019 adet numune alındı, 58 adet numunenin analizi sonucunda Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edildi ve yasal işlem uygulandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının müşterek yürüttüğü Okul Sütü Projesi kapsamında Bakanlığımız Koordinatörlüğünde, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde ülke genelinde 200 ml yağlı sade uht süt dağıtımı yapılmıştır. Bu kapsamda üretici firmalardan toplam 347 adet numune alınarak analizleri yapılmak üzere yetkili laboratuvarlara gönderilmiştir. Okul Sütü Projesi 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde de aynı şekilde devam edecektir. Bakanlığımızca yapılan ihale neticesinde, ilimizde faaliyet gösteren ve Okul Sütü Projesi kapsamına alınan uht süt üreticisi iki firmada üretime başlanmıştır. Bu kapsamda üretilen her parti üründen numuneler alınmakta olup, numune sonuçlarına göre ürünlerin dağıtımına müsaade edilecektir. Ayrıca okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması kapsamında okul kantinleri ve yemekhaneleri ile okullara taşımalı yemek hizmeti veren hazır yemek üreten işyerlerinde 2014 yılında toplam 375 denetim gerçekleştirilmiştir.

Denetimlerimiz tüketicilerimizin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için etkin bir şekilde devam etmektedir. Tüketicilerin de güvenilir gıda için, etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamaları son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri, mutlaka seçici davranmaları gerekmektedir. Gıda güvenirliliği herkesin hakkı ve sorumluluğudur. Bu nedenle tüketicilerin de herhangi bir olumsuzluk durumunda 174 Alo Gıda Hattına bildirimde bulunmaları gıda güvenliğinin sağlanmasında önem arz etmektedir. 
10 yıl önce
Yapı DenetimYapı Denetim
sakarya denetim