23 şehirde 25 stadyum yükseliyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Sakarya\'da da yapımı süren stadyumlardaki çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir\'den Edirne\'ye, Trabzon\'dan Diyarbakır\'a kadar birbirinden farklı bölgelerde stadyum çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, yeni stadyumların  Türkiye\'nin sportif geleceğine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Yeni yapılan stadyumların, sadece daha güzel sahalarda maç oynanması  anlamına gelmediğine dikkati çeken Bakan Kılıç, "Türkiye\'de, 1994-2002 tarihleri  aralığında sadece tek bir stat inşa edildi. O da borçları henüz bitmeyen Atatürk  Olimpiyat Stadı. Şimdi yaklaşık 3 milyar lira bütçeyle 23 şehirde 25 dev stadyum  inşa ediyoruz. 1950\'li yıllardan kalma beton yığınları stadyumlar yerine, kentin  dokusuyla uyumlu, standartları yüksek, sadece spor alanı olmakla kalmayan, sosyal  ve kültürel alanları da içeren dev yapılar Türk sporunun hizmetine sunuyoruz"  ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti: "Binlerce seyirciye kapılarını açacak bu stadyumlar, hem çok daha  fazla seyircinin takımlarını desteklemelerini sağlayacak hem de kentin spor  kültürüne önemli katkılar sunacak. Sporseverlerin yakınlarıyla huzur içerisinde  gidebileceği bu stadyumlar, ülkemizde futbolun daha ileriye taşınması konusunda  önemli rol üstlenecek. Aynı zamanda Türkiye\'nin inşaat sektöründe geldiği  noktanın görülmesi açısından da oldukça önemli. Dünya standartlarındaki bu  tesisleri diğer ülkelerden daha az maliyetle, daha hızlı bir şekilde inşa  ettiğimizi bilmek, her açıdan gurur verici."

23 şehir, 25 stadyum
 
Bakanlık tarafından, UEFA kriterlerinde yapımına başlanacak, devam  eden ve tamamlanan statlar şöyle:
 
Adana Stadyumu: Geçen yılın nisan ayında ihalesi yapılan 33 bin  seyirci kapasiteli Adana Stadyumu, 103 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor.  Bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 1 dolaylarında olan stadyumun, proje  maliyeti 140 milyon lira.
 
Afyon Stadyumu: Yaklaşık 3 yıl önce ihalesi yapılan 15 bin seyirci  kapasiteli Afyon Stadyumu\'nda sona gelindi. Stadyumun, yeni sezonda kapılarını  sporseverlere açması bekleniyor.
 
Ankara Stadyumu: Başkentlilerin uzun zamandır hayali olan dört dörtlük  bir stadyum isteğini tamamıyla karışlayacak olan projenin yaklaşık 200 milyon  liraya mal olması bekleniyor. 40 bin seyirci kapasiteli olması planlanan stadyum  için bakanlık yetkilileri tarafından arazi çalışmaları sürüyor.
 
Antalya Stadyumu: Geçen yılın ocak ayında sözleşmesi yapılan 33 bin  seyirci kapasiteli stadyumun, fiziki gerçekleşme oranı bugün itibariyle yüzde 35  seviyelerinde. Proje maliyeti 103 milyon lira olan Antalya Stadyumu, 200 bin  metrekareden daha geniş bir alana inşa ediliyor.
 
Batman Stadyumu: Bu yılın hemen başında ihalesine çıkılan Batman  Stadyumu, 15 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Çalışmalarına başlanan  stadyumun en kısa zamanda Batmanlı sporseverlerin hizmetine açılması  hedefleniyor.
 
Bursa Stadyumu: Yeşil-Beyazlı ekibin gözdesi olacak 45 bin seyirci  kapasiteli Bursa Stadyumu\'nda çalışmalar tüm hızıyla ilerliyor. 195 milyon lira  yatırım bedeline sahip projede, bugün gelinen fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75  civarında.
 
Çorum Stadyumu: Çorum\'a farklı bir spor kültürü kazandıracak stadyum,  ek protokollerin ardından yeniden ihale edilecek.
 
Diyarbakır Stadyumu: Sözleşmesi imzalanan ve yer teslimi aşamasında  olan Diyarbakır Stadyumu\'nun proje maliyeti 150 milyon lira.
 
Edirne Stadyumu: Edirne\'nin spor kültürüne önemli katkılar sağlayacak  Edirne Stadyumu projesinde UEFA standartlarına göre revizyonlar yapılıyor.
 
Elazığ Stadyumu: Proje maliyeti 80 milyon liran olan stadyumun arazi  imar revizyonları ve proje çalışmaları devam ediyor.
 
Eskişehir Stadyumu: Futbola büyük ilgi gösteren kentlerden biri olan  Eskişehir\'de yapımı süren 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun bugün itibariyle  fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20 dolaylarında. 140 milyon lira proje maliyetine  sahip stadyum, 166 bin metrekarelik bir alana yapılıyor.

Gaziantep Stadyumu: Geçen yılın şubat ayında sözleşmesi imzalanan 33  bin seyirci kapasiteli Gaziantep Stadyumu\'nun bugün itibariyle gerçekleşme oranı  yüzde 5 dolaylarında.
 
Hatay Stadyumu: İhalesi tamamlanan ve değerlendirme aşamasında olan  Hatay Stadyumu, tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli stadyum olacak.
 
İzmir Göztepe Stadyumu: Gençlik ve Spor Bakanlığı, İzmir\'e son derece  modern iki stadyum yapmayı planlıyor. Bu stadyumlardan ilki 75 milyon lira proje  maliyetine sahip İzmir Göztepe Stadyumu. 15 bin seyirci kapasiteli olacak  stadyumun nisan ayında sözleşmesi imzalandı ve yer teslim aşamasına geçildi.
 
İzmir Karşıyaka Stadyumu: İzmir\'e yapılması planlanan bir diğer  stadyum, 75 milyon lira yatırım bedelli İzmir Karşıyaka Stadyumu olacak. 15 bin  seyirci kapasiteli stadyum için bu yılın nisan ayında sözleşme imzalandı ve yer  teslimi aşamasına gelindi.
 
Kocaeli Stadyumu: Kocaeli\'de yapımı tüm hızıyla devam eden 33 bin  seyirci kapasiteli ve 160 milyon lira maliyetli stadyumun bugün itibariyle fiziki  gerçekleşme seviyesi yüzde 5 seviyelerinde.
 
Konya Stadyumu: Geçen yılın ağustos ayında ihalesi yapılan ve hemen  ardından yer teslimi gerçekleşen 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadyumu\'nda  bugün itibariyle yüzde 75 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Konya Stadyumu\'nun  proje maliyeti de 160 milyon lira.
 
Malatya Stadyumu: Yaklaşık 2 yıl önce ihalesi yapılan Malatya  Stadyumu\'nda bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 35 dolaylarında. 25  bin seyirci kapasiteli stadyumun proje maliyeti 78 milyon lira.
 
Manisa Akhisar Stadyumu: Manisa\'da iki stadyumun inşası devam ediyor.  Bu projelerden ilki olan Manisa Akhisar Stadyumu, 12 bin seyirci kapasitesine  sahip olacak. Proje maliyeti 39 milyon lira olan stadyumun bugün itibariyle  fiziki gerçekleşme oranı yüzde 5 seviyelerinde.
 
Manisa Turgutlu Stadyumu: Manisa\'da yapılması planlanan bir diğer  stadyum, 30 milyon lira maliyetli Manisa Turgutlu Stadyumu olacak. 10 bin seyirci  kapasiteli stadyumun yapımına kısa bir süre içerisinde başlanacak.
 
Mersin Stadyumu: Mersin Stadyumu, geçtiğimiz yıl Mersin\'de düzenlenen  17. Akdeniz Oyunları\'nın açılış ve kapanış törenlerine de ev sahipliği yapmıştı.  25 bin seyirci kapasitesine sahip stadyumun proje maliyeti 125 milyon lira idi.
 
Sakarya Stadyumu: Sakarya\'nın 25 bin seyirci kapasiteli stadyumu 137  milyon lira proje maliyetine sahip. Stadyumun çalışmalarında bugün itibariyle  fiziki gerçekleşme oranı yüzde 5 seviyesinde.

 
Samsun Stadyumu: Samsun\'da 334 bin metrekarelik bir alanda yapımı  süren 33 bin seyirci kapasiteli Samsun Stadyumu, 2012 yılının son ayında ihale  edildi. Bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 30 seviyelerinde olan  stadyumun proje maliyeti 138 milyon lira.
 
Sivas Stadyumu: Bugün itibariyle yüzde 25 fiziki gerçekleşme oranına  ulaşan Sivas Stadyumu, 25 bin seyirci kapasiteli. 106 milyon lira proje maliyeti  olan stadyum 160 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor.
 
Trabzon Stadyumu: Deniz doldurulmasıyla yapılacak Trabzon Stadyumu\'nun  maliyeti 250 milyon lira. 41 bin 461 seyirci kapasiteli olması planlanan ve çok  geniş bir alanda inşa çalışmaları devam eden stadyumun bugün ki fiziki  gerçekleşme oranı yüzde 25 dolaylarında.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3ce9742141abee41a6156eedafa539e0@