Pamukova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği'nce ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında, 30 yaş altı işsiz kadınlar ile 24 yaş altı işsiz erkeklerin iş sahibi yapılması hedefleniyor.
Projenin tanıtım toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar, projede 240 kişinin 11 ay boyunca eğitim alarak uluslararası geçerlilikte süs bitkisi yetiştiriciliği sertifikasına sahip olacağını söyledi. AB'den 207 bin 625 Avro hibe kredi kazanan projenin ilk bölümünde 120 kursiyerin eğitimine pazartesi günü başlanacağını bildiren Çakar, "Sakarya'nın ekolojisi süs bitkisi yetiştiriciliği için elverişli. Bu nedenle dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği son yıllarda il genelinde giderek yaygınlaştı. Günümüzde 12 bin dönüm alanda üretim yapılan sektörde, 10 yıl öncesine kadar il genelinde 14 üretici 65 dönüm alanda üretim yapıyordu." dedi.
Sakarya'nın nem durumu ve yağış düzeni itibariyle dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde dünyanın en iyi yerlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Çakar, SATSO verilerine göre, tarımın Sakarya ekonomisindeki payının yüzde 26' olduğunu dile getirdi. Toplam il gayri safi hasılasında ise tarımın payının yüzde 25 olduğuna dikkati çeken Çakar, şunları söyledi: "Bu, çok büyük bir rakam. Tarımın il gayri safi hasılası içinde payı ülke ortalamasının üç katı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke ekonomisinde tarımın gayri safi hasıla içindeki payı yüze 8,7'dir. Sakarya'da depremin ardından, son ekonomik krizle ortaya çıkan işsizlik sorunu var. Sakarya'da işsizlik sorununa acil çözüm getirecek sektörlerin başında süs bitkiciliği geliyor. Proje kapsamında 240 kişinin eğitilmesini amaçlıyoruz. 120 kişinin kayıtları yapıldı. Pazartesi günü eğitim başlıyor. Kursiyerler, teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı eğitimden geçecekler. Kurs sonunda verilecek sertifikanın uluslararası geçerliliği olacak."
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ise projeyi tümüyle desteklediklerini söyledi. AB fonları ve Ar-Ge desteklerinden hem ülke, hem de şehir olarak yararlanamadıklarını anlatan Altuğ, AB fonlarına yılda 250 milyon Avro destek veren Türkiye'nin yıl içinde faydalandığı miktarın ise 50 milyon Avro olduğunu belirtti. İsrail'in fona katkısının 50 milyon Avro olmasına rağmen, fonlardan 250 milyon Avro destek aldığına işaret eden Altuğ, "İsrail ya da AB'ye girmeye çalışan ülkeleri fonluyoruz, fakat kendimiz fonlardan yararlanamıyoruz. Süs bitkiciliği Sakarya için önde gelen sektörlerden birisi. Süs bitkiciliğini Sakarya'da daha iyi yerlere taşımak için işini iyi bilen insanların yetiştirilmesi çok önemli. Önümüzdeki günlerde Almanya'da yapılacak fuara SATSO ve Sakarya Süs Bitkisi Yetiştiricileri Birliği olarak yer almayı istiyoruz." diye konuştu.
İthalat ve ihracat konusunda Sakarya gümrüğünde sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Altuğ, gümrüğün ithalat ve ihracat yapabilmesi için yapılandırılması konusunda daha iyi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. İthalatlarını Yalova veya İstanbul gümrüklerinden yaptıklarını ifade eden Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "İthalat ve ihracatımızı Sakarya gümrüklerinden yapmamız bizim için çok önemli. Gümrüğümüzün çalışır duruma gelmesi gerekir. SATSO olarak gümrüğün geliştirilmesi konusunda elimizden gelen desteği vereceğiz.''