Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar\'ın genel sekreterliğini yürüttüğü IPRA\'nın (Uluslararası Barış Araştırmaları Kurumu) bu seneki toplantısı 11-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında İstanbul\'da düzenlenecek.
Bu konferans, dünyanın farklı bölgelerinden aralarında bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum aktivistleri, insan hakları aktivistleri ve barış elçileri olan 1000\'den fazla katılımcıyı bir araya getirecek ve sosyal ortam, fikir alışverişi ve müzakere için esin kaynağı ve muazzam bir platform olacaktır. Konferans 10 Ağustos\'ta misafirlerin toplanması ile başlayıp, 15 Ağustos\'ta yapılacak kapanış serenomisiyle son bulacak.
IPRA Nedir?
Uluslararası Barış Araştırmaları Kurumu (IPRA) 1964 yılında Uluslararası Bilim kurulu olarak kurulmuştur. IPRA dünyanın farklı bölgelerindeki kurum ve bilim adamlarının arasında işbirliği tesis etmek suretiyle barış araştırmalarının gelişmesine katkı sağlamaktadır. IPRA, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSCO), BM Eğitim Bilimleri ve Kültür Konseyi (UNESCO) ile birlikte danışma niteliğine sahip bir kurumdur. Aynı zamanda Uluslararası Sosyal Bilimler Konseyi (ISSC)\'de üyesidir.
IPRA Genel Konferansı 2 yılda bir düzenlenmektedir. IPRA, 1964 yılından beri dünya barışı ve güvenliğe katkı sağlamak amacıyla ufuk açıcı konferanslara ev sahipliği yapmaktadır. Barış inşasının evrensel temsilcilerinden güçlü destek almaktadır. Sakarya Üniversitesi tarafından 25. IPRA\'nın 50. kuruluş yıldönümü vesilesiyle organize edilen IPRA Genel Konferansı, vizyoner tarihimizin bir ölçütü olarak kayıtlara geçmektedir.
Soğuk Savaş sonrası dönemde ülkeler arasında olmaktan ziyade ülke içindeki faktörlerde kaynaklanan çatışmalardaki artış ulusal ve küresel barışa ve güvenlik yönelik önemli bir tehdittir. İç savaşlardaki kontrol edilemeyen artış akademik bir farkındalık oluşturmakta ve akademisyenlerin ve karar alıcıları kısa orta ve uzun vadeli stratejiler ve çatışmaları çözücü ve önleyici ve altında yatan zorluk ve meydan okumaların üstesinden gelinmesine yönelik geçerli metodolojiler geliştirmeye sevk etmektedir.
Küresel barış ve güvenliğin tesis edilmesine katkıda bulunarak elde ettiği uluslar arası düzeyde tanınma ve kayda değer başarıların ardından IPRA; kuruluşunun 50. yılında düzenlediği 25. Genel Konferansında, araştırma merakı uyandırmaya ve iç savaşların nasıl önleneceğini dile getirmeye odaklanma yükümlülüğü ve sorumluluğunun farkındadır.
50. yıldönümünde IPRA 25. Genel Konferansı “Barış için Birlik: Evrensel Değerler ile Kalıcı Barışın Tesis Edilmesi” teması ile düzenlenmektedir. Bu konferans, iç savaşlara ilişkin çeşitli kaygılara yönelik ilgi, arzu, strateji, perspektif ve anlayışın birleşme noktası olacaktır.
Konferansa tahmini katılım sayısı bir hayli yüksek
94 ülkeden 800\'den fazla katılımcı. ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Avusturalya, İsveç, Liberya, Lihtenştayn, Samoa, Fiji, Yeni Zelanda, Kongo, Peru, Guatemala, El Salvador, Meksika, İran, Nijerya, Brezilya, Pakistan, Hindistan, Sudan, Güney Sudan, Japonya, Sri Lanka, Kamboçya, Kolombiya, Kanada, Filipinler, Belçika, Malezya, KKTC, Yunanistan, Rusya Federasyonu, BAE, Güney Afrika, Finlandiya, Nepal, Çin, İsviçre, Portekiz, Macaristan, Estonya, Norveç, Kenya, Vietnam, İspanya, Sırbistan, Güney Kore, Libya, Etiyopya, Ermenistan, Filistin, Burundi, Kosta Rika, Danimarka, Mısır, Avusturya, Tayland, Cezayir, Bangladeş, Myanmar, Polonya, Brunei, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kamerun, Sierra Lione, Katar, Romanya, Endonezya, İrlanda, Hollanda, İtalya, Ruanda, Şili, Arjantin, Uganda, Ürdün, Singapur, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Kazakistan, Hırvatistan, Yunanistan, Özbekistan, Arnavutluk, Fransa ve Türkiye.
Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle, Uluslararası Barış Araştırmaları Kurumu’nun (IPRA) 50. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen 25. IPRA Konferansı başladı.
SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar'ın genel sekreterliğini yürüttüğü IPRA'nın bu seneki konferansı, “Barış için Birlik: Evrensel Değerler ile Kalıcı Barışın Tesis Edilmesi” teması ile İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de başladı.
Dünyanın farklı bölgelerinden, aralarında bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum aktivistleri, insan hakları aktivistleri ve barış elçilerinin bulunduğu 1000’e yakın katılımcıyı bir araya getirecek olan konferansın açılış konuşmalarını Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, IPRA Genel Sekreterleri Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ile Dr. İbrahim Seaga Shaw yaptı.
IPRA’nın kuruculuğunu yapmış ve uzun yıllar başkanlığını yürütmüş olan Norveçli sosyolog Johan Galtung’un da onur konuğu olarak katıldığı konferans, 30’ yakın oturumda 5 gün boyunca devam edecek konferans 11-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle, Uluslararası Barış Araştırmaları Kurumu’nun (IPRA) 50. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen 25. IPRA Konferansı sona erdi.
11-15 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Hilton Bomonti Otel'de gerçekleştirilen konferansa katılım oldukça büyük oldu. Yaklaşık 100 ülkeden 460 katılımcının bulunduğu konferans 15 Ağustos'ta "Kapanış Seremonisi" ile sona erdi.
Dünyanın farklı bölgelerinden, aralarında bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum aktivistleri, insan hakları aktivistleri ve barış elçilerinin bulunduğu 460 katılımcının sunumlarını gerçekleştirdiği konferansta kapanış konuşmalarını IPRA Genel Sekreterleri Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ve Dr. İbrahim Seaga Shaw yaptı.
IPRA Genel Sekreterleri Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ve Dr. İbrahim Seaga Shaw yaptıkları konuşmalarında; katılımcılara, destek veren kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından “Barış için Birlik: Evrensel Değerler ile Kalıcı Barışın Tesis Edilmesi” isimli konferansta yer alan katılımcılar ve konferansta görev yapan ekip hatıra fotoğrafı çektirdi.