2,5 Yılda 33 Bin 500 Kişiye Hizmet

Sosyal Gelişim Merkezi’nde sürdürülen çalışmaları değerlendiren Başkan Toçoğlu, “Belediyecilik hizmetlerimizi sadece teknik ihtiyaçlarla sınırlı tutmadık. Sosyal yaşamı bire bir ilgilendiren her bir projeyi şehrimize kazandırmak için çalışmalar gerçekleştirdik. Bu yüzden engellilerimiz, yaşlılarımız, çocuklarımız, kadınlarımız, gençlerimiz ve ailelerimiz için tüm Büyükşehir hizmetlerini Sosyal Gelişim Merkezi’nde tek çatı altında topladık. SGM hizmete alındığı günden bu yana 33 bin 500 vatandaşımıza eğitim sunduk” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, sosyal belediyecilikte Türkiye’ye örnek hizmet olan Sosyal Gelişim Merkezi ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Belediyecilik anlayışlarının geniş bir bakış açısına sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Toçoğlu, yeni alışkanlıklar doğrultusunda sosyal hizmetleri kapsamlı bir dönüşüme tabi tuttuklarını söyledi.

Sosyal Hayatı Canlı Bir Sakarya

Toçoğlu, “Belediyecilik hizmetlerimizi sadece teknik ihtiyaçlarla sınırlı tutmadık. Sosyal yaşamı bire bir ilgilendiren her bir projeyi şehrimize kazandırmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sakaryalı hemşerilerimizin yaşam kalitelerini yükselten çalışmaları şehrimize kazandırdık. Bunlardan belki de en önemlisi Sosyal Gelişim Merkezi’dir. Merkezimiz sosyal hayatın canlanması konusunda ciddi bir katkı sundu. Bunu Sosyal Gelişim Merkezi’ni hizmete aldığımız 2,5 yıllık kısa bir sürede görme fırsatımız oldu” diye konuştu.

Hizmetler Tek Bir Çatıdan

Sosyal Gelişim Merkezi’nin aile kurumunun güçlenmesi açısından da önemine değinen Başkan Toçoğlu, “Engellilerimiz, yaşlılarımız, çocuklarımız, kadınlarımız, gençlerimiz ve ailelerimiz için tüm Büyükşehir hizmetlerini Sosyal Gelişim Merkezi’nde tek çatı altında gerçekleştiriyoruz. Merkezimiz derslikleri, spor salonları, kütüphanesi, açık eğitim alanı, seminer ve konferans salonlarıyla sosyal hizmetlerin yenilenen yüzü haline geldi. Bu bizi ayrıca memnun etmekte. SGM hizmete alındığı günden bu yana 30 bin vatandaşımıza eğitim sunduk” dedi.

18 Bin Öğrenci

Yalnızca geride kalan yaz döneminde 3 bin Çocuk Kulübü üyesi öğrenciye merkezde eğitim sunulduğunu aktaran Toçoğlu, “Gerek branş çeşitliliği gerekse de 7-14 yaş arasındaki öğrencilerin merkezimize olan ilgileri bu alanda rekor olarak nitelenebilecek seviyelere ulaştı. Sosyal Gelişim Merkezi hizmete alındığı 2013 yılından bu yana 18 bin öğrenciye 23 branş, 4 kulüp ve birçok projeyle eğitim sundu. Alanında uzman eğitmenlerimiz eşliğinde gençlerimiz okul dışı zamanlarını daha verimli hale getirdiler. Ayrıca yeteneklerin keşfi konusunda da merkezimiz şehirde büyük bir rol üstlenmiş durumda” diye konuştu.

Güçlü Aile Güçlü Toplum

SGM’de devam eden aile içi seminerlere de değinen Toçoğlu, “Aile kurumuna yönelik alternatif bir bakış açısı geliştirdiğimizi söyleyebiliriz. Anne-baba eğitimi, sosyal sorunlardan olumsuz etkilenebilen aile kurumu için azami bir öneme sahip. Biz de merkezimizde görev alan uzman psikologlarımız eşliğinde bugüne kadar 4 bin ailemize eğitim sunduk. Bilindiği gibi; yıkılan evlilikler çocukların yalnız kalmalarını da beraberinde getiriyor. Bu da farklı sorunlara kapı aralayabiliyor. Anne-baba ve çocuk arasında iletişim eksikliğinin yaşanmaması adına da bu eğitimlere büyük önem veriyoruz. 4 bin hanım kardeşimiz yine danışmanlık hizmetlerimizden yararlandı. Aynı şekilde alkol, uyuşturucu, çeşitli ruhsal bozukluklar ve diğer birçok konu başlığında eğitimlerimiz oldu. Sağlıklı toplum konusunda birbirinden

farklı eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Bu konuda yeni perspektif ve projeler geliştirmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Engelleri Kaldırdık

Başkan Zeki Toçoğlu, “Engelli vatandaşlarımızın sosyal adaptasyonlarının sağlanması, onların sosyal yaşama entegre olabilmeleri üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında geliyor. Bu konuda yalnızca Sosyal Gelişim Merkezi ile birlikte değil, merkezin inşa edilmesinden önce de çalışmalarımız söz konusuydu. 7 yıllık bir süredir engelli bireyler için yenilikçi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. ‘Hayatı paylaşmaya hiçbir engelin olmadığı’ gerçeğini referans alarak engellilerimiz için hobi kursları düzenliyoruz. Bu çalışmaların kapsamı her geçen gün geliştiriliyor. Aynı zamanda Engelsiz Cafe’yi hizmete alarak bu konuda farklı bir parantez de açmış olduk. Burada hem engelli kardeşlerimizi istihdam ettik hem de sosyal yaşama ayak uydurmaları konusunda taktir toplayan bir adım atmış olduk” ifadelerini kullandı.

Yaşlılarımızın Yanındayız

Yaşlılara dönük çalışmaları da değerlendiren Başkan Toçoğlu, “Yaşlılarımız için psikolojik destekler, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ve tüm bunların yanı sıra sağlık taramaları da gerçekleştiriyoruz. Sosyal Gelişim Merkezi Yaşlı Hizmet Birimimiz sokakta kalan yaşlıların gerekli kurumlara yerleştirilmeleri konusunda gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyor. Merkezimizi hizmete aldığımız günden bu yana 2 bin yaşlımıza danışmanlık hizmeti sunduğumuzu da ifade etmeliyim” dedi.

Branş Çeşitliliği

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce ise, “Çocuk Kulüplerimizde resim, tasarım, seramik, drama - diksiyon, ritim, gitar, bağlama, keman, ney, satranç, akıl oyunları, Arapça, İngilizce, bilgisayar, mutfak ve değerler eğitimleri gibi birbirinden zengin eğitimleri gerçekleştirmekteyiz. Aile danışma hizmetlerimiz ve hanım kardeşlerimize yönelik eğitim seminerlerimiz devam ediyor. Yaşlılarımıza karşı da sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Onların sağlıkları konusunda adımlar atıyor; danışmanlık hizmetleri ile yanlarında oluyoruz. 300 engelli kardeşimize de 14 branşta eğitim sunmaktayız. Takı tasarım, ahşap boyama, okuma yazma, halk oyunları, drama, resim gibi birçok farklı alanda çalışmalarımız devam ediyor. Aynı şekilde Marmara Bölgesinde bir ilk olan Yaşayarak Öğrenme Macera Park’ta binler öğrenci ve hemşerimizi ağırlamayı sürdürüyoruz” dedi.
2,5 Yılda 33 Bin 500 Kişiye Hizmet
2,5 Yılda 33 Bin 500 Kişiye Hizmet
2,5 Yılda 33 Bin 500 Kişiye Hizmet
2,5 Yılda 33 Bin 500 Kişiye Hizmet
8 yıl önce
Kişiye özel telefon kılıfları
mal ve hizmet sınıfları