3 Yılda 3 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştirdik

Sakarya'da faaliyet gösteren bir firma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve KOSGEB'in desteğiye geliştirdiği tarım ürünleri kurutma makinalarını 10 ülkeye ihraç ediyor. Geliştirdikleri kurutma makinalarını Türk çiftçisinin kullanımınada sunan firma 3 yılda 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Adapazarı ilçesinde tahıl kurutma makinaları imalatı yapan Çelik Kardeşler firmasının ortaklarından Turgay Çelik, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçinin mısırını kuruttukları tesisleri 4 yıl önce kurutma makinaları yapan bir tesise dönüştürdüklerini söyledi. Türkiye'nin yurt dışından ithal ettiği tahıl kurutma makinalarını TÜBİTAK ve KOSGEB'in desteğiyle yerli imkanlarla üretmeye başladıklarını ifade eden Çelik, "Tesisimizde yurt dışından getirdiğimiz mısır kurutma makinası ile çiftçinin mahsulünü kurutuyorduk. Daha sonra ortaklarımızla bu makinayı üretmeye karar verdik. Bu makinalar pahalı ve yurt dışından ithal ediliyorlar. Bizde kurutma makinalarını yaparak ekonomimize kazandırmak istedik." dedi.

TÜBİTAK ve KOSGEB'in desteklediği Ar-Ge projeleriyle mısır, buğday, çeltik, soya, kanola, fındık, ayçiçeği ve susam gibi ürünlerin kurutlması için makinalar ürettiklerini kaydeden Çelik, makineler sayesinde çiftçinin ürününü kurutup sağlıklı şekilde depo edebilme imkanına kavuştuğunu vurguladı. Çelik, fındık, ceviz ve badem kurutma makinelerinin kapasitelerinin 5 ile 40 ton, tahıl kurutma makinelerinin kapasitelerinin ise saatlik 5 ile 60 ton arası değiştiğini belirtti.

Milli Servet Depoda Çürüyor

Yeterince kurutulmadan depolanan ürünlerde çürümeler meydana gelediğini ifade eden Çelik, şunları söyledi, "Çiftçi yeterince kurutamadan depoya koyduğu üründen çürüme nedeniyle büyük zarar ediyor. Ürettiğimiz makine vasıtasıyla üreticilerin ürettikleri ürünler hasat edildikten sonra saklanması için gerekli olan nem miktarına getiriliyor.Tahıllarda rutubetin artmasına bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehiri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi "Aflatoksin"dir. Üretimini yaptığımız makinalarla özellikle mısır ve fındıkta anfodiksan oluşumu engellenmektedir. Tahıldaki en büyük handikap belli bir nemin altında depoya giren ürünlerde bir zaman sonra kendi kendine çürüme oluşuyor. Böylece milli servet depoda çürüyor. Her bir ürünün saklama koşulu var. Ürün depoya girmeden önce kurutmadan geçmesi gerekiyor. Geliştirdiğimiz makinalar ürünün tat,renk ve kimyasal değişime uğramadan aynı güneşte kurutulmuş gibi doğal kurutma sağlıyor. Makineler sayesinde üretici ürününü kurutup sağlıklı şekilde depolayıp, ürünün fiyatı istediği seviyeye gelene kadar muhafaza edebilmektedir. Fiyatı istediği düzeye gelince de özelliği bozulmamış ürününü kolayca piyasaya sunabilmektedir.Ürettiğimiz makinalar kullanıcılara kullanım ve yedek parça kolaylığının yanı sıra enerji ve yakıt sistemi üzerinde en ucuz maliyetle kurutma işlemini gerçekleştirmeyi sağlıyor."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">T&Uuml;BİTAK ve KOSGEB'in desteklediği Ar-Ge projeleriyle mısır, buğday, &ccedil;eltik, soya, kanola, fındık, ay&ccedil;i&ccedil;eği ve susam gibi &uuml;r&uuml;nlerin kurutlması i&ccedil;in makinalar &uuml;rettiklerini kaydeden &Ccedil;elik, makineler sayesinde &ccedil;ift&ccedil;inin &uuml;r&uuml;n&uuml;n&uuml; kurutup sağlıklı şekilde depo edebilme imkanına kavuştuğunu vurguladı. &Ccedil;elik, fındık, ceviz ve badem kurutma makinelerinin kapasitelerinin 5 ile 40 ton, tahıl kurutma makinelerinin kapasitelerinin ise saatlik 5 ile 60 ton arası değiştiğini belirtti. <br /><br /><strong>Milli Servet Depoda &Ccedil;&uuml;r&uuml;yor</strong></font> </p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yeterince kurutulmadan depolanan &uuml;r&uuml;nlerde &ccedil;&uuml;r&uuml;meler meydana gelediğini ifade eden &Ccedil;elik, şunları s&ouml;yledi, &quot;&Ccedil;ift&ccedil;i yeterince kurutamadan depoya koyduğu &uuml;r&uuml;nden &ccedil;&uuml;r&uuml;me nedeniyle b&uuml;y&uuml;k zarar ediyor. &Uuml;rettiğimiz makine vasıtasıyla &uuml;reticilerin &uuml;rettikleri &uuml;r&uuml;nler hasat edildikten sonra saklanması i&ccedil;in gerekli olan nem miktarına getiriliyor.Tahıllarda rutubetin artmasına bağlı olarak, mantar t&uuml;rleri hızla &uuml;reyerek mikotoksin (k&uuml;f zehiri) denilen zararlı bir toksin (zehir) &uuml;retirler. Bunların en &ouml;nemlisi<font color="#333399"><strong> &quot;Aflatoksin&quot;</strong></font>dir. &Uuml;retimini yaptığımız makinalarla &ouml;zellikle mısır ve fındıkta anfodiksan oluşumu engellenmektedir. Tahıldaki en b&uuml;y&uuml;k handikap belli bir nemin altında depoya giren &uuml;r&uuml;nlerde bir zaman sonra kendi kendine &ccedil;&uuml;r&uuml;me oluşuyor. B&ouml;ylece milli servet depoda &ccedil;&uuml;r&uuml;yor. Her bir &uuml;r&uuml;n&uuml;n saklama koşulu var. &Uuml;r&uuml;n depoya girmeden &ouml;nce kurutmadan ge&ccedil;mesi gerekiyor. Geliştirdiğimiz makinalar &uuml;r&uuml;n&uuml;n tat,renk ve kimyasal değişime uğramadan aynı g&uuml;neşte kurutulmuş gibi doğal kurutma sağlıyor. Makineler sayesinde &uuml;retici &uuml;r&uuml;n&uuml;n&uuml; kurutup sağlıklı şekilde depolayıp, &uuml;r&uuml;n&uuml;n fiyatı istediği seviyeye gelene kadar muhafaza edebilmektedir. Fiyatı istediği d&uuml;zeye gelince de &ouml;zelliği bozulmamış &uuml;r&uuml;n&uuml;n&uuml; kolayca piyasaya sunabilmektedir.&Uuml;rettiğimiz makinalar kullanıcılara kullanım ve yedek par&ccedil;a kolaylığının yanı sıra enerji ve yakıt sistemi &uuml;zerinde en ucuz maliyetle kurutma işlemini ger&ccedil;ekleştirmeyi sağlıyor.&quot;</font></p>

3 YILDA 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK

Makinaları büyük çoğunlukta sipariş üzerine yaptıklarını anlatan Çelik, Ada kurutma markalı makinaların yurt dışından gelen makinalara oranla yüzde 30 ucuz olduğunu bildirdi. İlk ihracatı 2005 yılında Rusya'ya yaptıklarını kaydeden Çelik, "Bugün Rusya'nın dışında Ukrayna , Moldova , Macaristan, Sırbistan, Türkmenistan, Azarbeycan , Gürcistan, Pakistan ve Romanya'yada bu makinaları ihraç ediyoruz. Bunun dışında Afrika ülkelerinden de talepler var. 2004 yılında şirket ihracat rakamı sıfırken 2008 yılın içindeki ihracat rakamı yaklaşık 3 milyon dolar olarak gerçekleşti." şeklinde konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>3 YILDA 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GER&Ccedil;EKLEŞTİRDİK</strong> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Makinaları b&uuml;y&uuml;k &ccedil;oğunlukta sipariş &uuml;zerine yaptıklarını anlatan &Ccedil;elik, Ada kurutma markalı makinaların yurt dışından gelen makinalara oranla y&uuml;zde 30 ucuz olduğunu bildirdi. İlk ihracatı 2005 yılında Rusya'ya yaptıklarını kaydeden &Ccedil;elik, <font color="#333399">&quot;Bug&uuml;n Rusya'nın dışında Ukrayna , Moldova , Macaristan, Sırbistan, T&uuml;rkmenistan, Azarbeycan , G&uuml;rcistan, Pakistan ve Romanya'yada bu makinaları ihra&ccedil; ediyoruz. Bunun dışında Afrika &uuml;lkelerinden de talepler var. 2004 yılında şirket ihracat rakamı sıfırken 2008 yılın i&ccedil;indeki ihracat rakamı yaklaşık 3 milyon dolar olarak ger&ccedil;ekleşti.&quot;</font> şeklinde konuştu.</font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
cd1023301ed3b4ebea629dcf43f9aacb@